Ukrainalaisten opettajien ryhmä vieraili Seinäjoella

Kuvassa ukrainalaiset opettajat

15 ukrainalaista opetusalan ammattilaista vieraili Seinäjoella kaupunginjohtaja Jaakko Kiiskilän kutsusta. Kutsutut ovat miehitetystä kotikaupungista Melitopolista sotaa paenneita opettajia, jotka opettavat omia oppilaitaan etänä.

Opettaja- ja rehtoriryhmän vierailuohjelmassa oli tutustumista suomalaiseen koulujärjestelmään ja Seinäjoen kouluihin. Pienryhmät vierailivat muun muassa Kirja-Matin ja Valkiavuoren kouluilla, yläkouluissa sekä Seinäjoen ja Nurmon lukioissa. Päivät pitivät sisällään tutustumista opetukseen sekä koulun arkeen, osa opettajista myös osallistui tuntien pitämiseen oppilaille. Yhteistyösuunnitelmista tulevaisuuteen käytiin keskusteluja rehtoreiden ja koulujohtajien välillä. Opettajat myös tapasivat viikon aikana ukrainalaisia sotaa paenneita perheitä sekä suomalaisia vapaaehtoisia, jotka ovat auttaneet monella lailla.

Yliopistojen henkilöt viettivät viikon Seinäjoen yliopistokeskuksen ja Seinäjoen ammattikorkeakoulun vieraina sekä ammatillisen oppilaitoksen vierailuviikon järjestelyistä vastasi Sedu Seinäjoki. Yhteistyön jatkosta on sovittu.

Seinäjoen ja ukrainalaisen Melitopolin kaupungit allekirjoittivat ystävyyskaupunkisopimuksen 30.9.2023. Kouluyhteistyön käynnistymisestä v. 2024 on sovittu. Tällä yhteistyöllä Seinäjoen kaupunki haluaa osaltaan tukea Ukrainan jälleenrakennusta.