Seinäjoki mukana Soolotalkoot -kampanjassa

Jo kolmatta kesää Seinäjoella talkoillaan valtakunnallisessa Soolotalkoot kampanjassa. Erityisesti jättipalsamin aiemmilla kitkentäpaikoilla näkyy selkeästi lajin väheneminen, kiitos innokkaiden talkoilijoiden. Soolotalkoot antaa mahdollisuuden vieraslajien torjuntaan silloin, kuin se itselle parhaiten sopii. Kampanja päättyy 31.8.2023

Seinäjoen ympäristönsuojelu on merkinnyt 3 ehdotusta paikoista, joissa voi kerätä kauniin lupiinikimpun. Lupiinikimpun voi kerätä julkisilla alueilla muualtakin, kunhan ei eksy kenenkään pihaan. Keräämällä kukkivia lupiineja, torjuu samalla sen leviämistä uusien siementen kautta.

Myös jättipalsamia torjutaan kolmella merkityllä paikalla. Talkoopaikoista löytyy kyltin lisäksi postilaatikosta jätesäkkejä ja kertakäyttöhanskoja. Jätesäkit voi jättää tien reunaan soolotalkoopaikan läheisyyteen. Jättipalsami kitketään juurineen, joten sen poistamiseen vaaditaan maanomistajan lupa. Kaupungin omistamilla maa-alueilla jättipalsamia saa kitkeä myös muilla kuin soolotalkoopaikoiksi merkityillä alueilla.

Jättipalsamia koskeva soolotalkoo kyltti, jonka alla on postilaatikko.

Talkoilla voi myös omassa pihassa, jos siellä kasvaa vieraslajeja. Haitallisiksi vieraslajeiksi määritettyjä kasveja ei saa tuoda maahan, kasvattaa, myydä tai pitää muuten hallussa. Kasvien poistaminen estää lajiston leviämistä muille alueille. Yleisiä puutarhoista löytyviä vieraslajeja, joiden hallussapito ja kasvatus on kielletty, ovat komealupiini, kurtturuusu, japanintatar ja sahalintatar.

Haitalliset vieraslajit kuten komealupiini ja jättipalsami uhkaavat luonnon monimuotoisuutta. Komealupiini on kaunis, mutta valtaa nopeasti alaa esimerkiksi alkuperäisiltä niittykasveilta ja niistä eläviltä hyönteisiltä. Lupiinin siitepöly sisältää myrkyllistä alkaloidia, lupaniinia, joka saattaa haitata kimalaisten lisääntymistä. Lisäksi komealupiini mm. vähentää hyönteisten kokonaismäärää ja vaikuttaa negatiivisesti esimerkiksi perhosiin, muurahaisiin ja kovakuoriaisiin.

Jättipalsami leviää tehokkaasti siemenistä. Yksi kasvi tekee tuhansia siemeniä, joita se sinkoaa useiden metrien päähän. Jokien varsissa hentojuurinen jättipalsami saattaa aiheuttaa eroosiota, koska sen juuret eivät sido kosteaa maaperää. Sadevesien myötä vesistöihin päätyvä maaperä voi mm. olla uhka kuoriutuville kalanpoikasille. Nämä molemmat voimakaskasvuiset vieraslajit tuovat haasteita myös metsien uudistamiseen tukahduttamalla puiden taimia.

Lisätietoja
Soolotalkoot-kampanja on käynnissä elokuun loppupuolelle (31.8.2023) asti ja osallistua voit omassa pihapiirissäsi tai soolotalkookohteissa ympäri Suomea. Kerää kaveriporukka, viettäkää työkavereiden kanssa tyhypäivää tai talkoile soolona, kaikki tavat on sallittuja!

Lisätietoja Seinäjoen Soolotalkoot sivuilla: https://www.seinajoki.fi/soolotalkoot/
Lisätietoja Soolotalkoot-kampanjasta löytyy sivuilta: https://vieraslajit.fi/info/i-4507