Suomen Kulttuurirahastolta 400 000 euroa ukrainalaislasten taidetoimintaan

Tuki mahdollistaa Suomeen tulleille ukrainalaisille lapsille viikoittaisen kokoontumisen taiteen äärelle.

Sotaa Suomeen paenneet ukrainalaisperheet saavat mahdollisuuden luovaan tekemiseen ja tunteiden purkamiseen Suomen lastenkulttuurikeskusten liiton koordinoimassa valtakunnallisessa toiminnassa, jossa viikoittain tapaavat lapsi- tai perheryhmät pääsevät kokeilemaan erilaisia taidemuotoja.

Suomen Kulttuurirahaston 400 000 euron tuen ansiosta toiminta tavoittaa pakolaisperheitä ympäri Suomen kesään 2023 asti. Lastenkulttuurikeskukset järjestävät maksuttomia taideryhmiä eri puolilla Suomea joko omissa tiloissaan tai siellä, missä pakolaisperheet asuvat, esimerkiksi vastaanottokeskuksissa. Seinäjoella lastenkulttuurikeskus Louhimo järjestää viikoittaista toimintaa Lintuviidan ja Marttilan kouluilla.

Viikoittainen kokoontuminen taiteen äärellä tarjoaa tervetulleen hengähdystauon arkeen. Lapset saavat mieluisaa tekemistä eri taidemuotojen äärellä. Ryhmien toimintaa muokataan siihen osallistuvien lasten ja aikuisten toiveiden ja tilanteen mukaan. ”Toiminta on jokaisella paikkakunnalla omanlaistaan. Taide on ryhmissä yhteinen nimittäjä”, sanoo Suomen lastenkulttuurikeskusten liiton toiminnanjohtaja Aleksi Valta.

Hankkeessa hyödynnetään kokemuksia ukrainalaispakolaisille suunnatusta ryhmätoiminnasta, jota lastenkulttuurikeskukset ovat kevään ja kesän 2022 aikana kokeilleet. Louhimon järjestämässä toiminnassa osallistujat pääsevät soittamaan erilaisia soittimia ja tekemään monipuolisesti musiikkisisältöjä. ”Ennen kaikkea tavoitteena on mukava ja turvallinen yhteinen toiminta, jossa musiikin avulla autetaan lasta ilmaisemaan itseään ja kokemaan ilmaisun iloa”, kertoo Louhimon lastenkulttuurikoordinaattori Tuomo Kallio.

”Monet ukrainalaiset pakolaislapset ovat kotimaassaan harrastaneet taidetta tavoitteellisesti ja kaipaavat omaa taideharrastusta. Yksi toiminnan tavoitteista onkin ohjata taidetta kotimaassaan opiskelleet lapset taiteen perusopetuksen pariin. Jos ryhmissä on tilaa, myös muut kuin ukrainalaiset voivat osallistua”, sanoo Suomen Kulttuurirahaston yliasiamies Antti Arjava.

Lisätiedot:

Suomen Kulttuurirahaston yliasiamies Antti Arjava, antti.arjava@skr.fi tai 050 385 7600

Suomen lastenkulttuurikeskusten liiton toiminnanjohtaja Aleksi Valta, aleksi.valta@lastenkulttuuri.fi tai 040 820 5425

Lastenkulttuurikeskus Louhimon lastenkulttuurikoordinaattori Tuomo Kallio, tuomo.kallio@seinajoki.fi tai 040 774 8564.