Seinäjoella kartoitetaan pyöräteiden kuntoa mobiilipelillä

Polkupyörän ohjaustankoon kiinnitetty älypuhelin. Polkijan reisitaskuhousut.
Seinäjoki joukkoistaa pyöräteiden kuntokartoituksen Crowdsorsa-mobiilipelin avulla: paikalliset tienaavat rahaa poimimalla virtuaalimarjoja kevyen liikenteen väylien kuntotietoa kerätessään.

Kartoitustapahtuma alkaa lauantaina 9.7. klo 10 (säävarauksella). Osallistumiseen tarvitaan älypuhelin, polkupyörä ja ohjaustankoon kiinnitettävä puhelinpidike. Kuka tahansa voi osallistua.

– Seinäjoella pyöräiltävää riittää jopa 250 kilometriä, mutta uskomme paikallisten kartoittavan sen valmiiksi jo viikonlopun aikana, sanoo Crowdsorsan toimitusjohtaja Toni Paju.

Pelaaminen tapahtuu ilmaiseksi ladattavalla Crowdsorsa-sovelluksella, joka tarjoaa karttanäkymän Seinäjoen kevyen liikenteen väylistä. Pyöräteille on ripoteltu virtuaalisia marjoja ja hedelmiä yli kahden euron arvosta kilometriä kohden, ja niitä kerätään nauhoittamalla tiestä videota. Palkkion osallistujat saavat pankkitililleen.

Kun joku kerää pelissä marjan tai hedelmän, se katoaa reaaliajassa kaikkien käyttäjien ruuduilta. Videoista analysoidaan tekoälyn avulla pyöräteiden vauriot. Näin kaupunki saa tietoa siitä, mihin päällystystöihin varatut eurot saadaan parhaiten käytettyä.

Tapahtuma järjestetään samaan aikaan myös Pirkanmaalla, Vaasassa, Lapualla, Jämsässä ja Laukaassa. Seinäjoella tuleva pyörätiekartoitus on jatkoa viime toukokuun tempaukselle, jossa kaupungin ajoradoista kerättiin kuntotietoa samalla menetelmällä.

– Pyöräteiden kartoituksen myötä odotuksissamme on, että saamme käyttöömme tarkempaa ja ajantasaisempaa tietoa koko kaupungin pyörätieverkoston kuntotasosta, josta voidaan arvioida myös korjausvelan määrää. Järjestelmän avulla tulevien päällystystöiden kohdentaminen onnistuu paremmin oikeisiin kohteisiin. Lisäksi saamme käyttöömme pyöräteiltä kaikki liikennemerkit kattavan ajantasaisen liikennemerkkirekisterin, toteaa Seinäjoen kaupungin kunnossapitopäällikkö Tuomo Etula.

Mikä on Crowdsorsa?

Crowdsorsa on tamperelainen startup-yritys, joka toimii Suomen lisäksi Ruotsissa ja Briteissä. Peli tunnettiin aiemmin nimellä Crowdchupa, joka päivittyi uudistuneen sovelluksen ja sen sorsamaskotin myötä hieman suomalaisempaan muotoon.

Yhteystiedot:

kunnossapitopäällikkö Tuomo Etula, 040 514 2903
tuomo.etula@seinajoki.fi

Crowdsorsan toimitusjohtaja, Toni Paju, 050 322 6263
toni.paju@crowdsorsa.com