Seinäjoen kaupungin Lastenkulttuurikeskus Louhimo myöntää kolmatta kertaa vuonna 2019 lanseeratun lastenkulttuurin kiertopalkinnon. Louhimon myöntämä Lavain on palkinto merkittävästä työstä lastenkulttuurin eteen. Palkinto myönnetään vuosittain lastenkulttuurin mahdollistajalle sekä lastenkulttuurin asemaa edistäneelle henkilölle.
Vuonna 2021 Lavain-palkinnon saajaksi on valittu valtiotieteiden maisteri, seinäjokinen kulttuurivaikuttaja Suoku Siren. Suoku Siren esiintyy merkittävänä henkilönä 15 vuotta täyttävän lastenkulttuurikeskuksen synnyn ja teini-ikään ehtineen taipaleen mahdollistajana. Louhimon palkinnonjakotyöryhmä haluaa nostaa esiin Sirenin ansiokkaan työn Louhimon ensimmäisen avustushakemuksen valmistelijana ja toiminnan periaatteiden kiteyttäjänä. Palkinnon myöntöä puoltaa lisäksi Sirenin toiminta useiden merkittävien alueen lastenkulttuuria kehittävien hankkeiden hankehakemusten muotoilijana sekä tietoa keräävien selvitysten laatijana. Vaikuttavat lastenkulttuurin kehittämishankkeet ovat vuosien aikana mahdollistaneet tuhansille lapsille ja nuorille osallistumismahdollisuuksia taide- ja kulttuurisisältöihin alueella.
Louhimolaisten kokemuksen mukaan lastenkulttuurin avainhenkilöt voivat olla taustatekijöitä, joita ei yleisissä keskusteluissa aina huomata. Kiertopalkinnon myötä on mahdollista nostaa esiin vähintään kerran vuodessa lastenkulttuurin merkittäviä rakentajia. Aiempina vuosina Lavain-palkinto on myönnetty lastenkulttuurin alueellisesta ja kulttuurikasvatussuunnitelmiin liittyvästä pitkäjänteisestä työstä Kurikan eläkkeelle jääneelle kulttuuripäällikölle Maija-Leena Rosténille, sekä Seinäjoen lapsiperheiden sosiaalipalveluiden Tupasvillan perhetyön vastaavalle perheohjaajalle Päivi Tulisalolle.
Vuoden 2021 Lavain-palkittava Suoku Siren on ollut hanketyön lisäksi aktiivisesti mukana Seinäjoella vuonna 1990 perustetun Rytmi-Instituutin toiminnassa edistäen innovatiivisesti lasten ja nuorten bändisoitto-opetuskulttuuria Etelä-Pohjanmaan alueella. Viime vuonna 30 vuotta täyttänyt Rytmi-instituutti on tunnettu musiikkialan koulutustoiminnan järjestämisestä sekä paikallisesti että valtakunnallisesti. Sirenin ja Instituutin toiminta on muovannut bändi- ja yhteissoiton harjoittelemisen muotoja vahvistaen lasten ja nuorten itse tekemän musiikin säveltämisen kulttuuria Louhimon taidekasvatustoiminnan kanssa. Lasten ja nuorten tekemän musiikin esiin nostaminen onkin ollut useita vuosia olennainen osa musiikkiin erikoistuneen lastenkulttuurikeskuksen perustoimintaa.
Toimintakulttuuriin vaikuttaminen on pitkäjänteisyyttä sekä pieteetillä kehittymiseen suhtautumista vaativaa työtä. Siren on osoittanut toiminnallaan vilpitöntä asioiden kehittämisen halua, sekä yhteistyöhön ja vaikuttavuuteen pyrkivää asennetta. Rytmimusiikin, bändi- ja yhteissoiton menetelmien kehittäminen sekä taidekasvatuksen kanssa tehtävä yhteistyö lisäävät parhaimmillaan taiteen ja kulttuurin saavutettavuutta lapsille ja nuorille, jotka tarvitsevat innostusta ja toiminnan tukemista harrastamisessa alkuun pääsemiseksi. ”Yhdessä tehty työ on ollut merkittävää Louhimon perustoiminnan vakiintumisen ja toiminnan rakenteiden kannalta. Avainasemassa olevien ammattilaisten halu toimia mahdollistavaa toimintakulttuuria luoden on olennaista musiikin taiteen olemassaolon ja kehittymisen kannalta. Siren on toiminut vuosien ajan aktiivisena vaikuttajana tässä asiassa”, kommentoi Louhimon vs. lastenkulttuurikoordinaattori Tanja Huuskonen.
Lavain-nimi muodostuu sanoista lastenkulttuurin avainhenkilö. Avaimen muotoinen teos on saarnista veistettyä eteläpohjalaista käsityötä. Avain symbolisoi ovien avaamisen lisäksi myös ratkaisukeskeisyyttä. Saarni materiaalina on lujaa, sitkeää ja kulutusta kestävää. Jalo lehtipuu viestii myös saajan jaloudesta, mitä louhimolaiset Sirenin toiminnassa näkevät. Lavaimen on suunnitellut Louhimolta Tanja Huuskonen ja käytännön toteutuksen on tehnyt muusikko ja kädentaitaja Marcus Hietanen. Palkinto luovutettiin Sirenille Taide- ja kulttuurikeskus Kalevan Navetassa kesäkuussa.