Kesäkuvataiteilija Riikka Gröndahlin videoteos

Kasvokuvia videomuotokuvaan osallistuneista

Hiljainen muotokuva –videoteos pohtii, mitä tapahtuu juuri nyt ja mitä meistä muistetaan, kun emme ole enää täällä.

Seinäjoen kaupungin kesäkuvataiteilija Riikka Gröndahl toteutti Seinäjoen keskustorilla Hiljainen muotokuva -projektin kesä-heinäkuussa 2021. Gröndahl kuvasi torilla osallistujista videomuotokuvia pyytäen kuvattavaa miettimään, mitä hänen elämässään tapahtuu juuri nyt. Kuvauksen jälkeen osallistujia pyydettiin kirjaamaan ylös ajatuksiaan. Näistä mietteistä Gröndahl on toteuttanut tekstijulkaisun, jonka voi ottaa itselleen muistoksi.

Hiljainen muotokuva tallennetaan Seinäjoen museoiden arkistoon. Myöhemmin teosta voidaan esittää tuleville sukupolville. Tarkoituksena on esittää teos seuraavan kerran vuonna 2100 Seinäjoella. Teos kutsuu pohtimaan, mitä tapahtuu juuri nyt, ja mitä meistä muistetaan, kun emme enää ole täällä ja kenties myös sitä, miten erityistä aikaa elämme juuri nyt.  

Riikka Gröndahl on monialaisesti työskentelevä kuvataiteilija, jonka teoksissa toistuu dokumentaarinen kiinnostus ihmisiin ja ihmisten toimintaan. Ihmisten kohtaaminen, kuunteleminen ja heiltä kysyminen muodostavat Gröndahlin työskentelyn ytimen, joka palautuu pohtimaan sitä, mitä on olla ihminen. Hänen video- ja tekstiteoksensa sisältävät usein performatiivisia ja paikkasidonnaisia elementtejä. Gröndahl on valmistunut kuvataiteen maisteriksi Göteborgin yliopistosta vuonna 2018. Seinäjoen kaupunki on palkannut vuodesta 2017 lähtien nuoren ammattitaiteilijan tai kuvataiteen opiskelijan kesäkuvataiteilijaksi

Näytökset

Videonäytös avataan keskiviikkona 11.8.2021 klo 11. Kesäkuvataiteilija on paikalla 11.8. klo 12-14. Videonäytöstä esitetään 11.-13.8. klo 11-19 ja la 14.8. klo 11-15. Näytös on maksuton. Teoksen kesto: 66 minuuttia.

Anttila Pii

taidetuottaja , Taidehalli