WISA Woodsat tekee koelennon Seinäjoelta

mallinnos satelliitista avaruudessa

Seinäjoki kurottaa avaruuteen helmikuussa, kun teknologiayhtiö Huld ja Arctic Astronautics lähettävät WISA Woodsat -satelliitin testikappaleen käymään stratosfäärissä. Avaruuden pääkaupunki on luonteva paikka satelliitin testaukselle ja lisäksi itse satelliitin suunnittelussa on hyödynnetty paikallista osaamista.

Seinäjoen kaupunginjohtaja Jaakko Kiiskilä päästää satelliitin matkaan Seinäjoen kaupungintalon luota Lakeudenpuistosta 9.2.2022 klo 11 (säävaraus). Koelento järjestetään yhteistyössä Seinäjoen kaupungin, kaupungin kehitysyhtiö Into Seinäjoen sekä satelliitin rakentamisesta ja lähettämisestä vastaavien Arctic Astronautics ja Huld -yhtiöiden kesken.

Puusatelliitti selfiekepillä

WISA Woodsat on ainutlaatuinen suomalainen innovaatio. Se on ensimmäinen puusta tehty satelliitti. Sen tarkoituksena on tutkia puumateriaalin käyttökelpoisuutta satelliittien ja avaruuslaitteiden rakentamisessa. Hullulta kuulostava ajatus on osoittautunut yllättävän potentiaaliseksi, sillä teknisesti satelliitissa käytettävä koivuvaneri on kuin biopohjainen komposiittimateriaali. Tähän mennessä tehdyissä testeissä ja kokeissa vaneri on osoittautunut kevyeksi ja kestäväksi, minkä lisäksi se on ympäristöystävällinen valinta.

Satelliitissa käytetään UPM Plywoodin WISA-Birch-koivuvaneria, joka on avaruuskäyttöä varten käsitelty ja suojapinnoitettu. Vanerin käyttäytymistä avaruudessa tutkitaan Euroopan avaruusjärjestön kehittämällä mittalaitteistolla, Virossa rakennetulla anturilla sekä kuvaamalla satelliittia kahdella kameralla. Toinen kameroista on sijoitettu avautuvan kameramaston eli selfiekepin päähän. Se ponnahtaa auki satelliitin alta sen päästyä avaruuteen.

Mikä koelento?

Kyseessä ei ole avaruuslento, sillä stratosfääri ei ole vielä avaruutta, mutta olosuhteet lennon aikana ovat hyvin avaruudelliset: 30 kilometrin korkeudessa suurin osa ilmakehän ilmasta on alapuolella, aurinko porottaa polttavasti lähes mustalta taivaalta ja maapallon horisontti näyttää jo selvästi kaarevalta. Tätä lähemmäksi avaruudellisia olosuhteita ei voi päästä nousematta oikeasti avaruuteen.

Noin pari tuntia kestävä koelento tehdään kaasupallolla. Satelliittia kuljettava heliumpallo räjähtää suunnitellusti saavutettuaan 30 kilometrin korkeuden, kun ilmanpaine putoaa niin pieneksi, ettei pallon kumimateriaali enää kestä. Tämän jälkeen testikappale putoaa alas laskuvarjon varassa. Putoamispaikka riippuu vallitsevista tuuliolosuhteista. Putoamisesta ei aiheudu haittaa ulkopuolisille. Lennon aikana saatuja kuvia julkaistaan lennon jälkeen yhtiöiden tiedotuksessa ja sosiaalisen median kanavissa.

WISA Woodsat teki ensimmäisen koelentonsa viime kesäkuussa. Toisin kuin ensimmäisellä koelennolla, nyt myös satelliitin kamerapuomi komennetaan avautumaan lennon aikana. Kyseessä on tähän mennessä vaativin satelliitille tehtävä koe. Seinäjoella tehtävän koelennon jälkeen ennen virallista laukaisua satelliittia odottaa enää yksi tulikoe, jossa se tullaan altistamaan laukaisua vastaavalle tärinälle ja avaruuden olosuhteille erityisessä avaruussimulaattorissa. Varsinainen satelliitti laukaistaan raketilla avaruuteen Maata kiertämään myöhemmin tänä vuonna Uudesta-Seelannista.

Avaruutta Seinäjoelle!

Seinäjoen tunnuslause “avaruuden pääkaupunki” viittaa tilaan, ja sitä Etelä-Pohjanmaan lakeuksilla todellakin riittää. Seinäjoella on tilaa kasvaa, kokea ja rakentaa tulevaisuutta. Satelliitin testaamiseksi tehtävä ilmapallolento laajentaa tätä tilaa ylöspäin stratosfääriin saakka ja tempaa osaltaan Seinäjoen mukaan avaruusaikaan.

Pallon lähetyksen yhteydessä paikallaolijat pääsevät seuraamaan lennon valmisteluita ja tutustumaan avaruustekniikkaan. Myöhemmin keväällä koronajoitusten toivottavasti hellittäessä Into Seinäjoki järjestää yhdessä Seinäjoellakin toimivan teknologiayhtiö Huldin kanssa seminaarin, missä kerrotaan uuden ajan avaruustoiminnan tarjoamista mahdollisuuksista seinäjokelaisille yrittäjille.

Mukana niin koelennon toteuttamisessa kuin seminaarissakin on Huldin Jaakko Kaartinen, joka toimii WISA Woodsatin mekaniikkasuunnittelijana. Hän on kotoisin Seinäjoelta ja on tehnyt olennaisen osan satelliitin suunnittelutyöstä Seinäjoella.

Lisätietoja

Jari Mäkinen, WISA Woodsat -hankkeen vetäjä, Arctic Astronautics Oy
040 5500198 /  jari@kitsat.fi

Kevin Vainio, WISA Woodsat -hankkeen mekaniikkavastaava, Huld
040 745 7100 / kevin.vainio@huld.io

Tapio Seppä-Lassila, Yrityskehityspäällikkö, Into Seinäjoki
040 5017350 / tapio.seppa-lassila@intoseinajoki.fi

Arctic Astronautics – www.arcticastronautics.com
#ArcticAstro @ArcticAstro #wisawoodsat

Huld Oy – www.huld.io
#Huld #BeyondTomorrow