Seinäjoen kaupunginkirjasto palkittiin lasten lukemisen tukemisesta

Pääkirjasto Apilan Piilomaan kirjataloja.
Helsingin Kirjamessuilla jaettavan Rakkaudesta kirjaan -palkinnon saa tänä vuonna Seinäjoen kaupunginkirjasto lasten lukemisen eteen tehdystä hienosta työstä. Kirjaston lastenosasto hallinnoi uuteen lukudiplomiin liittyvää Eepos-kirjastojen Lukuliekki-peliä. Palkinnolla tahdotaan mahdollistaa lukudiplomi-toiminnan jatkuminen myös tulevina vuosina.

Tänä vuonna vuosittainen Suomen Messusäätiön 5000 euron Rakkaudesta kirjaan -palkinto annettiin lasten, nuorten ja nuorten aikuisten lukemista kannustavalle ja edistävälle taholle. Seinäjoen kaupunginkirjasto on tehnyt merkittävää työtä erityisesti lasten lukemisen hyväksi. Se hallinnoi uuteen Eepos-kirjastojen lukudiplomiin liittyvää Lukuliekki-verkkopeliä. Peliin pääsevät mukaan kaikki alueen kolmannet ja neljännet luokat. Lukuliekki-peliin voi osallistua myös muualta kuin Eepos-kirjastojen alueelta. Mukaan pääsee ottamalla yhteyttä Seinäjoen kaupunginkirjastoon.

Keväällä mukana oli noin 50 luokkaa yhdeksästä kunnasta ja oppilaita oli arviolta noin 1000. Kisassa kerätään pisteitä, joita saa lukemalla kirjoja ja kisaa käydään koululuokkina. Pääpalkintona oli yö kirjastossa. Voittoon kiri Pajuluoman koulun neljäs luokka. KarhuKlaanin oppilaat lukivat keskimäärin 75 kirjaa neljän kuukauden aikana.  

Seinäjoen kaupunginkirjasto on jo pitkän aikaa nostanut lasten ja nuorten lainauslukuja. Vuonna 2019 lainaus nousi 10 %. Kirjastossa panostetaan kouluyhteistyöhön ja kirjasto on tuttu näky alueen kouluilla. Alueen opettajat pitävät myös lukemista arvossa. Kirjastoauto kuskaa kirjakasseja alueen päiväkodeille ja kouluille lähes päivittäin. Kaiken lukuinnon perustana on se, että luokista löytyy sopivaa luettavaa, johon tarttua milloin vain. 

Palkinto jaetaan Helsingin Kirjamessut verkossa -tapahtuman avajaisissa torstaina 22.10. klo 10. Tunnustuksen lisäksi palkittu saa Suomen Messusäätiön myöntämän 5000 euron rahapalkinnon. Voittajan valitsi raati, jonka puheenjohtajana toimi Suomen Kustannusyhdistyksen puheenjohtaja Pasi Vainio. Raatiin kuuluvat toimittajat Suvi Ahola Helsingin Sanomista, Pia Ingström Hufvudstadsbladetista  ja Sanna Nikula Suomen Tietotoimistosta, kirjailijat Sofi Oksanen ja Jari Tervo, Suomen tietokirjailijat ry:n edustajana Jukka-Pekka Pietiäinen ja Siltalan tiedotuspäällikkö Reetta Ravi.

Helsingin Kirjamessut verkossa -tapahtuma järjestetään 22.–25.10.2020.

Lisätietoja: Messukeskus, tiedottaja Teija Armanto, puh. 050 376 0804, teija.armanto@messukeskus.com
palvelupäällikkö Outi Kytöniemi, p. 050 379 5193, outi.kytoniemi@seinajoki.fi
vs. kirjastotoimenjohtaja Kirsti Länsikallio, p.  044 754 1621, kirsti.lansikallio@seinajoki.fi