Sirkustoiminta kehittyy Etelä-Pohjanmaalla

Etelä-Pohjanmaan sirkustoiminta loikkaa tänä syksynä harppauksen eteenpäin, kun lastenkulttuurikeskus Louhimo toteuttaa kaksiosaisen sirkustaiteen kehittämishankkeen High 5. Hankkeen tavoitteena on kehittää sirkustaiteen saatavuutta ja saavutettavuutta sekä tukea sirkusalan ammattilaisten työllistymistä alueella. Hankkeen toteuttamisessa on mukana Louhimon uusi taidekasvattaja Sari Pasanen.

Lastenkulttuurikeskus Louhimo on toteuttanut jo vuodesta 2016 sirkustyöpajoja ja työpajakokonaisuuksia. Tämän lisäksi sirkustoimintaa järjestävät myös yksittäiset toimijat Etelä-Pohjanmaan alueella. Nyt toteutettavan High 5- hankkeen osana järjestetään 19.11.2020 SirkuSilta-tapahtuma, joka mahdollistaa sirkusalan toimijoiden yhteen kokoontumisen Etelä-Pohjanmaan alueelta ja jopa valtakunnallisesti. Tapahtuma toimii verkostoitumispaikkana ja toimijat pääsevät halutessaan näyttämään myös omaa osaamistaan open stage -illassa. Tapahtuma toteutetaan yhteistyössä Suomen nuorisosirkusliiton kanssa. Tapahtuma on ainutlaatuinen, sillä vastaavanlaista ei ole aiemmin toteutettu.

Taiteen edistämiskeskuksen rahoittamaan High 5 –hankkeeseen kuuluu myös alle kouluikäisille lapsille suunnattu esineilmaisua ja sirkustaidetta yhdistävä Hai 5 –esitys. Hai 5 – merenalainen seikkailu yhdistää eri sirkuslajeja sekä esineiden kautta tapahtuvaa ilmaisua vedenalaisesta elämästä kertovaksi esityskokonaisuudeksi. Esitykseen haetaan kahta sirkustaiteilijaa. Esitykset kiertävät marraskuussa 2020 Seinäjoella, Kurikassa ja Ilmajoella. Esityksen ohjaajana toimii teatteri-ilmaisun ohjaaja (YAMK) Sari Pasanen, joka on aloittanut elokuussa työnsä Louhimon sirkusohjaajana ja taidekasvattajana.

Onhan tämä mahtava produktio, Pasanen iloitsee.

Hai 5 –esitys on Pasaselle itse asiassa uudenlainen haaste.

Olen ohjannut monitaiteisia teatteriesityksiä, mutta en koskaan esitystä, jossa yhdistetään sirkusta, audiovisuaalista maailmaa ja esineilmaisua. Haasteita on varmasti luvassa, mutta niin pitääkin – luovuudella ja yhteistyöllä niistäkin selvitään!

Louhimon sirkustoiminta perustuu sosiaalisen sirkuksen periaatteisiin ja se sopii kaikenikäisille. Tulevana talvena Pasanen ohjaa sirkustyöpajoja esimerkiksi lapsille, nuorille ja lapsiperheille. Sirkustoiminta toteutetaan matalan kynnyksen periaatteella ja kohderyhmä huomioiden – kaikki tekeminen tapahtuu suhteessa tavoitteeseen, eikä mitään tarvitse osata etukäteen.

Sirkus on hieno harrastus, jonka parista jokainen voi löytää oman lajinsa. Itse pidän eniten jongleeraamisesta, koska sitä voi treenata missä ja milloin vain. Lisäksi laji on hauskaa fyysistä aivojumppaa ja tuottaa onnistumisen kokemuksia. Toivon, että Hai 5 –esitys ja Louhimon sirkustoiminta laajemmin innostavat osallistujia heittäytymään sirkuksen pariin, Pasanen toteaa lopuksi.

Lisätietoa:
Sari Pasanen, ts. taidekasvattaja, Hai 5 -esityksen ohjaaja
sari.pasanen(at)seinajoki.fi
0444181681

Maarit Manninen, High 5 –hanketuottaja
maarit.manninen(at)seinajoki.fi
0447541618