Aallon talossa tapahtuu

Alvar Aallon kirjaston peruskorjaus

Alvar Aallon suunnitteleman hienon Viipurin kaupunginkirjaston peruskorjaus on valmistunut tänä syksynä. Seinäjoella Aallon kirjastotalon ovien avaamiseen menee vielä hetki, mutta peruskorjaus edistyy silti hyvää vauhtia.

Aallon kirjaston pihan korjaustöitä.

Rakennuksen ulkopuolella on kaivettu ja hyöritty mm. salaojituksen ja patolevytyksen parissa jo hyvän aikaa.
Myös talon sisällä tapahtuu. Uuden ja vanhan kirjaston yhdistävää tilaa rakennetaan parhaillaan vanhassa käsikirjastossa. Yhdystilan ja vanhan käsikirjaston lattian tasoero on peräti 1,6 metriä, joten kaivanto lattiassa näyttää tällä hetkellä melko isolta.

 

Aallon kirjaston alakertaan rakennetaan yhdyskäytävää Apilan kirjaston puolelle.

Yhdystilan rakennustekniset työt on kohta tehty ja pintarakenteet tullaan tekemään muun peruskorjaustyön yhteydessä. Kun käytävä valmistuu, sitä ei kuitenkaan saman tien avata asiakkaille. Väliseinän lopullisen purkamisen aika on vasta kun Aallon kirjaston remontti on kokonaan valmis.
Jatkossa peruskorjaus tulee jatkumaan siten, että vielä ennen joulua kirjaston ja muiden kaupungin Aalto-kohteiden peruskorjauksia varten valitaan suunnittelijat. Kaupunginarkkitehti Jussi Aittoniemen mukaan hakijoiden joukossa oli paljon nimekkäitä Aalto-kohteiden peruskorjauksiin osallistuneita arkkitehtejä ja toimistoja.
Ensi vuoden aikana Aallon kirjastossa tullaan tekemään paljon konservoivaa työtä, kuten huonekalujen ja kiintokalusteiden entistämistä, mutta listalla ovat vielä myös mm. ilmastoinnin ja katon korjaus. Tällä hetkellä näyttääkin siltä, että peruskorjaukseen menee koko ensi vuosi ja muuton jälkeen ovet asiakkaille päästäneen avaamaan alkuvuodesta 2015.
Kirjaston henkilökunnan ja asiakkaiden keskuudessa Aallon talon remontin valmistumista odotellaan jo malttamattomana, mutta vielä pitää kotvanen kestää esimerkiksi historia-, kansatiede- ja taidekirjojen avovarastoelämää Apilassa ennen kuin aineistot saadaan lopullisille paikoilleen Aallon kirjastotalon hyllyihin.
Mervi Heikkilä
Kirjastotoimenjohtaja