10 vinkkiä festarifiilistelyyn

Jos jonkinlaiset festarit kokoavat suomalaisia juhlimaan valoisassa ja aurinkoisessa tai mutaisessa ja sateisessa Suomen kesässä. Alla olevien teosten avulla voi fiilistellä tulevaa kesää tai palata niihin talven harmaudessa, kun kaipaat muistutusta siitä, minkälaista elämä on marras-helmikuun välisen yön jälkeen.

 

Provinssin päälava vuonna 2015.

Muukka, Aku-Axel: PMMP : koko show, 2014

Kirja kertoo kuvin ja sanoin Paula Vesalan ja Mira Luodin toistaiseksi toimintansa lopettaneen yhtyeen, PMMP:n, viimeisten vuosien kiertueista. Mukaan päästään mm. Provinssiin, Ruisrockiin, Nosturiin ja Tavastialle. Kuvia on sekä esiintymisistä että backstagelta. Kuvien vieressä on hauskoja pieniä tarinoita: Miran 85-vuotias isoäiti oli ensimmäistä kertaa PMMP:n keikalla Ruisrockissa 2013. Joku hänen edellään kulkenut oli haukkunut PMMP:tä huonoksi, niin tämäpä oli mennyt ja potkaissut kommentaattoria!

Lehtinen, Kenneth: Kamoon! : rock- ja festarikuvaus, 2012

Aika moni räpsii nykyään kuvia kännykkäkameralla bändien keikoilta, mutta jos haluaa paneutua musiikkikuvaukseen vähän enemmän, kannattaa tutustua tähän kirjaan. Siinä käydään läpi valotukseen ja salaman käyttöön liittyviä asioita, kuvauslupien hankkimista festareille, kuvauskalustoa ja paljon muuta. Kirja on täynnä tuokiokuvia festareilta ja klubeilta ympäri Suomen, joten sen kanssa voi fiilistellä, vaikkei kuvaaminen kiinnostaisikaan.

Festarikalevala : käsikirjasi kesäfestareille, 2012

”Kesäfestarit ovat vapautus talvesta, paluu luontoon elämän juhlan äärelle.”

Festarikalevala on oiva fiilistelyteos. Kirja on koottu netissä olevan sivuston kautta modernisoidussa Elias Lönnrot -hengessä. Kirjan alussa on pieni festoria, eli festareiden historia. Tarinat on jaettu kymmeneen lukuun aiheittain, muun muassa: fiilistele, varustaudu, matkusta, selviydy, pogoo ja palaudu. Tarinat ulottuvat 70-luvulta tähän päivään, ja niitä on yli sata. Kirjassa on uskomattomia selviytymistarinoita festareille pääsemisestä, rakastumisia, eroamisia ja bändien fililistelyjä.

Tarinoiden lisäksi kirjassa on keikkasanasto, musiikintekijöiden festarikertomuksia, festariselityspeli, seinäjokisten ensihoitajien haastattelu festareihin liittyen ja paljon muuta mukavaa. Tekstejä höystävät sarjakuvat ja historiaa henkivät valokuvat (esim. muta-Provinssi ´88).

Mutaista sateen jäljiltä.

Artistihaastatteluissa selviää, kuka on lähtenyt kesken rullaluistelureissun Provinssiin, millä kokoonpanolla on ollut Ruisrockissa kaksi erilaista biisilistaa – mikä johti siihen, että puolet bändistä soitti eri biisiä kuin toinen puoli -, ja ketkä herrasmiehet ovat havahtuneet PMMP:n keikan aikana lavalta, kun juhlinta on mennyt hieman överiksi.

Woodstock 1 & 2 (cd)

Lukemisen taustalle voi laittaa oman lempibändinsä musiikkia, mutta jos haluaa samalla aikamatkalle, voi kuunnella myös näitä Woodstock-levyjä, joilla Joe Cocker esittää kappaleen With a little help from my friends, Jefferson Airplane kappaleen Volunteers, Jimi Hendrix Isabellan ja yleisö rankkasateen aikana Let the sunshine in. Levyjen kansilehdistä voi lukea lisätietoa niin kappaleista kuin festivaalistakin.

