Ideana on tutustua teoksiin toiminnallisesti ja nuorten omista lähtökohdista käsin.
Syksyn aikana 1700 kahdeksasluokkalaista Etelä-Pohjanmaan kouluista vierailee Millaista on olla eläin? –näyttelyssä. Taidetestaajat tutustuvat nykytaidenäyttelyyn, joka ammentaa tieteellisestä tutkimuksesta. Näyttely perustuu tutkija, evoluutiobiologi Helena Telkänrannan samannimiseen tietokirjaan. Näyttelyn kahdeksan taiteilijaa pohtivat teoksissaan eri tavoin eläinten kognitiota, tunteita, käyttäytymistä ja ihmisen – yhden eläinlajin – suhdetta muihin eläimiin ja eliöihin. Näyttelyssä on esillä media- ja videoteoksia, installaatioita, veistoksia, maalauksia, valokuvia ja ääniteoksia.
Taidetestaajat selvittävät vierailullaan Nykytaiteen agilityradan. ”Ideana on tutustua teoksiin toiminnallisesti ja nuorten omista lähtökohdista käsin”, kertoo taidekasvattaja Ruusu-Maria Lappalainen. Näyttelyn teokset ovat tehtävärasteja, joilla esimerkiksi pohditaan tarkemmin taideteoksen käsittelemiä teemoja tai tieteen ja taiteen yhteyksiä. Näyttelyn taiteilijat ovat pohtineet tärkeää ja ajankohtaista aihetta eri näkökulmista. Esimerkiksi ihmisen suhde ympäristöönsä ja eläimiin on yksi kantava teema. ”Nuorten omia ajatuksia halutaan herätellä esiin”, Lappalainen kertoo.
Nykytaiteen agilityradan lisäksi Taidetestaajat tutustuvat Helena Telkänrantaan videon välityksellä ja kuulevat enemmän sekä näyttelyn taustoista, sekä tutkijan näkökulmasta näyttelyprojektin toteuttamiseen.
Taidehalli on mukana Taidetestaajissa nyt toista kertaa. Lukuvuonna 2018-2019 taidetta testattiin Taidehallin vanhoissa tiloissa Upankadulla. Nyt Taidetestaajat pääsevät uuteen Taidehalliin Kalevan Navetassa. ”Olemme luonnollisesti ylpeitä uusista tiloistamme, ja on hienoa, että taide- ja kulttuurikeskus tulee samalla nuorille tutuksi”, toteaa ts. näyttelykoordinaattori Elina Teitti. Taidetestaajien suuresta määrästä johtuen vierailut ovat myös iso ponnistus Taidehallin tiimille. ”Vierailuja on määrällisesti paljon ja lisäksi ne tuovat lisämaustetta yleisötyön suunnitteluun. Taidetestaajille halutaan luoda erityisen kiinnostava vierailukokemus, koska hanke on näin ainutlaatuinen”, Teitti jatkaa.
Taidetestaajat on Suomen Kulttuurirahaston, Svenska kulturfondenin ja Suomen lastenkulttuurikeskusten yhteishanke, joka toteutetaan lukuvuonna 2020–2021 yhden vierailun mallilla. Luokat käyvät oman alueensa taidelaitoksessa. Päämääränä on saada kaikki Suomen kahdeksasluokkalaiset Taidetestaajiksi. Nuoret arvioivat taidekokemuksensa vierailun jälkeen, ja arviot ovat luettavissa Taidetestaajat.fi-sivustolla. Hanketta tukee Opetus- ja kulttuuriministeriö.