Seinäjokelaiset päättävät 40 000 euron budjetista

Kuvituskuva, jossa on ihmisiä, jotka pitävät kädessään banderollia, jossa lukee Meidän Seinäjoki.
Asukasbudjetti on Seinäjoen kaupungin tapa toteuttaa osallistuvaa budjetointia.

Seinäjokelaiset asukkaat voivat äänestää, miten kaupungin budjetista käytetään 40 000 euroa. Äänestäminen ei vaadi täysi-ikäisyyttä, vaan myös tänä vuonna 13 vuotta täyttävät nuoret voivat äänestää vahvalla tunnistautumisella MPASSid-kirjautumisella. Teemana on Seinäjoen keskusta-alueen elävöittäminen. Äänestys on avoinna meidan.seinajoki.fi-sivustolla 25.10.-7.11.2021.

Asukasbudjetissa äänestetään teemapaketeista, jotka on koottu keskustan kehittämiskyselyn vastauksista. Kyselyyn vastasi noin 1500 kaupunkilaista. Teemapaketit vastaavat asukkaiden toiveisiin viihtyisyyden ja toiminnallisuuksien parantamiseksi. Toiveena nousi esiin myös jokirannan tiiviimpi kytkeminen ydinkeskustaan, minkä vuoksi osa ehdotuksista sijoittuu Koulukadun varrelle.

Äänestämään pääsee kirjautumalla meidan.seinajoki.fi-sivustolle vahvalla tunnistautumisella tai MPASSid-kirjautumisella (Wilma-tunnukset). Äänestyksen voittajat julkistetaan marraskuussa 2021. Seinäjoen kaupunki toteuttaa äänestyksessä eniten ääniä saaneet ideat vuosien 2021-2022 aikana.

– Tavoitteena on rakentaa asukasbudjetista vuosittainen käytäntö verovarojen suunnitteluun ja toteutukseen. Meille on tärkeää, että myös lapset ja nuoret pääsevät äänestämään. Toivottavasti mahdollisimman moni seinäjokelainen innostuu asukasbudjetista ja käy äänestämässä sivustolla, sanoo vuorovaikutussuunnittelija Kirsi Mattila.

Teemapakettien arvo on yhteensä 60 000 euroa. Asukkaan valitsemien teemapakettien arvo voi olla enintään 40 000 euroa. Mikäli hinta ylittää budjetin, teemapaketteja on tiputettava pois. Äänestys hyväksytään painamalla vahvista-näppäintä. Tarkemmat äänestysohjeet löytyvät sivulta meidan.seinajoki.fi/pages/aanestysohje.

Asukkailla, joilla ei ole mahdollisuutta äänestää verkkosivuilla, järjestään opastusta keskiviikkona 27.10. ja torstaina 28.10. klo 14-18 Seinäjoen kaupungintalon ala-aulan infossa (Kirkkokatu 6). Äänestämistä varten tarvitaan kuvallinen henkilöllisyystodistus.

– Nyt kannattaa osallistua! Tehdään yhdessä parempaa ja toimivampaa kaupunkia, joka on asukkaiden näköistä, Mattila sanoo.

Mikä on osallistuva budjetointi?

Osallistuva budjetointi on toimintatapa, jossa asukkaat otetaan mukaan yhteisiä verovaroja koskevaan keskusteluun, suunnitteluun ja päätöksentekoon. Osallistuvan budjetoinnin taustalla on ajatus suorasta ja osallistuvasta demokratiasta, jossa asukkaat päättävät, miten kaupungin käytössä olevia julkisia varoja käytetään.

Seinäjoen kaupunginvaltuusto päätti osallistuvan budjetoinnin toteuttamisesta ja 40 000 euron määrärahan suuruudesta vuodelle 2021. Osallistuvan budjetoinnin toteutuksen tärkeimmät linjaukset on tehnyt kaupungin viranhaltijoista muodostuva työryhmä.

Lisätiedot:
vuorovaikutussuunnittelija Kirsi Mattila, kirsi.mattila@seinajoki.fi, puh. 0405305111