Provinssirock : ihmisten juhla, 2000

Paljonko The 69 Eyesille maksettiin keikkapalkkaa vuonna 1991? Miksi lipunmyyntirahoja säilytettiin irrallaan asuntovaunun lattialla vuonna 1986? Mikä ulkomainen bändi oli kiinnostunut Seinäjoen nähtävyyksistä ja halusi tutustua Lakeuden Ristiin? Nämä ja monen monet muut faktat selviävät Provinssirockin historiikista, joka kattaa festivaalin parikymmentä ensimmäistä vuotta. Paljon on ehtinyt tapahtua vuoden 1979 ensimmäisen Provinssirockin jälkeen. Esiintyjät soittivat silloin Saarilavalla ja lippujen hinnat olivat 25 ja 10 markkaa. Onneksi festivaali on pysynyt ihmisten juhlana!

Provinssilippuja.

Huida, Jarmo: Pori Jazz 50 vuotta – kuvitettu klassikko, 2014

Tänä vuonna tulee kuluneeksi 50 vuotta ensimmäisestä Pori Jazzista, ja siinä on hyvä syy tarttua tähän festivaalin kuvalliseen historiikkiin. Teos kattaa vuodet 1966–2014. Kirjan kuvista ja teksteistä välittyy festivaalin historian lisäksi ihanasti myös muu ajankuva; muoti ja muutokset yhteiskunnassa.

Hynynen, Jouni: Kesämies, 2010

Kirjaan on koottu Jouni Hynysen, Kotiteollisuus-yhtyeen laulajan, tarinointia kesään (ja naisiin sekä alkoholiin) liittyen. Mukaan päästään monelle keikalle ja niitä edeltäneisiin tunnelmiin. Provinssin keikoista kerrotaan myös, ja hehkutetaan niiden mahtavuutta. Vuonna 2009 Seinäjoen kirjastoauto Ykä oli mukana Provinssissa ja Hynynen siellä haastateltavana. Tämänkin tapauksen hän mainitsee kirjassaan. Vuoden 2007 Provinssikeikan ja sitä seuranneiden jatkojen jälkeen hän toteaa: ”Jotenkin kaikki kävi liian nopeasti. Huvittaisi jäädä Seinäjoelle ikuisiksi ajoiksi.”

Ilosaarirock : 40 vuotta tarinoita, 2011

Kirja sisältää festivaalin historiaan liittyvien tarinoiden ja asiakkaiden juttujen lisäksi muusikkojen muisteluksia keikoiltaan Ilosaaressa. Pertti Neumann kertoo, että keikoille tarvittiin jossain vaiheessa aina mukaan Punaisen ristin työntekijöitä, koska meno oli niin hurjaa. Ilkka Alanko taas muistelee olleensa Ilosaaressa ensimmäisen kerran veljensä Ismon keikalla, mutta kertoo soittaneensa siellä pian sen jälkeen omankin bändinsä kanssa. Jos Ilosaarirockin historia kiinnostaa enemmänkin, kannattaa tutustua myös teokseen Rokin kolme vuosikymmentä : Ilosaarirockin juhlakirja.

Festariopas, 2003

Festarioppaan lukemalla pääset festivaalin järjestämisen backstagelle, eli saat tietää mitä kaikkea on tehty ennen ensimmäisen bändin nousemista lavalle. Kirjassa on hyvää asiaa niin festarifriikeille kuin isojen kekkereiden suunnittelijoillekin.

Provinssin päälava maailmanpyörästä. Provinssi v. 2015.

Provinssirock-lehdet

Viimeisenä vinkkinä festarifiilistelyyn ovat menneiden vuosien Provinssi-lehdet. Jos olosi tuntuu nostalgiselta, voit tulla Aallon kirjaston maakuntakokoelma-huoneeseen. Sinne on talletettu otos lehtiä paikan päällä luettavaksi.

Teksti ja kuvat: Hanna Kotila

Tarkista kirjojen saatavuus Eepos-verkkokirjastosta.