Maahanmuuttajien palvelupiste MONI-info aukeaa Framilla

Kaupungin palveluihin kauan kaivattu maahanmuuttajien neuvontapiste aukeaa Framilla 14.5.20. Seinäjoen kaupungin MONI-info on maahanmuuttajien ohjaus- ja neuvontapiste. MONI-infon toimisto sijaitsee kampusalueella Frami C -talon katutasossa osoitteessa Kampusranta 9 C. MONI-info on saanut ESR sosiaalirahaston rahoitusta Keski-Suomen ELY-keskukselta. Tavoitteena on muodostaa pysyvä palvelu Seinäjoelle.
  • Toiminta on ihan uutta ja muotoilemme sitä alusta alkaen. Aloitamme kolmivuotisena EU-hankkeena. Tarkoituksena on muodostaa paitsi asiakaslähtöinen, helposti lähestyttävä palvelumalli, myös luonteva yhteistyöalusta alueen toimijoille, Kaataja tiivistää.

MONI-infon pääkohderyhmää ovat seinäjokiset maahanmuuttajat jotka ovat työmarkkinoiden ulkopuolella, työttömiä, yleissivistävässä tai ammatillisessa koulutuksessa tai ovat työssä.

  • Meillä voit käydä kerran tai ilmoittautua hankkeen asiakkaaksi pidemmäksi aikaa. Meillä MONI-infossa työskentelee kaksi työntekijää. Itse toimin maahanmuuttajakoordinaattorina ja Tanja Marttila palveluohjaajana, Katja Kaataja sanoo.


Muita kohderyhmiä ovat alueemme muut maahanmuuttajat, elinkeinoelämä, oppilaitokset ja maahanmuuttajien palveluita tuottavat tahot. Kohderyhmäämme kuuluvat myös esimerkiksi maahanmuuttoon, työperäisen maahanmuuton kehittämiseen, osallisuuteen, hyvinvointiin, tasa-arvoon tms. teemoihin liittyvien asioiden parissa toimivat kolmannen ja neljännen sektorin tahot.

Hankkeen ohjausryhmään ja konkreettisempaa työtä tekevään hanketyöryhmään kuuluu iso joukko osaajia eri organisaatioista ja tietysti maahanmuuttajia. Koolla on mm. paikallisten oppilaitosten, KELAn, TE-toimiston, ELYn, elinkeinoelämän, yrittäjien, kaupunkimme, eri palveluiden ja yksityishenkilöiden edustukset.

  • Olemme innoissamme laajasta kumppaniverkostosta. Pääsemme käyntiin vähitellen ja julkaisemme kesän mittaan ensimmäisiä tapahtumia. Syys-lokakuun vaihteeseen on jo suunniteltu tietotori-tapahtumaa maahanmuuttajille ja heidän kanssaan toimiville verkottumistilaisuudeksi, Kaataja sanoo.

Yleisneuvontaa sekä ohjausta työllistymiseen ja kouluttautumiseen

MONI-info palvelee asiassa kuin asiassa puhelimitse, sähköisesti ja kasvokkain.  Palvelu on oikeaan suuntaan ohjaamista ja myös työpajoja, infoja ja kumppaneiden viestien välittämistä.

  • Meidän avulla maahanmuuttaja onnistuu varmemmin löytämään oikeat palvelut ja täytettävät paperit. MONI-info auttaa hahmottamaan suomalaisen yhteiskunnan rakennetta ja tapoja sekä tutustumaan seinäjokiseen meininkiin, Kaataja kuvailee.
  • Pyrimme vahvistamaan ihmisten omaa toimijuutta ja osaamista. Joskus jo yksi vastaus voi purkaa toimeen tarttumisen esteitä, itsekin maahanmuuttajana aikanaan Suomeen saapunut Marttila sanoo.

Kunnan pakolaistyö hoitaa kotoutumisvaiheen eli lakisääteiset palvelut henkilön kolmen ensimmäisen maassaolovuoden aikana. Tämän vaiheen jälkeen myös nämä pakolaisina tai kuntapaikalle saapuneet henkilöt voivat rekisteröityä MONIn asiakkaiksi. Kaikki MONI-infon tilaisuudet, infot ja illat tulevat kuitenkin olemaan avoimia myös heille ja kaikille muille kiinnostuneille, syntymämaasta tai Suomeen saapumissyystä riippumatta.

MONI-info antaa tietoa ja ohjausta missä tahansa arkisen tai vaikeamman asian hoidossa, erityisesti työelämään ja kouluttautumiseen liittyen.

  • Kysy, me etsimme vastaukset tai osoitamme paikan, missä asiaa hoidetaan eteenpäin. MONI-infolle voi antaa myös ideoita ja toiveita pikku koulutuksista ja tekemisestä. Suunnitteilla on esimerkiksi maahanmuuttajanaisille ja lapsille teehetkeä, kielikerhoa, Kaataja vinkkaa.

MONI-info palvelee pääsääntöisesti suomeksi ja englanniksi. Palvelut ovat maksuttomia asiakkaille. Toimisto on auki arkisin klo 9-16.

  • Osan palveluajasta olemme varanneet henkilökohtaisiin neuvontahetkiin. Tarjolla on myös muutamia myöhäisempiä aikoja. Nämä ajat näkyvät ajanvarauskalenterissa sivulla seinajoki.fi/moni. Oman 15, 30 tai 60 minuutin ajan voit varata netissä, soittamalla tai pistäytymällä toimistolla, kertoo Tanja Marttila.

Varsinaisia avajaisia vietetään myöhemmin yleisen tilanteen sen salliessa. Lisätietoja MONI-infosta