Ääneen lukemalla iloa ja hyvää mieltä

Lahjoita lukuhetki -kampanja jatkuu

Seinäjoen kaupunginkirjaston Lahjoita lukuhetki -kampanja jatkuu edelleen. Mukaan lukuiloa jakamaan otetaan mielellään uusia vapaaehtoisia. Toimintamallin on kehittänyt Etelä-Pohjanmaan muistiyhdistys.

Jos sinulla on aikaa ja energiaa ja haluat tuottaa hyvää mieltä lukemalla hoivakotien asukkaille, ota yhteyttä kaupunginkirjastoon. Voit tehdä sen joko täyttämällä kaavakkeen kirjastossa tai lähettämällä sähköpostia kirjaston yhdyshenkilölle Jaana Savelalle. Hänen osoitteensa on jaana.savela(at)seinajoki.fi.Avoin kirja ja Jussipaita.

Kirjasto välittää halukkaiden lukijoiden yhteystiedot hoivakotiin, josta otetaan yhteyttä lukijoiksi ilmoittautuneisiin. Siinä yhteydessä voi kysyä lisää hoivakodin toiminnasta ja sopia, koska olisi tulossa. Tällä hetkellä lukijoita ottaa vastaan viisi palvelulaitosta, joista saa valita mieleisensä käyntipaikan. Lukijoita odotetaan Kivipuron kuntoutuskodissa ja palvelukeskuksessa, Kuntoutusyksikkö Mendiksessä sekä Myllyrannan ja Simunanrannan palvelukeskuksissa.

Jaana Savela kertoo, että tervetulleita ovat niin yksittäisistä lukukerroista kiinnostuneet kuin pidempään yhteistyöhön halukkaat. Kokemus on osoittanut, että ääneen lukeminen on palkitsevaa molemmin puolin. Joissakin tapauksissa lukukaveruus on poikinut myös muunlaista ystävyyttä ja yhteydenpitoa.

Käytössä oleva malli ei edellytä pitkäaikaista sitoutumista toimintaan, joten mukaan on helppo lähteä. Aluksi voi tehdä vaikka yksittäisen lukukeikan ja kuulostella, tuntuuko ääneen lukeminen itselle sopivalta vapaaehtoistyöltä.

Mukaan otettavien kirjojen valinnassa saa apua halutessaan kirjastosta. Lukuhetken lahjoittajia varten on kirjastossa laadittu myös lista lukuehdotuksista. Jaana Savela kehottaa varustamaan mukaan useita kirjoja ja lehtiä, etenkin jos kuulijana on uusi tuttavuus, jonka mausta tai kunnosta ei ole vielä paljon tietoa. Kirjoissa olevat kuvat tuovat lisää virikkeitä lukuhetkeen. Pitkien tarinoiden sijaan kannattaa useimmiten suosia lyhyitä tekstejä.

Luettavien kirjojen ja lehtien lisäksi mukaan hoivakotikäynnille tarvitaan vain avoin mieli ja valmius noudattaa vaitiolovelvollisuutta: hoivakodin asukkaan vointi sekä hänen kertomansa asiat ovat luottamuksellisia.

Sirpa Pukkinen