Kordelinin säätiön Seinäjoen kaupunkirahastosta apurahoja paikalliseen kulttuuritoimintaan sekä vuoden 2023 teknologiapalkintoon

Alfred Kordelinin säätiön Seinäjoen kaupunkirahaston vuoden 2023 kulttuurin ja taiteen apurahat ja teknologiapalkinto on jaettu. Rahasto jakoi yhteensä 19.700 euroa apurahoina ja palkintona yksityishenkilölle, työryhmille ja yhteisöille.

Seinäjoen kaupunkirahaston tarkoituksena on edistää Seinäjoen taide- ja kulttuurielämää. Rahasto myöntää apurahoja Seinäjoella tehtävään taiteelliseen, journalistiseen ja kotiseututyöhön sekä palkintoja teknologisiin innovaatioihin. Apurahat olivat haettavissa tammikuun 2023 ajan. Apurahahakemuksia tuli tänä vuonna 47 kappaletta, yhteensä 217.732 euron edestä. Alfred Kordelinin säätiön Seinäjoen kaupunkirahasto on perustettu vuonna 1968.

– Seinäjoen rahaston toimikunnassa iloitaan siitä, että hakijoita riitti taas tänä vuonna runsaasti. Hakijat edustivat monipuolisesti erilaisia kulttuurin ja taiteen aloja.

On hienoa, että Kordelinin säätiön Seinäjoen rahasto voi olla tukemassa osaltaan Seinäjoen kaupungin kulttuurielämän monipuolistamista sekä edistää taitelijoiden työtä uran kaikissa sen vaiheissa, kertoo Alfred Kordelinin säätiön Seinäjoen rahaston puheenjohtaja Seppo Männikkö.

Kulttuurin ja taiteen apurahat

Filosofian maisteri Päivi Artikainen
nuortenromaanitrilogian toisen osan aloittamiseen
2.000
Sosionomi AMK, kirjailija Salla Hewitt
Kirjon kirjat -lastenkirjasarjan kirjoitus- ja kuvitustyöhön
2.000
Toimittaja Jarmo Latva-Äijö
Botnia Beat -projektin aineistokartoitukseen 
2.000
miniFactory Oy Ltd
Seinäjoen rahaston teknologiapalkinto 2023 
4.000
Filosofian maisteri, kirjailija Merja Mäki
tarinaillan toteuttamiseen: Karjalasta Seinäjoelle  
1.500
Kulttuurituottaja AMK Santeri Norrbacka
Viimeinen valonpisara -piirroselokuvan animointiin ja visuaalisten
tehosteiden luomiseen
2.750
Luokanopettaja Kalle Saarikko
näyttelyteosten valmistamiseen ja näyttelyn järjestämiseen
450
Varikko ry
Kuvataiteen päivän tapahtumien toteuttamiseen Varikko Galleriassa      
2.000
Ylistaron Kaukolankylän jazzkerho ry
modernin jazzmusiikin konserttien järjestämiseen
3.000

Yhteensä 8 apurahaa ja 1 palkinto, 19.700 euroa

Seinäjoen teknologiapalkinto 2023

Teknologiapalkinto myönnettiin nyt 18. kerran. Teknologiapalkinto on arvoltaan 4 000 €.

Seinäjoen teknologiapalkinnon saa tänä vuonna miniFactory Oy Ltd. miniFactory on seinäjokinen teknologiayritys, joka valmistaa innovatiivisia, teollisen mittakaavan 3D-tulostimia. Teknologiapalkinto on arvoltaan 4 000 euroa.

