Seinäjoen kaupungille SAFA-palkinto Aalto-rakennusten korjausrakennuttamisesta

kaupungintalon aula, jossa nojatuoli, sohva ja sohvapöytä. Katossa valaisimia ja takaseinällä ikkunat.

Suomen Arkkitehtiliiton SAFA-palkinto 2021 on myönnetty Seinäjoen kaupungille, joka on esimerkillisesti edistänyt laadukkaan korjausrakennuttamisen käytäntöjä.

– Seinäjoen kaupunki on johdonmukaisesti kehittänyt korjausrakennuttamisen käytäntöjä ja toteuttanut kaupungin omistamien kohteiden korjauksia alkuperäistä arkkitehtuuria kunnioittaen, palkintolautakunnan puheenjohtaja, SAFAn varapuheenjohtaja Noora Laak sanoo.

Esimerkillisiä korjausrakentamisen hankkeita ovat olleet muun muassa Seinäjoen Aalto-kirjaston vuonna 2015 valmistunut restaurointi sekä kaupungintalon ja virastotalon tänä vuonna valmistuvat korjaukset.

Alkuperäisratkaisuja kunnioittavaa korjaamista

Seinäjoen Aalto-keskuksen korjaushanke on ollut kaikkiaan liki 10 vuoden ponnistus.

– Aalto-kohteiden korjausten arkkitehtisuunnittelu kilpailutettiin laatua painottaen. Laadullisesti hankalia ja rakennussuojelun kannalta kriittisiä osa-alueita siirrettiin pois kilpailutettavista urakoista, jolloin urakoita laskevan rakennusyrityksen riskinhallinta oli selkeämpää, kaupunginarkkitehti Jussi Aittoniemi kertoo. 

Aittoniemi kiittää Seinäjoen kaupungin vahvaa oman rakennuttamisen perinnettä. 

– Kaupungin toimitilojen suunnittelun ohjaus, rakennuttaminen ja valvonta tehdään pääosin omalla henkilöstöllä, jonka motivoiminen alkuperäistä vaalivaan korjausotteeseen maailmanluokan kohteissa on ollut helppoa. Riittävä aika ja työn vaiheistus takasi sen, että myös mallikorjauksia voitiin tehdä. 

Työtavat ovat osoittautuneet järkeviksi paitsi laadun myös kustannusten puolesta: tähänastinen investointi, noin 28,5 miljoonaa euroa, on urakka-alueen kerrosala huomioiden pysynyt normaalin peruskorjauskustannuksen tasolla.

Seinäjoen kaupunki palkittiin 7.5. järjestetyillä Arkkitehtipäivillä. 

Lisätietoja:

Noora Laak, pj, SAFA-palkintolautakunta, p. 050 520 3386
Jussi Aittoniemi, kaupunginarkkitehti, Seinäjoki, p. 040 585 3917

SAFA-palkinto jaetaan vuosittain tunnustuksena kunnalle tai muulle julkiselle tai yksityiselle yhteisölle tai yritykselle, joka on toiminut esimerkillisellä tavalla hyvän suunnittelun edellytysten ja tulosten aikaansaamiseksi. Palkinnon saajan valitsee Suomen Arkkitehtiliiton, Suomen Kuntaliiton ja ympäristöministeriön edustajista koostuva lautakunta. Lisätietoa: safa.fi/vaikutamme