Taide valaisee Päiväkoti Tähden edustalla

Päiväkoti Tähti

Seinäjoen Eskoon alueelle on valmistunut uusi päiväkoti, johon hankittiin taideteos rakentamisen yhteydessä. Päiväkoti Tähden edustan matalaan betonimuuriin asennettiin turkulaisen taiteilija Jani Rättyän teos Isoset. Teoksen tilaaja on Kiinteistö Oy Seinäjoen Palvelutalot ja sen hankinta on rahoitettu rakennusbudjetista ns. prosenttiperiaatteen mukaisesti. Päiväkoti Tähden rakennuksessa on kaupungin varhaiskasvatuksen lisäksi Seinäjoen seurakunnan tiloja.

Lasten kädenjälki näkyy

Taideteoksen hahmottelussa tehtiin yhteistyötä niin rakennuksen suunnittelijan arkkitehdit LSV Oy:n kuin käyttäjätahojen, Seinäjoen kaupungin varhaiskasvatuksen ja Seinäjoen seurakunnan kanssa. Myös lapset pääsivät osallistumaan. Neljän valoveistoksen sarja kuvastaa hahmoja, jotka noudattavat lasten piirrosjälkeä. Teoksen hahmot ovat 2,5 metriä korkeita valaisinveistoksia, jotka valaisevat jalankulkukäytävää sekä rakennuksen seinustaa. Hahmojen sisällä on alumiinirunko ja led-valaistus.

”Hain taideteokseen lasten omaa muotokieltä ja ajatusmaailmaa, joka jo kaukaa nähtynä viestii rakennukseen liittyvästä toiminnasta.” kertoo taiteilija Jani Rättyä. Lasten osallistumista varten järjestettiin Tikkuvuoren päiväkodissa piirustustyöpaja, jossa lapset kuvittivat aihetta ”Minun erikoinen ystäväni”. Piirustusten kiehtovista hahmoista taiteilija valitsi toteutettavaksi neljä tyyppiä: yksikätinen poika, keiju, enkeli ja isosisko.

Aiemmin esimerkiksi Turun Kupittaan uuden patsaspuiston yhteydessä osallistavuutta hyödyntänyt Rättyä kuvaa ajatuksiaan: ”Tällaiset lapsia osallistavat projektit ovat kiinnostavia, koska heiltä tulevat ajatukset vievät työskentelyä uusiin suuntiin”.

Varhaiskasvatuksen näkökulmasta teos on osa varhaiskasvatussuunnitelman toteuttamista: taide kuuluu kaikille. Myös muut kuin rakennuksen päivittäiset käyttäjät pääsevät nauttimaan taiteesta päiväkodin piha-alueella. Taide nostaa esiin yhteisöllisyyden teeman ja toimii myös näyttävänä maamerkkinä.

Tähti syntyi yhteistyönä 

Tähti on 12-ryhmäinen päiväkoti, jossa varhaiskasvatusta ja esiopetusta saa yhteensä noin 200 lasta. Tähdessä työskentelee yli 50 työntekijää. Tilat on suunniteltu kahteen kerrokseen. Suunnitelmissa on huomioitu, että tulevina vuosina päiväkodin yhteyteen tullaan rakentamaan myös koulu. Tähti nimenä viittaa Seinäjoen kaupungin lanseeraamaan avaruudelliseen teemaan.

Kaupungin varhaiskasvatusjohtaja Aija-Marita Näsänen: ”Varhaiskasvatus on suuri tulosalue ja kunnallinen toimija ja palvelu koetaan tärkeäksi. Lapset ovat varhaiskasvatuksessa kirkkaimpia tähtiämme, joiden kasvun, kehityksen ja oppimisen tarpeisiin koko varhaiskasvatuksen toiminta perustuu. Lapset ovat osallistuneet suunnitteluun, ja muun muassa päiväkodin ryhmien nimet ovat tämän osallisuuden tulosta”.

Päiväkoti Tähden tilaajana toimi Kiinteistö Oy Seinäjoen Palvelutalot, arkkitehtisuunnittelun toteutti Arkkitehdit LSV OY ja teknisten ratkaisujen urakan toteuttajana toimi Rakennus- ja suunnittelutoimisto Hämäläiset Oy.

Kuva: Lassi Takala

Lisätiedot:

Mikko Asunmaa
toimitusjohtaja, Kiinteistö Oy Seinäjoen Palvelutalot
p. 044 418 1660, mikko.asunmaa@seinajoki.fi

Jani Rättyä
taiteilija
p. 040 738 4265, www.janirattya.com

Karimäki-Nuutinen Sanna

taidekuraattori, opintovapaalla , Taidehalli