Kesäkuvataiteilija 2020 on Sofi Häkkinen

Taiteilija Sofi Häkkinen työskentelee Seinäjoen taidehallilla heinä-elokuun ajan, ja tekee taideteoksia mistä tahansa yleisön ehdottamasta ajatuksesta, muistosta tai tarinasta, tai paikalle tuomasta materiaalista. Idean synnyttäjä, eli katsoja, saa halutessaan seurata prosessia, ja keskustelulle annetaan tilaa. Teosten syntyprosessia voi seurata myös netin välityksellä.

”Onnekas sattuma / Serendipity -projektissa haluan antaa tilaa etenkin vahingolle ja sattumalle, jotka ovat mielestäni kiinnostavimpia asioita taiteessa.”

Sofi Häkkinen

Taiteilijaa kiehtoo ihmisten kohtaaminen ja siitä syntyvät sattumat, huomiot ja erilaisuudet.

Häkkisen tarkoituksena on myös avata taiteilijan ammattia yleisölle.

”Ammatti vaatii mielestäni tietynlaista tietämättömyyden sietokykyä, ja valmiutta olla avoin uusille ajatuksille ja ideoille. Liian usein taiteilijana käpertyy omaan itseensä ja tulee sokeaksi tekemiselleen. Mielestäni on kiehtovaa myös taideteoksen tekijyyden kääntyminen päälaelleen, kun idean luoja ei olekaan enää pelkästään taiteilija.”

Häkkinen haluaa myös purkaa taiteilijamyyttiä, jossa taiteilija saatetaan nähdä suorastaan yliluonnollisena olentona.

“Taiteilijahan on oikeasti kuin Pelle Peloton -tyylinen keksijä, ja tällä kertaa keksintöjen alkusysäys tulee katsojalta.”

Projektissa katsoja antaa taiteilijalle ja taiteilija antaa takaisin – sen sijaan että taiteilija asettaisi esille teoksia, joilla ei ole kosketuspintaa paikalliseen yhteisöön.

Sofi Häkkinen on valmistunut kuvataiteilijaksi Tampereen ammattikorkeakoulusta ja Taiteen maisteriksi Aalto yliopistosta vuonna 2018. Häkkinen työskentelee kuvanveiston, videon, monitaiteen ja kokeellisten esitysten aloilla. Taiteellaan hän haluaa kääntää fokuksen ihmiseen, hauskasti ja lempeästi – mutta sopivan törkyisellä rosolla kuitenkin. Häkkinen toteaa monitaiteisen työskentelytavan olevan erinomainen väline, jolla saa aikaan kokonaisvaltaisia eri taiteen aloja yhdisteleviä teoksia. Hän tekee myös musiikkivideoita, VJ-keikkoja sekä toimii ohjaajana ja taiteellisena suunnittelijana monitaiteisessa Recover Laboratory –työryhmässä.

Seinäjoen kaupunki on palkannut vuodesta 2017 lähtien nuoren ammattitaiteilijan tai kuvataiteen opiskelijan kesäkuvataiteilijaksi. Kesäkuvataiteilija tekee taiteellista työtä, joka jollain tavalla näkyy kaupunkilaisille tai osallistaa. Kesäkuvataiteilijan asemapaikka on Seinäjoen taidehalli ja hänellä on käytössään Taidehallin ja kaupungin kulttuuripalveluiden taustatuki. Kesäkuvataiteilijan toteuttamat projektit ja työn muodot lähtevät taiteilijasta itsestään: kunkin kesäkuvataiteilijan kesä on hänen itsensä näköinen.

Aiemmat kesäkuvataiteilijat:
Aeon Lux 2019
Eetu Kevarinmäki 2018
Julia Kukkonen 2017

Kesäkuvataiteilija viestii työskentelystään omissa sosiaalisen median kanavissaan Facebookissa, Instagramissa ja YouTubessa. Kanavilla voi tutustua myös aiempien vuosien kesäkuvataiteilijoiden toteuttamiin projekteihin.

Teitti Elina

ts. näyttelykoordinaattori , Taidehalli