Törnävän kartanoa avataan käyttöön tänä kesänä

Törnävän kartanon keittiön remontti aloitettiin viime syksynä ja se valmistuu vapuksi. Keittiön remontointi mahdollistaa kartanolla laajemman toiminnan ja tapahtumien järjestämisen. Kaupunki haluaa kehittää kartanosta innostavan ja kartanon historiaa kunnioittavan kulttuurimiljöön, jossa toteutetaan eri tavoilla toimintaa ja tapahtumia.  Tila toimii myös jatkossa kaupungin edustustilana ja juhlahuoneistona. 

Syksyllä 2022 kaupunki toteutti kyselyn palveluista ja toiminnasta, joita toivottaisiin kartanorakennukseen ja sen alueelle. Ensisijaisesti toiveena oli kahvila ja erilaiset kulttuuritapahtumat. Toimintaa käynnistetään pilotointiperiaatteella. Tapahtumista ja palveluista kerätään kävijäkokemuksia ja palautetta toiminnan kehittämiseksi.

Seinäjokinen KakkuKeidas Oy toteuttaa kesä-elokuussa kartanolla kahvilapalveluja yhdeksänä lauantaina.  Kulttuuritoteutuksia tuottavat ainakin Teatteri Hysteria, Etelä-Pohjanmaan museo sekä Etelä-Pohjanmaan musiikkiopisto. Myös Seinäjoen oppaat toteuttaa tilattavia kartanokierroksia kaupunkikierrosten yhteydessä. Eri toimijat vastaavat omien palvelujensa ja toteutustensa lippumyynnistä ja tiedotuksesta omilla kanavillaan.

Kartanon kahvilan toiminta kesällä 2023

Kartanon kahvila on avoinna kesä-elokuussa yhdeksänä lauantaina klo 12-17. Kahvilapalveluja toteuttaa seinäjokinen KakkuKeidas Oy. Kaikille avoimet aukiolopäivät ovat:

10.617.68.7
15.722.729.7
5.812.819.8

Kartanon sisätilat ovat herkkiä ja historiallisesti arvokkaita. Sisätiloja ei vuokrata yksityiseen käyttöön eikä myöskään kahvilayrittäjä voi sisällä järjestää yksityisiä tilaisuuksia. Takapihan puutarhassa kokeillaan tänä kesänä käytäntöä, jossa kahvilayrittäjä voi puutarhassa järjestää pienimuotoisia tilaisuuksia. Kahvilalla ei ole anniskeluoikeuksia ja tilaisuuksien reunaehdoista on sovittu erikseen kaupungin kanssa. Kahvilaan ja sen toimintaan liittyvissä asioissa yhteyshenkilö on KakkuKeidas Oy / Lotta Sokero.

Kahvilatoiminta toteutetaan kokeiluna ja kaupungilla on oikeus tehdä muutoksia kesken kesäkauden. Kahvilayrittäjä kerää käyttäjiltä ja vierailijoilta palautetta, miten kartanon tilat taipuvat kahvilatoimintaan ja millaisia toiveita/ideoita asiakkailla on tilojen ja puutarhan käyttöön. Saadun palautteen perusteella kaupunki pohtii syksyllä kahvilatoiminnan jatkoa ja tilojen käytön kehittämistä.

Tapahtumakesän avajaiset 10.6.

Törnävän kartanon tapahtumakesän avajaiset järjestetään lauantaina 10.6. klo 12-17. Avajaispäivänä avataan kartanon kesäkahvila, tiloissa on opastettuja kierroksia tasatunnein, nähdään vilauksia kartanon historiasta kertovasta Suljetut ovet -draamanäytöksestä ja nautitaan musiikkiesityksistä. Kartanon takapiha on osa kahvila-aluetta ja siellä voi nauttia kesäisestä ilmasta ja mahdollisista ohjelmista. Avajaisiin on vapaa pääsy ja ohjelma on maksutonta.

Kesän aikatauluja

  • Kartanon tapahtumasivusto lisätään kaupungin verkkosivuille toukokuun lopussa. Kesän tapahtumat näkyvät myös EP:n tapahtumakalenterissa sekä kaupungin somekanavilla.
  • Kartanon tapahtumakesän avajaiset la 10.6.
  • Kartanon kahvila on avoinna kesä-elokuussa yhdeksänä lauantaina klo 12–17
  • Etelä-Pohjanmaan museo toteuttaa opastettuja kierroksia 8.6.–31.8 välisenä aikana to-su. Kierrokset sisältyvät museon pääsylipun hintaan.
  • Seinäjoen oppaat toteuttaa maksullisia kaupunkikerroksia, joissa kartano on yhtenä kohteena
  • Suljetut ovet -draamanäytöksiä on 15 kertaa kartanon tiloissa, liput ostetaan Teatteri Hysterialta
  • Erilaisia musiikki- ja konserttiesityksiä toteutetaan kesän aikana eri päivinä ja niiden käytänteistä tiedotetaan erikseen kaupungin tiedotuskanavilla
  • Provinssin aikana kartano ja sen alue ovat suljettuina 22.6.–4.7.
  • Kesäkauden päättäjäisiä vietetään lauantaina 19.8. (Ohjelmaa suunnitellaan vielä).
  • Kartanolle suunnitellaan myös ympärivuotisia tapahtumia. Erilaisista toteutuksista kiinnostuneet tahot voivat ottaa yhteyttä Seinäjoen kaupungin konsernipalveluihin anita.stenfors@seinajoki.fi. Kaupunki ei osta kartanolle maksullisia esityksiä tai tapahtumia, vaan on kiinnostunut yhteistyökuvioista, joissa kartanon miljöötä hyödynnetään aluetta elävöittävillä ja kaupunkilaisia kiinnostavilla tapahtumilla ja toteutuksilla.

Törnävän kartanon kehittämisestä vastaa hallintojohtaja Jari Jokinen työryhmänsä kanssa. Toteutuksia suunnitellaan yhteistyössä eri toimijoiden, yritysten, oppilaitosten ja kaupunkilaisten kanssa.

Kartanon remontti jatkuu

Keittiön uudistamisen lisäksi kartanon ikkunoita, kuisteja ja muita puurakenteita sekä sisäpintoja on käyty läpi huolellisesti restauroiden ja työ jatkuu edelleen. Myös muita kartanoalueen rakennuksia korjataan tällä hetkellä. Kunnostukset jatkuvat useamman vuoden ajan. Korjausrakentamisen ja entisöinnin suorittaa E. Paloniemi Oy.

Kuvia kuluneen vuoden remonteista:

Kartanon keittiön tyhjäys ennen remontin alkamista
Keittiössä ollut ikivanha lihaleikkuri lähti kaatopaikalle
Keittiö avattiin remontissa ulkorakenteisiin asti
Keittiön ilmanvaihtojärjestelmän rakentaminen
Seinistä paljastui vanhoja tapettikerroksia
Kartanon keittiö on valmis
Keittiö toiselta puolelta katsottuna

Myös sisätiloissa on remontoitu: Punaisen huoneen katon korjaus
Korjattu katto punaisessa huoneessa
Flyygelisalin kuorittu katto
Flyygelisalin katon maalaus
Ikkunakarmit ennen kunnostusta
Ikkunakarmit kunnostuksen jälkeen
Ikkunakarmit ja pääsisäänkäynnin ovet on kunnostettu ja ulko-osien kunnostus jatkuu kesällä