– miniFactory on yksi alansa uranuurtajia. Yritys on viime vuodet panostanut voimakkaasti tuotekehitykseen hankkiakseen kilpailuetua voimakkaasti kasvavassa ja kilpaillussa markkinassa. miniFactory on myös tässä haastavassa markkinatilanteessa onnistunut laajentamaan liiketoimintaa Euroopan suurimmille markkinoille. Yritys on esimerkillinen innovaatioiden hyödyntäjä periksiantamattomalla asenteellaan, Kordelinin säätiön Seinäjoen kaupunkirahaston jäsen Jukka Pajunen Into Seinäjoesta perustelee valintaa. 

miniFactoryn innovaatiot perustuvat omaan tuotekehitykseen. Laitteilla voidaan valmistaa komponentteja erittäin vaativaan käyttöön. Asiakkaina on mm. maailman johtavia ilmailu-, auto-, avaruus-, robotiikka-, öljy- ja kaasuteollisuuden yrityksiä. Tuotannnosta 90 % menee vientiin. Laitteita on toimitettu yli 20 maahan.

– Haluan kiittää suuresti Alfred Kordelinin säätiön Seinäjoen kaupunkirahastoa, mutta myös koko tiimiämme tästä hienosta tunnustuksesta. Uuden kehittäminen vaatii markkinan pitkän aikavälin liikkeiden ennustamista ja ennen kaikkea sen ymmärtämistä. Innovaatiot syntyvät kuitenkin aina yrityksen ja erehdyksen kautta, joten työ vaatii äärimmäistä pitkäjänteisyyttä ja uskoa omaan tekemiseen. Mielestäni olemme yrityksenä oikealla raiteella ja kehitämme teknologiaamme seuraavan kasvuloikan mahdollistamiseksi tulevina vuosina. Onnistumisiin tarvitaan toki aina myös ripaus hyvää tuuria ja vahvoja onnistumisia teknologian kaupallistamiseen. Tässä maailmantilanteessa toki myös markkinasuunnan kääntymistä jälleen kasvu uralle, toteaa Olli Pihlajamäki, miniFactoryn perustaja ja operatiivinen johtaja.

– miniFactoryn laitteita kehitetään ja valmistetaan Seinäjoella. Verkostossamme on yli 50 suomalaista valmistavan teollisuuden yritystä, jotka meille osia toimittavat. Mukana on myös muutamia seinäjokisia yrityksiä. Kokonaisuudessaan miniFactory-laitteiden kotimaisuusaste on jopa 95%, josta olen erittäin ylpeä. Suomalainen teknologia on maailmalla hyvin arvostettua. Meidän täytyisi vaan uskaltaa vielä itse sitä kehua ja olla ylpeämpiä

miniFactory on perustettu vuonna 2012. Työntekijöitä on 12 ja liikevaihto vuonna 2021 oli 1,1 miljoonaa euroa. Yrityksen omistus jakaantuu perustajien ja suomalaisen materiaalialan yrityksen kesken.

Esitykset apurahansaajiksi valmisteli Seinäjoen kaupunkirahaston toimikunta. Alfred Kordelinin säätiön hallitus päätti apurahansaajista 30. maaliskuuta. Apurahansaajat julkaistaan Alfred Kordelinin säätiön verkkosivuilla www.kordelin.fi huhtikuun aikana.

Alfred Kordelinin säätiö on yksityinen yleishyödyllinen apurahasäätiö. Säätiö jakaa vuosittain apurahoina ja palkintoina noin 5 miljoonaa euroa. Seinäjoen kaupunkirahasto on yksi kuudestatoista Alfred Kordelinin säätiön kaupunki- ja kohderahastosta.

Lisätiedot

Kråknäs Leena

kulttuuritoimenjohtaja , Kulttuuripalvelut

Seinäjoen kaupunkirahaston asiamies
Leena Kråknäs
leena.kraknas@seinajoki.fi
puhelin 040 7748559

Alfred Kordelinin säätiö
toimitusjohtaja Erik Båsk
erik.bask@kordelin.fi
puhelin 040 825 8071

Kordelinin säätiön Seinäjoen kaupunkirahasto
puheenjohtaja Seppo Männikkö
puhelin 050 3793715      

Teknologiapalkinnon lisätiedot:

Kordelinin säätiön Seinäjoen kaupunkirahaston jäsen
Jukka Pajunen
Johtaja; asiakkuudet ja sijoittuminen/Into Seinäjoki Oy
jukka.pajunen@intoseinajoki.fi
puhelin 044 418 1215