Museokeskus Tiklakselle mittava avustus opetus- ja kulttuuriministeriöltä

Iso ja korkea punatiilinen rakennus, jossa useita ikkunoita.

Opetus- ja kulttuuriministeriö on myöntänyt Seinäjoen kaupungille 675 000 euron avustuksen Museokeskus Tiklaksen muutos- ja kunnostustöihin. 

Avustus kattaa noin 30 prosenttia hankkeen suunnitelluista kokonaiskustannuksista. Hanke toteutetaan yhteistyössä kaupungin Toimitilojen ja Museopalveluiden kanssa. Suunnittelu on käynnistynyt vuoden 2021 aikana. Kunnostustyöt ja rakentaminen alkavat elokuussa 2022. Uudistettu Tiklas avautuu yleisölle vuoden 2024 alussa.

OKM:n investointiavustuksilla kulttuuritilojen peruskorjaus- ja perustamishankkeisiin vahvistetaan taiteen ja kulttuurin toimijoiden edellytyksiä siten, että käytössä olevat toimitilat ovat laadukkaita, tarkoituksenmukaisia, esteettömiä, turvallisia ja terveellisiä. Keskeinen tavoite on tukea työllisyyttä lisääviä peruskorjaushankkeita ja muusta käytöstä vapautuvan rakennuskannan muuttamista kulttuurikäyttöön. Avustukset on tarkoitettu esimerkiksi museolaissa tarkoitetun museon perustamishankkeisiin. Niihin on käytössä vuonna 2022 noin 2,7 miljoonaa euroa.

Museokeskus Tiklas rakennetaan Tiklaksen entiseen vaatetehtaaseen, joka on ollut viimeksi Seinäjoen kansalaisopiston käytössä. Tavoitteena on varmistaa laadukkaat, tarkoituksenmukaiset ja terveelliset tilat Seinäjoen museoiden toiminnoille niin asiakaspalvelun kuin työntekijöiden ja perusmuseotyön kannalta. Suunnittelussa painotetaan myös esteettömyyttä ja saavutettavuutta.

Museokeskuksen rakentaminen ja kehittäminen kaupungin keskustassa edistää kulttuuriperinnön saavutettavuutta ja monipuolistaa kaupungin kulttuuritarjontaa. Uudet, toimivat ja hyvin suunnitellut ja varustellut sekä esteettömät tilat mahdollistavat moniarvoisen, vuorovaikutteisen ja jopa tulevaisuuteen suuntautuvan museotoiminnan. Samalla vahvistetaan yhteistyön mahdollisuuksia muiden alueella toimivien kulttuurilaitosten kanssa.

Tiklakseen sijoitetaan museon työntekijöiden toimistot sekä valokuva- ja asiakirja-arkisto tutkijatiloineen. Neuvottelutila on vuokrattavissa, ja myös käsikirjasto avataan yleisölle. Tarjolla on kaupungin historiasta kertova perusnäyttely, vaihtuvia ja pop up -näyttelyitä. Lapsille, lapsiperheille ja kouluille tulee oma toiminnallinen näyttely AIKAmoinen kaupunki. Lisäksi Tiklaksen tapahtuma- ja museo-opetustoiminta tulee olemaan monimuotoista. Tiklakselle ovatkin tervetulleita kaikki, ja sinne voi tulla myös viettämään aikaa, kahvittelemaan ja vaikkapa museokauppaostoksille.

Lisätietoja:
Kaupunginarkkitehti Jussi Aittoniemi, 040 585 3917, jussi.aittoniemi@seinajoki.fi
Suunnittelupäällikkö Jaakko Peltonen, 040 513 3266, jaakko.peltonen@seinajoki.fi
Museotoimenjohtaja Susanna Tyrväinen, 044 754 1653, susanna.tyrvainen@seinajoki.fi

Investointiavustukset kulttuuritilojen peruskorjaus- ja perustamishankkeisiin – OKM – Opetus- ja kulttuuriministeriö.