Roskakävelystä uusi harrastus?

Roskakävely, roskajuoksu, plogging (plocka upp (poimia) jogga (lenkkeillä); rakkaalla lapsella on monta nimeä. Ideana on kuitenkin yhdistää liikunta ja roskien kerääminen. Mikäli olet miettinyt, että voisit lajia kokeilla, on se nyt tehty Seinäjoella helpoksi. Käy nappaamassa kirjastosta roskapoimuri ja jätepussi mukaan ja saat lenkistä tuplasti paremman mielen. Roskakävelyn ideana on nauttia liikunnasta ja ulkoilusta ja samalla napsia roskia maasta. Laji sopii kaikille kuntotasosta riippumatta. Voit panostaa verkkaiseen kävelyyn, iloita aurinkoisesta päivästä ja napata roskia lempireitilläsi. Vaihtoehtoisesti voit suorittaa siirtymät juosten ja vaikka kisata naapurin kanssa kumman pussi täyttyy ensin. Innokkaimmat lisäävät kyykkyjä ja venytyksiä roskienpoimintaan, joten tulee lihaskuntoa ja –huoltoa samalla reissulla. Kunto kohenee ja luonto kiittää!

Seinäjoen pääkirjastoon on hankittu 7 roskapoimuria, jotka löytyvät kysäisemällä henkilökunnalta ja ne voi lainata viikoksi kerrallaan. Poimureita on lainattavissa myös Nurmon, Peräseinäjoen ja Ylistaron kirjastoista. Roskapoimurit on varustettu sekä koura- että piikkitoiminnolla, eli ploggaaminen on sujuvaa. Nappaa roskat poimurilla ja tipauta pussiin nappia painamalla. Poimurin ohella voi kirjastosta napata mukaan pusseja, niin voi halutessaan kokeilla roskakävelyä jo kotimatkalla. 

Roskat kuuluvat roskikseen!

Puistoissa, kadunvarsilla, luonnossa näkyvät roskat pistävät kuin tikku silmään. Suuret näkyvät roskat kiinnittävät huomiota, mutta pienet, lähes näkymättömät saattavat olla jopa vahingollisimpia. Lasinsirpale jalanpohjassa tuntuu ikävältä sekä ihmisestä että eläimestä.

Yksi runsaimmista ja haitallisimmista kadunvarsiroskista ovat myrkyllisiä kemikaaleja sisältävät tupakan tumpit. Pienen kokonsa vuoksi monet eläimet ja lapsetkin voivat syödä tai imeskellä niitä. Tumpit eivät katoa luonnosta vaan ne hajoavat mikromuoviksi, joka huuhtoutuu sateiden mukana vesistöön. Liuenneet myrkyt saattavat päätyä eläinten esim. kalojen elimistöön ja päätyä lopulta ihmisten ruokapöytiin.

Vaikkei roskakävely saisikaan sinua innostumaan, voit tehdä ekotekoja estämällä lisäroskaamista. Ota autoon roskapussi, älä heitä ikkunasta. Kaupungilla kulkiessasi vie karkkipaperi, tupakantumpit yms. lähimpään roskakoriin. Ja kun olet piknikillä tai retkeilemässä vie mukanasi kaikki minkä olet tuonutkin. Pidetään yhdessä lähiympäristö siistinä!

Kuvassa on pääkirjastolla lainattavissa olevat roskapihdit.
Kirjastosta voi lainata roskapoimureita.