Unelmasta totta -kampanja toteutti ylistarolaisen ikäihmisten unelmia 

Kaksi henkilöä seisoo näyttelytilassa pyöreän ikkunan edessä

Tänä syksynä Ylistaron alueella toteutettiin ikäihmisille suunnattu Unelmasta totta -kampanja. Kampanjassa arvottiin ylistarolaisten ikäihmisten haaveita toteutettaviksi. Toteutettaviksi UNELMASTA TOTTA -päiviksi valikoitui viisi erilaista unelmaa: Kalevan Navetta -päivä, teatteri- ja hautausmaaretki Seinäjoelle, ravintolaillallinen, ostosreissu sekä hemmottelupäivä. 

Osallistuminen kampanjaan oli maksutonta ja unelmat toteutettiin yhteistyökumppaneiden tuella. Mukana unelmia toteuttamassa olivat Seinäjoen taiteilijaseura, Ravintola Äärellä, Kalevan Navetta, Seinäjoen kaupunginteatteri, S-market Ylistaro, Kyrönmaan Fysioterapia, Seinäjoen nuorisopalveluiden Yhdessä-hanke, elokuvateatteri Matin-Tupa, Fiini Fröökynä/Halpa-aitta sekä Ravintola Taro.  

Lokakuun aikana käytiin jututtamassa arvottuja unelman omistajia kotikäynneillä, jolloin saatiin kuulla tarinoita unelmien taustalla. Marraskuussa unelmat pääsivät toteutukseen. Kalevan Navetta –unelmassa pääsimme taiteen maailmaan Seinäjoen taiteilijaseuran puheenjohtaja Hilla Hautasen opastamana. Taitelijaseuran toiminta, Taidelainaamo Parsi, Seinäjoen Taidehalli, Kalevan Navetta sekä Ravintola Äärellä tulivat unelmoijalle tutuksi. Yhdistetyssä teatteri- ja hautausmaaunelmassa käytiin Seinäjoen kaupunginteatterissa katsomassa Patruunatehdas-näytelmä ja kiertämässä Törnävän ja Kitinojan hautausmaita. Seinäjoen kaupunginteatteri oli myös kattanut väliajalle kahvipöydän unelmoijia varten. Unelmoijat kertoivat päivän olleen erittäin mieluisa ja tunteita nostattava – he olivat itsekin kuulleet Lapuan Patruunatehtaan räjähdyksen vuonna 1976.  

Hemmottelu-unelmassa kolme ylistarolaista naista pääsi rentoutumaan, kun Ylistaron kirjastolle järjestettiin hemmotteluhuone yhdessä Sedun lähihoitajaopiskelijoiden kanssa. Hemmotteluun kuului mm. kasvonaamiota, kynsienlakkausta ja hierontaa. Myös Kyrönmaan Fysioterapia oli mukana toteuttamassa yhden unelmoijan unelmaa, kun he tarjosivat yhdelle osallistujalle kauan toiveissa olleen hieronnan. Lisäksi elokuvateatteri Matin-Tupa lahjoitti yhdelle unelmoitsijalle elokuvaliput marraskuun iltoja piristämään. Marraskuun lopulla toteutui kaksi viimeistä unelmaa: ostosreissu Ylistaron Halpa-aitassa sekä sisarusten illallinen Ravintola Tarossa. 

Unelmien toteutuminen on ollut merkityksellinen tapahtuma unelman omistajille. Myös mahdollisuus olla mukana toteuttamassa ikääntyvien unelmia on herättänyt suuria tunteita. “Unelmien toteuttaminen on ollut todella koskettava kokemus ja opettanut, miten suhteellista aikaan ja ikäämme meidän kaikkien omat unelmat ovat. Unelmat kasvaa ja vaihtuu elämän myötä ja asiat myös yksinkertaistuu, mitä vanhemmaksi eletään. Kuultuani tämän kyseessä olevan idean, tuli heti tunne että haluan olla tässä mukana!”, kertoo kampanjaa toteuttamassa ollut geronomiopiskelija Susanna Frost. 

Kampanjan toteuttamista koordinoi Seinäjoen kaupungin ikääntyvien kulttuuritoiminta. Unelmia kerättiin yhteistyössä kotihoidon pohjoisen alueen kanssa. Unelmien toteuttamisessa mukana olivat myös Seinäjoen ammattikorkeakoulun kulttuuri- ja sosiaali- ja terveysalan opiskelijat sekä Sedun terveysalan opiskelijat. Unelmasta totta -kampanja perustuu Etelä-Pohjanmaan Muistiyhdistyksen toimintamalliin.  

Kokkoniemi Satu

ikääntyvien kulttuuritoiminnan koordinaattori , Kulttuuripalvelut