Seinäjoki mukana Soolotalkoot -kampanjassa

Seinäjoella talkoillaan kesällä valtakunnallisessa Soolotalkoot kampanjassa, jossa kannustetaan vieraslajien torjunnasta kiinnostuneita osallistumaan komealupiinin ja jättipalsamin torjuntaan.

Soolotalkoiden ideana on, että voit osallistua missä, milloin ja miten parhaalta tuntuu. Talkoilla voit omaksi iloksesi tai osallistua virallisesti Soolotalkoot-kampanjaan ja pääset mukaan palkintojen arvontaan, sekä kisaamaan Suomen aktiivisimman torjujan tittelistä.

Komealupiinin leviämistä Seinäjoella ehkäistään ensisijaisesti keräämällä kauneimmat kukinnot maljakkoon. Lupiinia voi kerätä kaikilta yleisiltä alueilta Seinäjoella. Varo kuitenkin, ettet harhaile kukintojen perässä yksityispihoille, jotka saattavat rajoittua lupiinikasvustoihin.

Lupiineja peltisessä sangossa.

Jättipalsami kitketään maasta juurineen, joten siihen tarvitaan aina maanomistajan lupa. Kaupungin mailla jättipalsamia voi kitkeä kaikilla alueilla. Yksittäiset kasvit voi polkea maahan ja murskata kukat ja varret huolellisesti. Suuremmat määrät kerätään jätesäkkeihin. Älä kuitenkaan mene siementävän jättipalsamikasvuston sekaan, ettei siemenet leviä vaatteissasi uusille alueille.

Miksi vieraslajeja torjutaan

Haitalliset vieraslajit kuten komealupiini ja jättipalsami uhkaavat luonnon monimuotoisuutta. Komealupiini on kaunis, mutta valtaa nopeasti alaa esimerkiksi alkuperäisiltä niittykasveilta ja niistä eläviltä hyönteisiltä. Lupiinin siitepöly sisältää myrkyllistä alkaloidia, lupaniinia, joka saattaa haitata kimalaisten lisääntymistä. Lisäksi komealupiini mm. vähentää hyönteisten kokonaismäärää ja vaikuttaa negatiivisesti esimerkiksi perhosiin, muurahaisiin ja kovakuoriaisiin.

Jättipalsami leviää tehokkaasti siemenistä. Yksi kasvi tekee tuhansia siemeniä, joita se sinkoaa useiden metrien päähän. Jokien varsissa hentojuurinen jättipalsami saattaa aiheuttaa eroosiota, koska sen juuret eivät sido kosteaa maaperää. Sadevesien myötä vesistöihin päätyvä maaperä voi mm. olla uhka kuoriutuville kalanpoikasille. Nämä molemmat voimakaskasvuiset vieraslajit tuovat haasteita myös metsien uudistamiseen tukahduttamalla puiden taimia.

Lisätietoja

Soolotalkoot-kampanja on käynnissä elokuun loppupuolelle (22.8.2021) asti ja osallistua voit omassa pihapiirissäsi tai soolotalkookohteissa ympäri Suomea. Kerää kaveriporukka, viettäkää työkavereiden kanssa tyhypäivää tai talkoile soolona, kaikki tavat on sallittuja!

Lisätietoja Seinäjoen Soolotalkoot sivuilla: https://www.seinajoki.fi/soolotalkoot/

Lisätietoa Soolotalkoot-kampanjasta ja yhteistyökaupunkien talkookohteet löytyy sivuilta: https://vieraslajit.fi/info/i-4507