Törnävän kartanon tapahtumatoiminta ja remontointi jatkuvat

Törnävän kartanolla jatkuu kesäkahvila- ja kulttuuritoiminta. Sopimuskaudelle 2.5.2024 – 1.5.2025 kartanokahvilan toimijaksi valittiin Kakkukeidas Oy, yhden vuoden lisäoptiolla. Kahvilapalveluja tarjotaan kartanon tapahtumakesän yhteydessä, mutta myös muiden, ympärivuotisten teematapahtumien yhteydessä, jotka ovat yleisölle avoimia. Kesäkauden tarkat aukioloajat päätetään keväällä ja teematapahtumista sovitaan aina erikseen kaupungin kanssa. 

Kartanon takapiha on osa kahvila-aluetta ja siellä voi nauttia kesäisestä ilmasta ja mahdollisista ohjelmista. Kahvilalla ei ole anniskeluoikeuksia. Kahvilaan ja sen toimintaan liittyvissä asioissa yhteyshenkilö on KakkuKeidas Oy / Lotta Sokero.

Kartanolle toimii kesällä kesäkahvila ja siellä toteutetaan erilaisia tapahtumia ja kulttuuritoteutuksia. Katso: https://www.seinajoki.fi/kartano

Uutta asiakastilaa pilotoidaan kesän ajan

Kartanon sisätiloissa muokataan yksi varastokäytössä ollut huone asiakaskäyttöön. Erikseen varattavan pikkusalongin käyttöä testataan kesän ajan ja tilan jatkokäytöstä päätetään kesän kokemusten jälkeen. Tila on käytettävissä kahvilan aukioaikoina erillisellä varausmaksulla. Tilan varaushinta päätetään keväällä.

Kevään ja kesän aikatauluja suunnitellaan

Kartanon tapahtumakesä 2024 avataan 8.6. ja kesän lopettajaisia vietetään 17.8. Östermyra-päivien yhteydessä.

Kesän aikana kartanolla toteutetaan kahvilatoiminnan lisäksi erilaista kulttuuritoimintaa. Teatteri Arina toteuttaa kartanolle kesäksi uuden draamanäytelmän Kartanon satakieli ja eri toimijat järjestävät musiikkiesityksiä ja muita kulttuuritapahtumia. Museo järjestää opastettuja kierroksia kesän ajan.

Uusi kartanonäytelmä, Kartanon Satakieli, toteuttajana Teatteri Arina, tulossa kesällä 2024.

Kartanon www-sivuilta löytyy kartanon tapahtumakalenteri. Kevään aikana on jo yleisötapahtumia ja kartanokahvila on auki esim. museon järjestämän pääsiäisriehan yhteydessä 23.3 ja Pikkuprovinssipäivänä 18.5. Kalenterin tapahtumia ja aikatauluja päivitetään jatkuvasti sitä mukaa, kun tapahtumat vahvistuvat.

Kartanon www-sivujen osoite: https://www.seinajoki.fi/kartano

Kartanon remontti jatkuu

Kartanon ulkorakenteiden ja kuistien sekä pihapiirin ns. punatulkkujen restaurointi jatkuu keväällä ja kesällä ja myös kartanon sisätilojen kunnostus jatkuu. Kunnostusten yhteydessä dokumentoidaan rakenteiden ja aiempien pintakäsittelyjen historiaa, ja palautetaan osin näkyviin alkuperäisiä rakenteita. Remonttiin liittyviin kysymyksiin vastaa kaupunginarkkitehti Jussi Aittoniemi.

Tästä huoneesta tulee pikkusalonki, jota voi varata käyttöönsä erillistä maksua vastaan kahvilan aukioloaikoina. Alkuperäinen lankkulattia on kaivettu esiin muovimaton alta, se kunnostetaan ja lattia palautetaan alkuperäiseksi.

Kartanon tapahtumiin liittyvät yhteistyöehdotukset

Kaupunki ei osta kartanolle maksullisia esityksiä tai tapahtumia, vaan on kiinnostunut yhteistyökuvioista, joissa kartanon miljöötä hyödynnetään aluetta elävöittävillä ja kaupunkilaisia kiinnostavilla tapahtumilla ja toteutuksilla. Kartanosta halutaan kehittää poikkitaiteellinen kulttuurimiljöö, jossa on kahvilayrittäjätoimintaa, ympärivuotista toimintaa ja tapahtumia ja joka toimii yhteistyössä eri yritysten, oppilaitosten, toimijoiden ja kaupunkilaisten kanssa tuottaen innostavaa ja kartanon historiaa kunnioittavaa tapahtumaa ja toimintaa.

Törnävän kartanon kehittämisestä vastaa hallintojohtaja Jari Jokinen työryhmänsä kanssa. Erilaisista toteutuksista kiinnostuneet tahot voivat ottaa yhteyttä Seinäjoen kaupungin konsernipalveluihin anita.stenfors@seinajoki.fi