Seinäjoen taidehallin tulevat näyttelyt

Näyttelytila Halli

Seinäjoen taidehallin tulevien näyttelyiden kokoavina teemoina ovat kytkökset ja jatkumot. Näyttelyt käsittelevät yhteyden ja ymmärryksen säilymisen merkityksiä niin erilaisten elämänalueiden ja ihmisten, kuin historian ja nykypäivän välillä. Vuosi 2023 alkaa Suomessa työskentelevien taiteilijoiden ryhmänäyttelyillä, kesällä ja syksyllä avautuvat näyttelyt taas ovat Pohjoismaisten taiteilijoiden ja taidelaitosyhteistyön jatkumoa. Jo aiemmin julkaistun Derbyn lisäksi, nyt julkistetaan kolme uutta näyttelyä, jotka tarjoavat yleisölle koettavaa ja ajateltavaa Seinäjoen taidehallin ainutlaatuisissa näyttelytiloissa.

Taidetta ja urheilua           

Tammikuussa Seinäjoen taidehallista tulee urheiluhalli, kun taide ja urheilu kohtaavat Derbyssä. Näyttelyn taiteilijat ovat työpari Krister Gråhn & Hannamari Matikainen, Anne Lehtelä, Teemu Mäki, Alina Sinivaara sekä Maria Stereo. He ovat työskennelleet paikallisen urheiluväen kanssa tai hakeneet inspiraatiota teoksiinsa Seinäjoen urheilukulttuurista. Näyttelyssä nähdään uusi esteettinen tulkinta perinteisestä skeittikuvastosta, koetaan suunnistajan metsä moniaistisesti ja mietitään voisiko taiteessakin olla kyse joukkuelajista kuten pesäpallossa. Muodostelmaluistelu vie ajatukset miehenä olemiseen tapoihin, mutta päädytäänkö näyttelyssä hurraavaksi rykelmäksi pelin päätyttyä?

Kolminaisuuden äärellä    

Helmikuun lopulla avautuu kolme taiteilijaa yhteen tuova Trinitas. Veistoksia, valokuvaa ja videota yhdistelevä näyttely asettaa kuvia ja löydöksiä nykyihmisyydestä eräänlaisille alttareille. Ville Kirjanen, Aleksi Kolmonen ja Aeon Lux luovat Vintille runsaan ja tarinallisen näyttelyn, joka ravistelee normatiivista katsetta tässä hetkessä ja leikittelee ajatuksella katkoksista historiallisissa jatkumoissa.

Sillitehtaasta Halliin          

Islannin parhaana ryhmänäyttelynä palkittu Resonance on ollut aiemmin esillä vanhaan sillitehtaaseen rakennetussa näyttelytilassa, jonka estetiikka resonoi Halli-näyttelytilan karun kauneuden kanssa. Kansainvälinen ryhmänäyttely sisältää viiden taiteilijan teoksia ja ammentaa ympäristön, teknologian ja tarinoiden maailmasta. Näyttelyn taiteilijat ovat Olga Bergmann (IS), Angelea Dufresne (US), Anna Hallin (IS), Vesa-Pekka Rannikko (FI) ja Simon Rouby (FR). Esillä on maalauksia, veistoksia, videoita ja animaatiota. Bergmann ja Hallin toimivat myös näyttelyn kuraattoriduona.

Sinistä ja mustaa                

Vintille yksityisnäyttelyn rakentava Sigrid Holmwood (SE/GB) on tutustunut paikalliseen kasvivärjäysperinteeseen ja talonpoikaiskulttuuriin. Hän kiinnostui sinisestä ja mustasta väristä, jotka liittyvät körttiläisyyden tekstiiliperinteeseen, ja jotka on myöhemmin omaksuttu symboloimaan äärioikeistolaista kansallismielistä liikehdintää Suomessa. Holmwood tutkii värjäyskasvien, pigmenttien ja muiden maalauksessa käytettävien aineiden historiallisia yhteyksiä modernisaation, teollistumisen ja kolonialismin moninaisiin kehityskulkuihin.      

Näyttelyohjelma 2023 // Exhibition program 2023

-10.2.2022  Noelia Mora Solvez: Farming, Halli

-28.1.2023  Ida Sofia Fleming & Vesa Rahikainen: Välitila – Liminal Space, Vintti

21.1. – 27.5.2023 Derby, ryhmänäyttely/group exhibition, Halli

25.2. – 29.7.2023 Ville Kirjanen, Aleksi Kolmonen & Aeon Lux: Trinitas, Vintti

17.6.2023 – 5.1.2024  Resonance, ryhmänäyttely/group exhibition, Halli

19.8. – 18.11.2023  Sigrid Holmwood: Blue Wood, Black Iron, Vintti

Tutustu näyttelyihin tarkemmin Seinäjoen taidehallin verkkosivuilla.

        

   

Karimäki-Nuutinen Sanna

taidekuraattori, opintovapaalla , Taidehalli