Seinäjoki on vuoden 2022 pientalomyönteisin kunta

Kaksi lasta leikkii nurmikolla omakotitalon pihassa
Seinäjoki sai tunnustuksen yli 50 000 asukkaan kuntien sarjassa. Alle 50 000 asukkaan kuntien sarjassa tittelin sai Kempele.

Sekä Seinäjoella että Kempeleessä uusia pientaloja rakentuu vuosittain reilusti, ja ne sijoittuvat viihtyisästi luonnon ja palveluiden lähelle, kiitetään Omakotiliiton palkintoperusteissa. Myös asumiskustannukset ovat kunnissa maltillisia.

Omakotiliitto valitsi vuoden pientalomyönteisimmät kunnat nyt kuudetta kertaa yhdessä sidosryhmiensä Hirsitaloteollisuuden ja Pientaloteollisuuden kanssa. Selvityksessä kartoitettiin, mikä kunta Suomessa on asukkaiden, rakentajien ja talontoimittajien mielestä erityisen pientaloystävällinen paikka elää ja rakentaa uutta. Tunnustuksia myönnetään kaksi, sekä yli että alle 50 000 asukkaan kunnalle.

Pitkäjänteistä työtä hyvän asumisen eteen

Seinäjokelaiset kyselyyn vastaajat kiittivät luonnon läheisyyttä ja hyviä luonto- ja kuntoilureittejä. Kattavan liikuntapaikkaverkoston nostaa esiin myös kaupunginjohtaja Jaakko Kiiskilä.

– Vapaa-ajalla on iso merkitys, ja Seinäjoella kaikki on lähellä, on kyse sitten ulkokuntosalista tai hiihtämisestä. Helppous, turvallisuus ja luonnonläheisyys ovat Seinäjoen valtteja.

Tärkeää on myös se, että uusi omakotitaloalue rakennetaan infran osalta heti valmiiksi kevyen liikenteen väyliä myöten.

– Alue on saavutettavissa niin tietä kuin tiedon valtatietäkin pitkin, Kiiskilä sanoo.

Pientaloteollisuuden johtaja Kimmo Rautiainen kehuu Seinäjoen ja Kempeleen onnistuneen tarjoamaan loistavasti pientaloja asukasmäärään nähden.  

-Koronaepidemia sai suomalaiset toteuttamaan omakotiasumisen haaveitaan, mikä näkyy rakennuslupamäärien kasvuna. Kunnat ovat avainasemassa siinä, että tonttitarjonta vastaa kasvanutta kysyntää, hän muistuttaa.

Asumiskustannukset pidetty maltillisina

Seinäjoki ja Kempele pärjäsivät hyvin myös Omakotiliiton maaliskuussa julkaisemassa asumismenotutkimuksessa, jossa vertailtiin sadan kunnan asumismenoja, kuten sähkö-, vesi-, jäte- ja kiinteistöveromaksuja.

Kempele oli asumiskustannuksiltaan vertailun edullisin kunta ja Seinäjoki toiseksi edullisin. Kempeleellä asumismenot vuodessa olivat 3 603 euroa ja Seinäjoella 3 726 euroa, kun vertailun kalleimmassa kunnassa menot olivat 6 964 euroa.

Omakotiliiton toiminnanjohtaja Marju Silander pitää ensiarvoisen tärkeänä, että asumiskustannusten jatkuvasti noustessa kuntapäättäjät pyrkivät määrätietoisesti alentamaan asumiskustannuksia.

-Kempeleellä ja Seinäjoella asiaan on tartuttu onnistuneesti, ja on ilo olla antamassa tunnustusta tästä heille, hän sanoo.

Omakotiliitto luovutti tunnustukset 17.5.

-Hieno tunnustus, joka osoittaa, että olemme onnistuneet luomaan hyvää arkea ja asumista kaupungissa, Kiiskilä sanoo.

Yhteystiedot

Suomen Omakotiliiton toiminnanjohtaja
Marju Silander, p. 0400 89 35 83

Kaupunginjohtaja Jaakko Kiiskilä ja kaupunginhallituksen 2. varapuheenjohtaja Piia Kattelus-Kilpeläinen sekä Seinäjoen Omakotiyhdistyksen puheenjohtaja Jarkko Kallioniemi ottivat vastaan kunniakirjan ja palkintoviirin palkitsemistilaisuudessa. Luovutuksesta vastasivat Omakotiliiton puheenjohtaja Ari Rehnfors ja toiminnanjohtaja Marju Silander sekä Pientaloteollisuuden johtaja Kimmo Rautiainen.