Uusi lainausennätys Seinäjoen kirjastoissa

Ihmisiä laskevassa katsomossa, kuvan keskellä alhaalla laulaja.

Seinäjoen kaupunginkirjaston lainausluvut nousivat uuteen ennätykseen vuonna 2022. Lainoja annettiin yhteensä 1,55 miljoonaa. Seinäjoen toiseksi vilkkain kirjasto Nurmossa oli kiinni alkuvuodesta kolme kuukautta, mutta siitä huolimatta lainauksessa tehtiin ennätys.

Kirjalainoja ja esineitä

Lainoista 80 % oli edelleen kirjalainoja. Aikuisten kaunokirjojen lainaus nousi hieman, tietokirjalainaus puolestaan laski. Vaikka aikuisten kirjahankintoihin käytettiin suurempi summa kuin edellisenä vuonna, niteitä voitiin hintojen nousun vuoksi hankkia vähemmän. Lasten ja nuorten kirjalainaus oli yli 60 % kaikista kirjalainoista.  Suunnitelmallinen ja pitkäjänteinen lukemisen edistäminen yhteistyössä varhaiskasvatuksen ja koulujen kanssa tuottaa tulosta, ja takaa seinäjokelaisille hyvän lukutaidon myös tulevaisuudessa.

Muun kielisen kirjallisuuden lainaus kasvoi 21 %. Ukrainasta tulleet pakolaiset löysivät nopeasti kirjaston palvelut. Kirjastoihin hankittiin asukasbudjetista lainattavia liikuntavälineitä. Tämä nosti muiden aineistojen lainausta 10 %. Yllättäen videotallenteiden lainaus kasvoi 6 %. Asiakkaat ehkä siirtyivät hintojen yleisen nousun takia suoratoistopalvelujen tilaajista takaisin elokuvien lainaajiksi.

E-lehtien käyttö kaksinkertaistui, kun Eepos-kirjastot ottivat etäkäyttöisen lehtipalvelun käyttöön. Myös e-kirjojen käyttö kasvoi 13 %.

Kasvua kirjastokäynneissä

Aineiston varaaminen oli korona-aikaan suosiossa. Asiakkaat varasivat haluamansa teokset verkkopalvelussa ja kävivät sitten nopeasti noutamassa ne kirjastoista. Vuonna 2022 varaaminen vähentyi 5 %. Näyttää, että asiakkaat ovat palaamassa jälleen hyllyjen väliin tutkimaan ja tekemään löytöjä.

Kirjastokäynneissä jäätiin vielä koronaa edeltävältä tasolta. Kirjastokäyntejä oli yli 429 000. Kasvua edellisvuoteen oli 25 %. Ennätysvuonna 2019 käyntejä oli 550 000. Omatoimikirjastot paransivat kirjastopalvelujen saavutettavuutta. Aukiolotunteja voitiin tarjota neljänneksen lisää.

Koronarajoitusten helpottuessa tapahtumia ja koulutuksia voitiin jälleen järjestää. Kirjaston hankkeissa kokeiltiin uudenlaista tapahtumatarjontaa, kuten paneelikeskusteluja, harrastustoimintaa ja messutapahtumia. Tapahtumien osallistujamäärä lähes kaksinkertaistui ja koulutuksiinkin osallistui 40 % enemmän. Yhteistyökumppanitkin palasivat järjestämään tapahtumiaan kirjastojen tiloissa.

Vaiherikas vuosi 2022

Alkuvuotta leimasi vielä korona-epidemia. Sitten Ukrainan pakolaiset tulivat Suomeen ja kirjaston palvelujen käyttäjiksi. Inflaatio ja energian hinnan voimakas nousu näkyivät kirjaston käytössä. Apila-kirjasto tuli 10 vuoden ikään ja suurta huomiota saanut pääovi saatiin jälleen kuntoon. Kokeilimme kirjojen muovittamattomuutta. Aineistot alkoivat ”kellua” eri kirjastoyksiköiden välillä, eli palautetut aineistot jäivät hyllyyn siihen kirjastoon, jonne ne palautettiin. Tämä toi etenkin pienimpien yksiköiden kokoelmaan uutta valikoimaa ja vähensi aineiston kuljettamista. Lainattavat liikuntavälineet ja muut esineet otettiin hyvin vastaan.

Lisätietoja

Kirsti Länsikallio, kirjastotoimenjohtaja
SEINÄJOEN KAUPUNKI | Kirjastopalvelut
kirsti.lansikallio@seinajoki.fi  | 044 754 1621