Hannele Rantala on Valokuvataiteen valtionpalkinnolla sekä Pro Finlandia-mitalilla palkittu taiteilija, jonka ura valokuvataiteen parissa alkoi jo 1970-luvulla. Perjantaina 5.4. klo 17 Seinäjoen taidehallissa järjestetään taiteilijatapaaminen, jossa Rantala kertoo Laskoksia-näyttelyssä esillä olevan taiteensa taustasta: kuinka teokset ovat muotoutuneet ja millaisena hän näkee valokuviensa rinnakkaiset maailmat.
Taidehallissa esillä oleva Rantalan teoskokonaisuus Unen ja kuoleman rajalla on ripustettu kolmeen sellimäiseen tilaan, ja se sisältää kaksi eri valokuvasarjaa: Vankila ja Toinen maailma. Teoskokonaisuus on syntynyt vuosien 2019–2024 aikana.
Valokuvasarja Vankila on kuvattu Tallinnan Patarein vankilassa, jossa Viron neuvostomiehityksen aikana pidettiin mielipidevankeja. Viron Saarenmaalla kuvattu Toinen maailma hahmottaa vankilalle rinnakkaismaailmaa. Se muodostuu unenomaisista näyistä tai näkymistä. Kuvat tuntuvat kätkevän jotain, joka pysyy tavoittamattomissa.
Laskoksia on yhteisnäyttely valokuvataiteilija Kari Soinion kanssa. Näyttely on esillä Seinäjoen taidehallissa 25.5. saakka.
Hannele Rantala (s. 1952) on opiskellut valokuvausta Taideteollisessa korkeakoulussa 1970-luvulla. Hän on asunut ja työskennellyt Moskovassa, Pariisissa ja Brysselissä. Vuonna 2022 Rantala sai sekä Valokuvataiteen valtionpalkinnon että Pro Finlandia-mitalin. Samana vuonna hänellä oli laaja Vuoropuhelua-yhteisnäyttely Elina Brotheruksen kanssa Ateneumin taidemuseossa 2022. Rantalan retrospektiivinen näyttely Ihanien aikojen loppu oli esillä Suomen valokuvataiteen museossa 2015.
Rantalan teokset käsittelevät usein sivullisuutta, pakolaisuutta, lähtöjä sekä muutosta. Valokuvien lisäksi Rantalan teokset voivat olla muodoltaan tilateoksia, performansseja, tekstejä tai interventioita. Rantalan teos Vieraskirja vuodelta 2009 on kosketettava marmorilaatta, joka on sijoitettu pysyvästi Nykytaiteen museo Kiasman aulaan. Rantala on lisäksi tehnyt useita valokuvakirjoja.