Adam Kay: Kohta voi vähän kirpaista: Nuoren lääkärin salaiset päiväkirjat

Kirjailija Adam Kay

Adam Kay on brittiläinen koomikko ja komediakäsikirjoittaja. Aiemmalta koulutukseltaan hän on lääkäri. Kay toimi lääkärinä kuusi vuotta, ja näistä vuosista hänKohta voi vähän kirpaista -kirjan kansikuva puhelimen ruudulla. on kirjoittanut päiväkirjaa, jonka pohjalta syntyi Kohta voi vähän kirpaista: Nuoren lääkärin salaiset päiväkirjat.

Tarinoita lääkärintyöstä

Kirjassaan Kay kertoo lääketieteen opinnoistaan ja työstään synnytysklinikalla.

Kirja on valtavan nokkela ja naurattaa varmasti synkällä huumorillaan. Välillä uskomattomat tarinat ovat jopa raadollisen rehellisesti kuvattuja ja saavat lukijan voimaan pahoin. Kay ei jätä mitään kertomatta, vaikka joitain yksityiskohtia onkin muuteltu niin, ettei tapauksia voida tunnistaa.

Lääkärin työ ei kirjan mukaan aina ole kovinkaan hohdokasta, vaan päivät ovat pitkiä ja kiireisiä. Vapaa-aikaa ei lääkärille juurikaan jää, joten sosiaaliset suhteet jäävät auttamattomasti työn ja väsymyksen varjoon. Lääkärin työ on äärimmäisen vastuullista, mihin nähden palkka on kehno. Kay kuvaa, kuinka sairaalan pysäköintimittarikin tienaa enemmän.

Kirjassaan Kay kuvaa kohtaamiaan potilaita ja heidän omaisiaan sekä sairaalan arkea. Potilaat osaavat olla välillä oikukkaita ja hoitotilanteet haastavia. Mukaan mahtuu myös koskettavia ja surullisia kohtaamisia, joten pelkkää huumoria ei tämä kirja ole. Vaikka kokonaisuudessaan kirja on ehdottomasti humoristinen ja hauska, pitää se sisällään myös vakavaa kritiikkiä Ison-Britannian kansallista terveyspalvelua kohtaan.

Kirjan lopussa paljastuu myös todellinen syy sille, miksi Kay päätti lopettaa uransa lääkärinä. Kirjan luettuaan alkaa arvostaa lääkärien tekemää työtä entistäkin enemmän.

Kirja on Kayn esikoisteos, ja se toimii erittäin hyvin myös kuunneltuna äänikirjana.

Sonja Tarvainen

Tarkista kirjan saatavuus

Tarkista e-äänikirjan saatavuus

Tarkista e-kirjan saatavuus