Lintuinfluenssaa Seinäjoella ja Evijärvellä

Seinäjoen Kyrkösjärven länsirannalta ja Evijärven Särkikylästä kuolleena löydetyistä naurulokeista on todettu lintuinfluenssaa. Lintuinfluenssa on tyyppiä H5N1. Viruksen patogeenisuutta selvitetään vielä. Lappajärveltä kuolleena löydettyjä lintuja on myös lähetetty laboratoriotutkimuksiin.

Luonnonvaraisten lintujen joukkokuolemista tai yksittäisistä kuolleista petolinnuista voi ilmoittaa virka-aikana Kurikan ja Ilmajoen alueella alueen kunnaneläinlääkäreille, Suupohjan alueella valvontaeläinlääkärille ja Seinäjoen alueen ympäristöterveydenhuollon alueella ympäristöterveysjohtajalle. Virka-ajan ulkopuolella asiasta voi ilmoittaa päivystävälle kunnaneläinlääkärille. Yleensä joukkosairastumisena tai -kuolemana voidaan pitää tilannetta, jossa samalta alueelta löytyy sairaana tai kuolleena useampi kuin yksi joutsen, viisi tai useampi muu vesilintu tai yli kymmenen muihin lajeihin kuuluvaa lintua. Yksittäisistä kuolleista lokeista ei tarvitse ilmoitusta tarvitse tehdä.

Suojaa siipikarja tartunnalta

Lintuinfluenssa tarttuu kaikkiin lintuihin. Tässä tilanteessa on erityisen tärkeää suojata kaikki siipikarja tartunnalta. Luonnonvaraisten lintujen kontaktit siipikarjaa tulee estää. Ulkona pidettävien kanojen aitaukset suositellaan katettavaksi, jotta lintuinfluenssa tarttuminen munintakanoihin estetään. Siipikarjan pitäjien tulee ilmoittaa kunnaneläinlääkärille, mikäli linnuissa havaitaan influenssan oireita eli sierainvuotoa, yskää, apatiaa, syömättömyyttä sekä kohonnutta kuolleisuutta.

Lintuinfluenssa saattaa tarttua ihmisiin, jotka hoitavat tai käsittelevät lintuinfluenssaan sairastuneita tai kuolleita eläimiä. Yksittäiset kuolleet linnut voi haudata itse. Tällöin tulee suojautua tartunnalta käyttämällä FFP3-luokan hengityssuojainta ja kertakäyttökäsineitä lintuja käsitellessä. Erityisesti tulee huolehtia, että lapset ja lemmikkieläimet eivät pääse käsiksi kuolleisiin lintuihin.

Lintujen joukkosairastumisista ja –kuolemista Etelä-Pohjanmaalla voi ilmoittaa:

Kurikan ja Ilmajoen alue: alueen kunnaneläinlääkärit
Suupohjan alue: valvontaeläinlääkäri Slawomir Jaworski p. 040 630 0072
Muu Etelä-Pohjanmaa: ympäristöterveysjohtaja Virpi Ala-Risku p. 050 4714900