Aallon kirjasto A:sta Ö:hön

A

Alvar Aallon suunnittelema kirjasto valmistui vuonna 1965. Rakennus avautui uudestaan peruskorjattuna keväällä 2015. Aallon aarteita on myös esillä olevassa lasikokoelmassa. Tule ihmeessä, jos et ole vielä käynyt!

Aallon kirjaston kirjasali.

B

Betonikatossa Aallon kirjaston puolella on jotain samaa ja jotain erilaista kuin uuden Apila-kirjaston katossa. Yhdistävä tekijä on näkyviin jätetyt muottilaudoituksen jäljet. Nosta katse kattoon, niin huomaat myös erot.

C

Caravan-lehdet esimerkiksi vuodelta 2015 löytyvät monien muiden lehtien tavoin Aallon lehtivarastosta. Voit tutustua lehtivaraston valikoimiin omin päin tai kysyä työntekijöiltä, onko tarvitsemasi lehti Apilan lehtialueen varastohyllyssä vai kenties Aallon kirjastossa.

D

Digitointimahdollisuudet lisääntyivät Aallon remontin myötä, kun alakäytävälle saatiin oma huone tätä varten. Voit skannata valokuvia ja dioja sekä digitoida videokasettien, c-kasettien ja kaitafilmien sisältöä ilmaiseksi. Saat tarvittaessa opastuksen laitteiden käyttöön. Tee varaus ja kysy lisätietoja kirjastosta.

E

Ellen Ala-Kannon suunnittelema kuvakudos Kasvaminen kaunistaa Aallon kirjaston yläkertaa. Se kuvaa Seinäjokea ja lähialuetta. Taideteos valmistui vuonna 1968.

F

Fingerporit, mangat, Simpsonit, Kaisa Lekan, Ville Rannan ja monen muun tekijän sarjakuvat ovat lainattavissa Aallon kirjaston alakerran hyllyistä. Jos haluat lukea niitä kirjastossa, Kässärin tuoleissa niihin on mukava syventyä.

G

Genealogia Sursilliana ja genealogia Heikeliana kuuluvat nekin monen muun sukukirjan tapaan Aallon kirjaston kokoelmiin.

H

Haluatko työskennellä itseksesi tai tehdä ryhmätyötä pienellä porukalla omassa rauhassa? Kämppä Aallon kirjaston alakäytävällä on tätä tarkoitusta varten. Voit käyttää joko omaa kannettavaa tai Kämpän pöytäkonetta. Varaa aika ennakolta tai piipahda kysymässä, onko tila vapaana.

I

Ihastuttaviin ja monipuolisiin taidenäyttelyihin voit tutustua Kässärin galleriassa. Se sijaitsee Aallon kirjaston alakerrassa, entisissä käsikirjaston tiloissa. Kirjasto ja kulttuuritoimi vuorottelevat näyttelyjen järjestämisessä.

J

Jos olet elokuvien ystävä tai kaipaat muuten vain tekemistä, osallistu ihmeessä Aallon kirjastossa pidettäviin elokuvailtoihin. Elokuvat näytetään entiseen lehtivarastoon remontoidussa Studiossa, jossa on tarvittava tekniikka ja pieni nouseva katsomo. Lisätietoja leffoista löydät kirjaston kotisivuilta tai kysymällä kirjastosta.

K

Koivusalon kamari on tila, jota käyttävät mm. sukututkijat ja suomen kieltä opiskelevat. Silmänsä pessyt kamari oli sukututkimushuone jo ennen remonttia. Kamarissa on mikrofilmien ja mikrokorttien lukulaitteita sekä kolme päätettä, joista yksi on tarkoitettu suomen kieltä opetteleville.

L

Lainaaminen onnistuu myös Aallon puolella helppokäyttöisellä automaatilla. Palautukset pyydetään tuomaan Apila-kirjastoon.

M

Maakuntakirjastokokoelmasta löydät Etelä-Pohjanmaahan liittyvää aineistoa kirjastossa tutkittavaksi. Sivukas on samalla myös Aallon kirjaston hiljainen tila: voit tulla työskentelemään tai lukemaan pikku pöytien ääreen ja ihailla samalla Aallon mustikkalamppuja.

Maakuntakokoelma ja lukutila, jossa lukulamppuina Alvar Aallon mustikkalamput.

N

Nuorten lehdet ja musiikkilehdet löydät sarjakuvien vierestä. Jos tulet Aaltoon sisäkautta, lehdet ovat heti ensimmäisten portaiden jälkeen oikealla.

O

Oletko kiinnostunut kuvataiteesta, valokuvauksesta tai arkkitehtuurista? Taiteisiin liittyvät kirjat ja muun aineiston löydät Aallon kirjastosta.

