Seinäjoki kutsuu mukaan Miljoona roskapussia -kampanjaan

Nuori nainen laittaa sinistä roskapussia roskikseen.

Seinäjoki on mukana Ylen Miljoona roskapussia -kampanjassa. Kaksi kuukautta kestävissä siivoustalkoissa suomalaisia innostetaan keräämään ympäristöstään roskia. Kampanjan tavoitteena on kerätä Suomesta miljoona roskapussia. Kerätyt roskapussit merkitään roskalaskuriin osoitteessa  yle.fi/miljoonaroskapussia.

Seinäjoen kaupunki on kutsunut kampanjaan mukaan yhteisöjä ja seuroja, organisaatioita ja yrityksiä. Kampanjaan voi osallistua yhtä hyvin oman perheen, ystävien tai naapurien kanssa kuin esimerkiksi työ- tai harrastusyhteisössä.  

– Seinäjoki haluaa ilman muuta olla kampanjassa mukana ja kutsua kaikki mukaan kökkään. Nyt kannattaa pitää hyvää tekevä tauko ja lähteä keräämään roskia. Seinäjoki kantaa tällä tavoin vastuuta ympäristöstä ja kestävästä tulevaisuudesta, sanoo kaupunginjohtaja Jaakko Kiiskilä

Seinäjokelainen vai seinäjokinen? Roskasi on ääni 

Seinäjokelaisia innostetaan kampanjaan mukaan myös äänestyksellä, jossa voi ottaa kantaa tunteita herättävään ikuisuuskysymykseen, kumpi on oikein, parempi tai ihan vaan suuhun sopivampi: seinäjokelainen vai seinäjokinen

Ääni on siis roska tai roskapussi. Äänestyspaikkoina toimivat vain ne roskikset, jotka on tarroitettu kampanjailmeellä. Äänestäminen tapahtuu laittamalla roska siihen roskikseen, jonka kyljessä lukee kannatettu kirjoitusmuoto.

Äänestysroskikset sijaitsevat: 

  • Keskustori 
  • Ideapark (parkkipaikalla K-Citymarketin autopesulan vieressä)
  • Päivölän Citymarket/McDonalds 
  • Apila-kirjasto 
  • Matinkujan silta/Alasenpuisto 
  • Peräseinäjoen S-market 
  • Ylistaron S-market 
  • Nurmon kirjasto 

Äänestys on käynnissä 15.5. saakka. Äänestystä seurataan ja tuloksista tiedotetaan Seinäjoen kaupungin sosiaalisen median kanavissa.

Kaksi roskalaatikkoa teippailtu värikkäästi: toinen sinisellä ja toinen pinkillä.
Kampanjaroskikset tunnistat teippauksista.

Molemmista kampanjoista lisätietoja: www.seinajoki.fi/miljoonaroskapussia

Kerää roskat turvallisesti 

Seinäjokelaiset voivat siivota yhdessä esimerkiksi kotikadun, parkkipaikan, puistoraitin tai leikkipuiston. Roskienkeruussa on hyvä käyttää huomioliivejä tai ympäristöstä erottuvaa vaatetusta alueilla, joilla liikkuu moottoriajoneuvoja, polkupyöriä, skuutteja tai muita kulkuneuvoja. Roskat kannattaa kerätä aina yhdeltä puolelta tietä kerrallaan. Turvallisin tapa etenemiseen on käyttää tien vasenta reunaa ja kulkea liikennettä vastasuuntaan. 

Keruussa on syytä käyttää hanskoja ja mahdollisuuksien mukaan myös roskapihtejä. Roskapihtejä voi lainata pääkirjasto Apilasta sekä Ylistaron, Nurmon ja Peräseinäjoen kirjastoista. Niistä saa myös kertakäyttöhanskoja ja roskapusseja. 

Yleisiltä alueilta kerätyt jätesäkit 

Asukkaat voivat kerätä viheralueilta ja muilta yleisiltä alueilta roskia isoihin jätesäkkeihin. Puistotoimi noutaa jätesäkit, joista on ilmoitettu sähköpostiin puisto@seinajoki.fi. Toivomme, että säkit kootaan vähintään kolmen säkin kasoihin keruun nopeuttamiseksi. Säkit on jätettävä sellaiseen paikkaan, josta kaupunki voi hakea ne traktorilla. Keruu tapahtuu arkipäivinä. 

Kotitalousjäte omaan roskikseen 

Oman kodin kotitalousjäte ei kuulu katu- ja puistoroskiksiin tai noudettaviin jätesäkkeihin, vaan ne kuuluvat kiinteistön roskikseen tai lajittelupisteeseen. Noudettaviin säkkeihin ja roskiksiin ei saa laittaa sähkölaitteita, lääkkeitä ja vaarallisia jätteitä, kuten akkuja ja jäteöljyjä. Vanhoja huonekaluja tai muuta kierrätykseen kuuluvaa tavaraa ei noudeta, vaan ne kuuluvat jäteasemille tai kierrätyskeskukseen. 

Kampanjastartti Ylen suorassa lähetyksessä 

Tähän mennessä siivoustalkoihin on ilmoittautunut 145 kuntaa sekä useita järjestöjä ja yhteisöjä. Matka kohti miljoonaa roskapussia startataan suorassa lähetyksessä 13.4. klo 20 Yle TV1:ssä ja Yle Areenassa. Kampanja päättyy 14.6. ja tulos julkistetaan Yle TV1:ssä ja Yle Areenassa klo 20. Kampanjan suojelijana on tasavallan presidentin puoliso, tohtori Jenni Haukio. Suomalaisten innostajina toimivat Ylen kanavilta tutut henkilöt.