10 vinkkiä hiihtäjälle eli helmikuun kirjavinkit

Markku Turunen
Pitkä latu : legenda suksesta, 2015

Nykyajan ihmiselle suksista tulee mieleen vapaa-aika, penkkiurheilu tai ehkä kouluaikaiset traumat. Ei tule ajatelleeksi, kuinka tärkeät ne ovat ennen olleet ruuan hankinnan apuna, talvi- ja jatkosodan aikana tai koulumatkojen nopeuttajina. Pitkä latu kertoo kuvin ja sanoin hiihdon ja suksien historiasta esihistorialliselta ajalta nykyaikaan asti.

Simo-Viljami Ojanen
Kehity hiihtäjänä, 2014

Kehity hiihtäjänä tarjoaa paljon tietoa niin aloittelijalle kuin vakavammin hiihtoa harrastavalle. Kirjassa käydään läpi hiihtovarusteita, hiihtotekniikat, voiteet ja voitelu sekä suksien hionta. Lisäksi tietoa on hiihtäjän ravinnosta, korkean paikan harjoittelusta ja voimaharjoittelusta. Kirjan lopussa on kesä- talvi- ja syysharjoitusohjelmat aloittelijalle, kuntoilijalle ja kokeneelle hiihtäjälle. Opusta on mukava lueskella vähälumisena talvena tai syksyllä uuden kauden alkua odotellessa.

Hiihto (dvd), 2006

Ohjelmassa tutustutaan hiihtotekniikkaan Suomen ladun asiantuntijoiden opastuksella. Fysioterapeutti antaa ohjeita hiihdon jälkeiseen venyttelyyn. Tarjolla on myös voiteluniksejä.

Sankaritarinoita Salpausselältä, 2011

Lahden Salpausselän kisat ovat suomalaista hiihtohistoriaa parhaimmillaan. Tähän kirjaan on kerätty tarinoita kisoista lähes 90 vuoden ajalta. Ääneen pääsevät niin urheilijat (mm. Juha Mieto ja Aino-Kaisa Saarinen), median edustajat (mm. Antero Mertaranta ja Tapio Suominen) kuin kisojen järjestäjätkin.

Talvinen latu.

Kirsti Kuronen
Suksin : runonraapaleita, 2014

”Millään ei malttaisi odottaa
uutta lunta, heti kesän jälkeen…”

Kurosen runoissa hiihdellään järven yli kauppaan, ollaan haikeina lumien sulaessa ja hiihdetään muistoissa.

”Kulkee talon ympäri, tontin rajoja myötäilee.

Latua kierretään ja kiillotetaan. Tahdotaan helenaksi tai hilkaksi…”

Treeniä kaikille : teema : maastohiihto, 2015

Tämän teoksen lukemalla saa fiilistellä hiihtoa monelta kantilta. On hiihtäjien haastatteluja (Iivo Niskanen ja Charlotte Kalla), on tietoa pitkistä hiihtokilpailuista ja tietenkin varusteista. Kirjassa annetaan vinkkejä hiihtokunnon kohottamiseen, mutta käsitellään myös loukkaantumisia ja niistä toipumista.

Petri Vuorenmaa
Hiihto poikki Grönlannin, 2003

Tässä kirjassa pääset kuukauden pituiselle matkalle halki Grönlannin Petri Mäkelän ja Petri Vuorenmaan kanssa. Teos koostuu päiväkirjamerkinnöistä sekä ruoka- ja varustelistoista. Matkan aikana miehet välillä hytisevät ja välillä hikoilevat, välillä aurinko paistaa ja välillä on lumisateen aiheuttama white-out. Huumori onneksi pysyy mukana koko ajan.

Mattias Svahn
Tavoitteena pitkän matkan hiihto, 2013

Oletko haaveillut Finlandia-hiihtoon tai vaikka Vaasa-hiihtoon osallistumisesta? Tässäpä oiva opas sinulle. Kirja tarjoaa vinkkejä hiihtotekniikkaan, tankkaukseen, voiteluun ja välineisiin. Kirjassa on myös ohjeita kunnon kohottamiseen niin talvella kuin lumettomana aikanakin.

Lauri Järvinen
Yhdeksän tarinaa Vaasa-hiihdosta, 2012

Samalla kun valmistautuu pitkän matkan hiihtoon fyysisesti, voi lueskella muiden kokemuksia Vaasa-hiihdosta.

Timo Polari
Unelma etelänavasta, 2003

Timo Polarin mukana pääsee yli tuhannen kilometrin matkalle etelänavalle. Kirjassa hän kertoo myös traagisesta Grönlannin retkestä, jonka aikana hän menetti kaksi ystäväänsä. Hiihtoretkien lisäksi kirjassa kerrotaan Polarin tekemistä vaelluksista sekä annetaan vinkkejä vaativien retkien suunnitteluun ja niihin valmistautumiseen.

Hanna Kotila

Tarkista teosten saatavuu Eepos-verkkokirjastosta.