Koti paloturvalliseksi helposti

Kodin turvallisuus ei vaadi avaruusmatematiikan hallintaa tai suuria investointeja, vaan se onnistuu mainiosti yksinkertaisilla ja toimintakuntoisilla välineillä. Ikälopuille palovaroittimille kannattaa heittää heipat, samaten vuosikymmenen kodin siivouskomerossa nököttänyt käsisammutin joutaa jo pois. On aika päivittää kodin paloturvallisuusvälineet.

-Toimivat perusvälineet riittävät eivätkä ne ole kalliita. Tärkeintä on, että kodista löytyy riittävästi toimintakuntoisia palovaroittimia ja että ne on asennettu oikein, sanoo Ylistaron paloaseman palomestari Maria Antila.

-Palovaroittimen kunnon ja toimivuuden testaaminen tulee tehdä aina valmistajan ohjeiden mukaan, hän painottaa.

Perusasiat niin kesä- kuin talvikodin turvallisuudesta huolehdittaessa ovat yksinkertaisia.

-Lähdetään ajattelemaan pelastustilannetta. Kotiin on hälytetty vaikkapa ambulanssi tai palokunta. Jos kiinteistökohtainen numero puuttuu kokonaan talon seinästä, jos se on peittynyt kasvaneiden puiden ja pensaiden oksistoon, menee apua tarvitsevan kohteen etsimiseen kenties kohtalokkaasti aikaa, Antila maalailee kauhuskenaariota.

Asianmukainen ja näkyvä talonumerointi säästää ihmishenkiä.

Ikävä kyllä skenaariolle on todellisuuspohjaa niin Seinäjoen keskustassa, sen liepeillä kuin haja-asutusalueillakin.

-Omassa työssäni olen törmännyt vastaaviin tilanteisiin usein, vahvistaa Seinäjoen kaupungin rakennusvalvonnan tarkastusinsinööri Sirpa Ollila.

Naiset tekevät kiinteää yhteistyötä, koska valmisteilla olevien uudisrakennusten sekä valmiiden ja jo asuttujen, huomautettujen rakennusten kunto ja turvallisuus sivuavat molempien toimialaa. Tarkastuksia tehdään yhdessäkin.

Naisten mukaan etenkin haja-alueiden asukkaat joskus ajattelevat metsittyneen ympäristön olevan suojaava elementti. Rosvotpa eivät tänne löydä!

-Ajatellaan, etteivät tänne ainakaan kutsumattomat eksy, kun ei valo kajasta tielle ja tupa peittyy puskiin. Pelastustilanteissa tilanne on vakava. Auttamaan tullut henkilöstö ei välttämättä seutua tiestöineen tunne kuten vakituinen asukas, Antila ja Ojala huomauttavat. Viivytys oikeaa kohdetta etsiessä voi maksaa pahimmillaan ihmishengen.

Naisten mukaan jokaisen kannattaa miettiä kotinsa varapoistumistietä ennen kuin eteen tulee tilanne, jolloin normaaliväylää ei voi käyttää.

-Hätäpoistuminen kannattaa selvittää etukäteen.

20 vuotias palovaroitin

Antila listaa muutamia asioita, jotka jo laki edellyttää asuntoon.

-Jokaiseen alkavaan 60 neliön tilaan on asennettava toimiva palovaroitin. Jos neliöitä on vaikkapa 80, varoittimia asennetaan tuolloin kaksin kappelein, eri puolille asuntoa.

-Palovaroittimista tulee muistaa, että ne vanhenevat valmistajasta riippuen 5-10 vuoden aikana. Ennätys taitaa olla palovaroittimella, joka oli asennettu paikalleen parikymmentä vuotta sitten, muistelee palomestari.

Sammutuspeitto ei ole kodeissa pakollinen, mutta ehdottoman suositeltava väline.

Samaten käsisammutin olisi kodista hyvä löytyä, joskaan pakollinen se ei ole.

-Nykysuosituksen mukaan ehdottaisin nestesammutinta, koska se on tehokas eikä sotke pahasti paikkoja.

Käsisammuttimien säilytyspaikasta riippuen sen tarkastusväli vaihtelee vuodesta kahteen. Jos sammutin on paikassa, jossa lämpötila vaihtelee pakkasesta kesäkeliin tai se altistuu vaikkapa kosteudelle tai tärinälle, tarkastusväli on vain vuosi.

Liesituulettimen ritilä tiskiin

Liesituulettimen rasvasuodatin on monessa kodissa paikka, jota ei säännöllisesti muisteta pestä.

-Sen voi pestä normaalisti myös tiskikoneessa tai käsin muiden tiskien tapaan altaassa, muistuttaa palomestari Maria Antila.

Toinen arjen tohinassa unohtuva asia on pimeänä vuodenaikana lisääntyvä kynttilöiden polttaminen.

Allaspalo syttyy herkästi, jos kynttilät tai tuikut asetellaan tiheästi ja lähekkäin samalle alustalle.

Palomestari Maria Antila kehottaa hankkimaan käsisammuttimen talouteen.

Teksti ja kuvat
Tiina Rantahalvari, kaupunkiympäristön toimiala