Aikamatkahaaste kuljetti menneeseen ja tulevaan

Seinäjoen kaupunginkirjaston vuoden 2020 Aikamatkahaaste houkutti kirjojen ääreen ja jakamaan lukukokemuksia. Kuutisenkymmentä lukijaa ilmoitti haasteen suoritetuksi joko palauttamalla haastevihkon kirjastoon tai listaamalla luetut kirjat Facebookin lukuhaasteryhmässä.

Valtaosalta mukaan lähteneistä palautui yksi haastevihko. Joukossa oli myös heitä, jotka olivat löytäneet ja lukeneet haastekohtiin sopivia kirjoja niin runsaasti, että niistä riitti merkintöjä kahteen tai kolmeen vihkoseen. Joissakin kodeissa luku-urakkaan oli osallistunut useita perheenjäseniä: aikuiset ja lapset olivat tällöin täyttäneet omat haastelomakkeensa.

Haasteen suorittaakseen tuli valita 25 eri kohtaa annetuista 30 vaihtoehdosta. Palautettuja vihkoja plaratessa käy ilmi, että kirjoja on luettu ja kuunneltu rohkeasti genrerajoja ylittäen. Tämä on tietenkin ilahduttavaa, koska haasteiden yksi tarkoitus on innostaa lukemaan mahdollisimman monipuolisesti. Yhtä hyvin luettavansa sai kuitenkin valita omasta suosikkilajistaan ja keskittyä pelkästään kauno- tai tietokirjallisuuteen, kotimaiseen kirjallisuuteen, käännöskirjallisuuteen tai vaikkapa dekkareihin. Ehkä sopivien kirjojen löytäminen kaikkiin kohtiin tuotti tuolloin enemmän päänvaivaa.

Runoja, näytelmiä, sarjakuvia

Palautetuissa vihkosissa on eniten merkintöjä aikuisten kaunokirjallisuudesta ja tietokirjallisuudesta. Moni on tarttunut myös lastenkirjoihin tai nuortenkirjoihin. Romaanien lisäksi haastekohtia on kuitattu runokirjoilla, näytelmillä tai sarjakuvilla.

Eniten päänvaivaa näyttää tuottaneen kohta, jossa innostettiin lukemaan aikaan ennen ajanlaskun alkua sijoittuva kirja. Jotkut olivat ratkaisseet ongelman täysin hyväksyttävästi lukemalla Asterix-sarjakuvakirjan. Muutama osallistuneista oli perehtynyt kreikkalaisiin tragedioihin Oidipuksesta tai Antigonesta, eräät taas kuningatar Kleopatrasta, Troijasta tai faaraoista kertoviin romaaneihin.

Sama luettujen tai kuunneltujen kirjojen moninaisuus näkyi ilahduttavasti myös muissa haastekohdissa. Esimerkiksi lukijoiden valitsemat sota-aikaan sijoittuvat kirjat kertoivat paitsi suomalaisia suoraan koskettaneista sodista myös esimerkiksi Vietnamin sodan, Balkanin sotien sekä Burundin sisällissodan ajasta. Valtaosa lukijoista oli valinnut luettavaksi kertomuksia kotirintamalta, mutta mukana oli myös rintamakuvauksia kuten Väinö Linnan Tuntematon sotilas ja Esa Anttalan Päämajan kaukopartio– ja Kiskosotaa kannaksella -kirjat. Antti Tuurin Elämä isänmaalle -kirja mainittiin kolmessa haastevihkossa. Myös J.R.R. Tolkienin Taru sormusten herrasta sopi taistelukuvauksineen tähän haastekohtaan.

Viisi täytettyä lukuhaastevihkoa viuhkan muodossa.

Juju kirjan nimessä

Valtaosa haastekohdista liittyi kirjan sisältöön tai ilmestymisaikaan. Yhdessä haastekohdista valinnan perusteena oli kuitenkin kirjan nimi. Siinä kaipailtiin teosta, jonka nimessä on ajan ilmaisu. Se saattoi olla joko konkreettinen, kuten tietty vuodenaika, viikonpäivä, kellonaika tai päivämäärä tai viitteellisempi, kuten mm. huominen tai tulevaisuus. Olga Tokarczukin Päivän talo, yön talo -kirjan oli tähän kohtaan merkinnyt kolme haasteen suorittanutta, kaksi lukijaa oli päätynyt lukemaan Inka Nousiaisen Kirkkaat päivä ja ilta -romaanin. Molempien kirjojen nimessä on ajanilmauksia tuplasti.

Joskus kirjan nimi voi olla pelkkä päivämäärä, kuten Ilkka Remeksellä (6/12) tai vuosiluku, kuten ruotsalaisella historiallisia jännitysromaaneja kirjoittavalla Niklas Natt och Dagilla (1793). Jälkimmäisellä ajan ilmauksia löytyy myös hänen omasta, vanhasta aatelisnimestään. Molemmat mainituista kirjoista löytyivät myös palautetuista haastelomakkeista.

Uuteen kirjallisuuteen oli vuoden aikana tartuttu hanakasti. Tuoreimmasta kirjasadosta eli vuonna 2020 ilmestyneistä kirjoista eniten mainintoja oli Eero Huovisen Äitiä ikävä -kirjasta sekä Helena Jouppilan ja Sanna Walleniuksen Jouppilan nelosista kertovasta kirjasta. Myös viime vuoden Finlandia-palkintoehdokkaita oli luettu haasteen innoittamana.

Aikamatkahaasteeseen osallistuneiden kesken on arvottu palkintoja, joista on ilmoitettu voittajille. Kiitos kaikille teille mukaan lähteneille, vinkkejä jakaneille ja kirjastolle palautetta antaneille. Tervetuloa vuoden 2021 lukuhaasteen pariin!

Sirpa Pukkinen