P

Pommari on yksi niistä tiloista, jotka toteutettiin Aallon kirjaston alakertaan. Entinen pommisuoja muuttui soittohuoneeksi, jota halukkaat voivat varata musiikkipalvelujen tiskiltä. Pommarissa voi soittaa mm. rumpuja, kitaraa, kosketinsoittimia, ukulelea ja mandoliinia. Ota kirjastokortti mukaan!

Q

Quo Vadis? Minne menet, kun kuulet, että haluamasi kirja on Aallon kirjastossa. Aaltoon pääset joko kaupungintaloa vastapäätä olevasta omasta ulko-ovesta tai sisäkautta kävelemällä Apila-kirjaston alakerrassa musiikkiaineistojen ja nuortenkirjojen ohi niin pitkälle kuin pääset, nousemalla sitten muutamat portaat tai käyttämällä hissiä. Perillä odottaa työntekijä valmiina neuvomaan.

R

Runsaasti kaukaakin tulleita Aalto-faneja on jo ehtinyt tutustua Aallon kirjastoon, jonka arkkitehtuuri pääsee tätä nykyä hienosti oikeuksiinsa. Vuosien mittaan hankitut lisähyllyt on poistettu ja ahtaus väistynyt avaruuden tieltä.

S

Seinänaapureina kirjastolla ovat kaupungin kulttuuritoimen työntekijät. Heidän työtilansa sijaitsevat omalla käytävällään. Aiemmin tiloissa olivat mm. musiikki- ja hankintaosasto sekä kirjaston toimisto.

T

Toinen lasten kokoelma sijaitsee Aallon kirjastossa vanhassa tutussa paikassa. Lainattavissa on muun muassa pohjoismaista lastenkirjallisuutta ja kuvakirjaklassikoita.

Lastenkirjoja hyllyssä Aallon kirjaston lastenosaston palautushyllyssä.

U

Uudehko ilmiö Seinäjoen kirjastossa on vaihtopöytä, jolle voit tuoda tarpeettomaksi käyneen kirjan ja/tai ottaa pöydälle jätetyistä kirjoista itsellesi sopivaa luettavaa. Vaihtopöydän löydät, kun suunnistat kohti Aallon lastenkirjastoa.

Kirjanvaihtopöytä ja lastenosasto Aallon kirjastossa.

V

Vanhassa kirjastossa tuoksuu erilaiselta kuin uuden kirjaston puolella. Sen ovat kävijät todenneet. Myös äänimaailma on perinteisempi.

W

We are what we celebrate: understanding holidays and rituals. Tämä amerikkalaisia juhlia taustoittava kirja löytyy Aallon kirjaston Muut kansat -hyllystä, jonka luokkanumero 49.5. Samasta paikasta voi napata tutkittavaksi myös Edvard Westermarckin Tapojen historiaa, joka on koottu vuonna 1911 pidetyistä esitelmistä. Myös muut kansatieteen kirjat ovat saaneet paikan Aallon kirjastosta.

X

Xinran: Vaiennetut äänet: kiinalaisia naiskohtaloita on lainattavissa Aallon kirjaston elämäkertahyllystä. Muistelmien lukeminen on oiva tapa tutustua eri maiden tapoihin ja kulttuuriin.

Y

Yksinäisen iltapäivän vaihtoehdoksi kirjasto tarjoaa koululaisille mahdollisuuden tulla Aallon Kirjastopajaan keskiviikkoisin kello 13–14. Kirjaston työntekijä on silloin paikalla ohjaamassa yhteistä tekemistä.

Z

Zahn, Randy ja Zaeef, Abdul Salam ovat kaksi kirjailijaa, joiden teokset on hyllytetty Aallon kirjaston sotamuistelmien hyllyyn. Edellinen kirjoittaa kokemuksistaan taisteluhelikopterilentäjänä Vietnamissa, jälkimmäinen elämästään Talebanin sisäpiirissä.

Å

Åke ja minä on elämäkerta näyttelijä ja elokuvaohjaaja Åke Lindmanista. Jos hänen tai jonkun muun oikeasti eläneen tai elävän vaiheet kiinnostavat, hakeudu Aallon kirjastoon. Löydät valtaosan kirjaston elämäkerroista nimenomaan sieltä.

Ä

Älä epäröi vierailla Aallon kirjastossa, vaikka olisitkin matkassa lastenvaunujen kanssa tai käyttäisit pyörätuolia. Apilan puolelta pääset Aallon kirjastoon käyttämällä hissejä. Aallon kirjaston omalle sisäänkäynnille johtaa ulkoa tuttu luiska.

Ö

Öisin Aallon kirjastossa kuuluvat vain rakennuksen omat äänet. Aallon kirjasto on auki arkipäivisin. Tarkemmat tiedot ja poikkeukset löydät kirjaston kotisivulta tai kysymällä kirjastosta.