Kärjen koulun taideteoskilpailun voittajaksi Heini Ahon teosehdotus Lintu

Uuteen Kärjen kouluun haettiin kouluarkea rikastuttavaa taideteosta kutsukilpailun kautta. Kutsukilpailun voitti kuvataiteilija Heini Ahon teosehdotus Lintu. Teos on moniosainen veistossarja, joka levittäytyy uuden koulurakennuksen aulatiloihin ja ulos pääsisäänkäynnin viereiselle seinälle.

Kilpailu järjestettiin 15.11.2022–30.3.2023 ja siihen  osallistui viisi taiteilijaa: Heini Aho, Jenni Rope, Tülay Schakir, Armi Teva ja Hanna Vihriälä. Toiselle sijalle valittiin Tülay Schakirin ehdotus Tilallinen joukko-oppi ja oppilaiden suosikkiehdotuksen tunnustuspalkinnon sai Armi Tevan ehdotus Tutkijat. Kaiken kaikkiaan kohteen moniammatillinen valintalautakunta oli vaikuttunut jätettyjen teosehdotusten tasosta.

Taiteilijat jättivät teosehdotukset kilpailuun anonyymisti eli valintalautakunta ei tiennyt arvosteluvaiheessa, mikä on kunkin taiteilijan ehdotus. Arvostelussa kiinnitettiin huomiota erityisesti teosehdotusten taiteelliseen laatuun ja sisällölliseen rikkauteen, ehdotuksen toteutuskelpoisuuteen, teoksen soveltuvuuteen osaksi kouluympäristöä ja rakennuksen arkkitehtuuria sekä teoksen ylläpidon ja huollettavuuden toimivuuteen. Lopullinen ratkaisu kilpailun voittajasta syntyi yksimielisesti.

Valintalautakunnan mielestä Heini Ahon teosehdotus Lintu on hienovarainen, runollinen ja oivaltamisen iloa mahdollistava kokonaisuus. Teoksen kantavana ideana on ajatus koulurakennukseen asettuneesta linnusta. Lintuhahmo ei kuitenkaan teoksessa näyttäydy suoraan, vaan teos koostuu linnun jättämistä erilaisista jäljistä ja viitteistä, jotka jättävät tilaa mielikuvitukselle. Veistoselementtien lisäksi teosehdotukseen sisältyy myös tekstejä. Heini Aho on aiemmin toteuttanut julkisen tilan taideteoksia mm. Suomalais-venäläiseen kouluun Helsingissä sekä TYKS:n sairaalarakennukseen Turkuun.

Kilpailun tuloksen ratkettua Seinäjoen kaupunki aloittaa neuvottelut Heini Ahon kanssa teoksen tilaamisesta. Taideteos toteutetaan prosenttiperiaatteella Seinäjoen kaupunginhallituksen hyväksymän julkisen taiteen periaateohjelman mukaisesti.

Uusi kolmikerroksinen Kärjen koulu on Kiinteistö Oy Seinäjoen Palvelutalojen rakennuttama ja LSV-arkkitehtien suunnittelema. Molemmat tahot olivat edustettuina myös taideteoksen valintatyöryhmässä. Koulu tarjoaa tilat n. 500 alakoululaiselle ja on ilta-aikaan myös muiden kaupunkilaisten käytössä. Teoksen on tavoitteena olla valmiina yhtäaikaisesti koulurakennuksen valmistumisen kanssa eli syksyllä 2024. Taidekilpailun on koordinoinut julkisen tilan ja nykytaiteen yhteensovittamiseen erikoistunut suunnittelu- ja konsulttitoimisto Public Art Agency Finland.                           

Heini Ahon taideteosluonnos Lintu haveinnekuva
Heini Ahon taideteosluonnos Lintu, havainnekuva
Heini Ahon taideteosluonnos Lintu, havainnekuva
Heini Ahon taideteosluonnos Lintu, havainnekuva

Alkio Elina

julkisen taiteen koordinaattori , Taidehalli