Seinäjoen kaupungin kulttuuripalkinto ja vuoden urheilija vuonna 2023

Kulttuuripalkinto

Henkilökuva Marita Nyrhinen
Marita Nyrhinen: Tahvo Tommola

Seinäjoen kaupungin hyvinvointilautakunta myöntää vuoden 2023 Seinäjoen kaupungin kulttuuripalkinnon Marita Nyrhiselle pitkäjänteisestä työstä Seinäjoen kulttuurielämän rikastajana.

Marita Nyrhinen on rikastanut Seinäjoen kulttuurielämää tuomalla meille asukkaille mahdollisuuden tutustua niin free-jazziin kuin valtavirrasta poikkeaviin elokuviinkin. Marita Nyrhisen taustalta löytyy musiikin yhdistystoimintaa Vaasan läänin kehittyvän musiikin yhdistyksen (Kemu ry) ajalta lähtien. Tätä musiikin yhdistystyötä Marita on jatkanut, ja siitä yleisö saa nauttia edelleen.

Marita toimii tällä hetkellä aktiivisesti Ylistaron Kaukolankylän Jazzkerhossa (pj), joka tuo säännöllisesti Seinäjoelle laadukkaita kotimaisia sekä kansainvälisiä jazz-yhtyeitä. Yhdistys täyttää tänä keväänä 40 vuotta.

Marita Nyrhinen on Suomen arvostelijain liitto ry SARV aktiivinen jäsen. Hän on toiminut elokuvakriitikkona ja kirjoittaa edelleen Kulttuuritoimitukseen artikkeleita, koskaan unohtamatta kotikaupunkiaan Seinäjokea.

Työuransa Marita Nyrhinen on tehnyt Ilmajoen, (sittemmin Sedun) käsi- ja taideteollisuusoppilaitoksessa.

Syksyllä 2023 Marita Nyrhinen huomioitiin Yleisradion Jazzradion myöntämä Varjo-Yrjö 2023 -tunnustuksella.

Hyvinvointilautakunnan puheenjohtaja Paula Sihto perustelee Seinäjoen kaupungin kulttuuripalkintovalintaa seuraavasti:

– Hyvinvointilautakunta valitsi vuoden 2023 kulttuuripalkinnon saajan yksimielisesti. Marita Nyrhinen on mitä suuremmassa määrin seinäjokinen taide- ja kulttuuripersoona. Marita tekee kulttuurityötä intohimosta lajiin. Marita elää ja hengittää jazzia. Ilman tällaisia tulisieluja Seinäjoen kulttuurielämä olisi varmaankin paljon yksipuolisempi.

Palkinnon suuruus on 3600 euroa. Asukkaat ovat entiseen tapaan saaneet ehdottaa kulttuuripalkinnon saajaa verkossa.

Seinäjoen kaupungin kulttuuripalkinto jaetaan nyt 51:stä kertaa. Ensimmäisen palkinnon on saanut kouluneuvos Reino Ala-Kulju. Vuonna 2022 palkinto jaettiin kahdelle saajalle. Toisen palkinnon sai Anssi Luoma elämäntyöstään elokuvateatterikulttuurin edistämisessä ja sen puolesta puhumisesta. Toisen palkinnon sai Matin-tupa elokuvateatteri, joka palkittiin kulttuuripalkinnolla pitkäjänteisestä ja tulevaisuuteen uskovasta työstä.

Vuoden urheilija

Seinäjoen kaupungin hyvinvointilautakunta myöntää vuoden 2023 urheilijapalkinnot kahdelle henkilölle. Seinäjoen Sisua edustavalle pöytätennispelaaja Benedek Olahille sekä Seinäjoen Maila-Jussien pesäpalloilija Aino-Kaisa Mantereelle.

Henkilökuva Benedek Olah pelaa pöytätennistä
Benedek Olah: WTT

Benedek Olah on nuori esimerkillinen urheilija, joka on noussut huipulle päämäärätietoisen harjoittelun, lahjakkuuden ja sinnikkyytensä ansiosta. Haastatteluissa Olah on sujuvasanainen ja positiivisuudella loistava esimerkki nuorille urheilijoille. Olahin kiusaamisvastainen haastattelu urheiluruudussa sai paljon positiivista palautetta. Vuonna 2023 Olah on voittanut mm. pöytätenniksen Suomenmestaruuden sekä kovatasoisen Finlandia Open kilpailun. Lisäksi Olah pelaa Ranskan sarjassa sekä menestynyt useissa kansainvälisissä kilpailuissa.

Henkilökuva Aino-Kaisa Mantere
Aino-Kaisa Mantere: Seinäjoen Maila-Jussit

Aino-Kaisa Mantere on esimerkillinen naisurheilija ja joukkueen kantava voima. Aino-Kaisa Mantereen saavutukset kaudella 2023: Runkosarjan lyöjäkuningatar, pudotuspelien lyöjäkuningatar, naisten Itä–Länsi-ottelun paras pelaaja, elokuun paras naissuperpesispelaaja, naisten Superpesiksen vuoden jokeripelaaja, naisten Superpesiksen pelaajien valitsema vuoden Kultainen maila- pelaaja. Aino-Kaisa oli joukkueen kapteeni kaudella 2023 ja todellinen hengenluoja sekä hyvä esikuva lapsille ja nuorille.

Palkinnon suuruus on 3 600 euroa, joka tänä vuonna jaetaan kahdelle palkittavalle. Urheiluseurat ja kaupunkilaiset voivat ehdottaa liikuntapalveluiden kyselyn kautta palkinnon saajaa.

Palkinnon kriteerit

Parasta urheilijaa valitessa tulee kysymykseen yleisen sarjan suomenmestaruuden voittanut ja/tai mahdollisesti kansainvälisesti menestynyt urheilija. Parhaaksi urheilijaksi valitaan henkilö, joka on urheilussa näkyvästi esillä sekä on nuorisolle esimerkiksi omassa lajissaan. Vuoden urheilijaksi voidaan valita myös joukkue tai seura.

Seinäjoen vuoden urheilijapalkinto jaetaan nyt 41:nnen kerran. Ensimmäisen palkinnon sai vuonna 1983 maailmanmestaruuden voittanut painija Hannu Lahtinen.
Vuonna 2022 parhaaksi urheilijaksi valittiin lumilautailija Telma Särkipaju.

Lisätietoja

Kulttuuripalkinnosta ja vuoden urheilija palkinnosta:
Paula Sihto
hyvinvointilautakunnan puheenjohtaja
p. 040 1483224

Kulttuuripalkinnosta:
Leena Kråknäs
kulttuuritoimenjohtaja
p. 040 7748559
leena.kraknas@seinajoki.fi

Vuoden urheilija palkinnosta:
Jari Mäkelä
liikuntatoimenjohtaja
p. 050 5566187
jari.makela@seinajoki.fi