Jenni Toivoniemen PERHOSET-elokuvaa kuvataan parhaillaan Seinäjoella

Autosta nouseva aurinkolasipäinen nainen, jota elokuvakamera kuvaa.
Pääosanäyttelijä Aksa Korttila.
Elokuvan ensi-ilta on vuonna 2024. Seinäjoen kaupunki on elokuvan yhteistyökumppani.

Seinäjoella kuvataan parhaillaan Perhoset-komediaelokuvaa. Elokuvan pääosia näyttelevät Aksa Korttila ja Jani Volanen. Merkittävissä rooleissa esiintyvät myös Leea Klemola ja Alex Anton. Lisäksi elokuvassa nähdään muun muassa Katja Küttner, Jarkko Pajunen, Eeva Soivio, Aleksi Holkko, Miro Lopperi ja Hannu-Pekka Björkman.

Perhoset-elokuvan ohjaa Jenni Toivoniemi, joka on aikaisemmin ohjannut mm. elokuvan Seurapeli ja Sundancessa palkitun lyhytelokuvan Treffit. Toivoniemi on myös käsikirjoittanut niin elokuvia (mm. Tottumiskysymys ja Sihjakapinaa ilmassa) kuin sarjojakin (mm. Paras vuosi ikinä).

Perhoset-elokuvan on käsikirjoittanut Anna Brotkin. Brotkin on huippusuositun kolme kautta jatkuneen Aikuiset-sarjan Venla-palkittu käsikirjoittaja. Perhoset on hänen esikoispitkä elokuvansa.

Yllättävä tapaaminen Seinäjoella

Hyvänmielen elokuva Perhoset on moderni komedia itsensä löytämisestä. Kun elinkeinoministerin (Klemola) maakuntamatka ei mene ollenkaan suunnitelmien mukaan, kohtaavat ministerin avustaja, ylisuorittava milleniaali-tytär Siiri (Korttila) ja tämän yltiöoptimistinen isä Petri (Volanen) yllättäen Seinäjoella. Molempien kohellus kesäisenä viikonloppuna saavuttaa lakipisteensä ja kulissit kaatuvat rytisten samalla, kun tango soi. 

”Rakastuin Anna Brotkinin käsikirjoituksessa siihen lämpöön, jolla se käsittelee aikuisen tyttären ja isän suhdetta ja katsoo suomalaisuutta. Olen asunut useilla pikkupaikkakunnilla ja toisaalta viettänyt hyvin helsinkiläisen nuoren aikuisuuden. Lapissa asuessani siellä kysyttiin aina “mistäs olet poissa?” ja se kysymys on mielestäni tavattoman hieno. Vasta tämän elokuvan tekemisen aikana oma suhteeni Pohjanmaahan on kokenut muutoksen. Tiesin, että minulla on juuria Pohjois- ja Keski-Pohjanmaalla, mutta vastikään opin, että minulla on vahvat juuret myös Etelä-Pohjanmaalla. Ilmankos monet eteläpohjalaisuuteen liitettävät ominaisuudet ovat tuntuneet niin kovin tutuilta omaa sukua seuratessa. Ja toki usein peiliinkin katsoessa.

Meille kaikille tekijöille on ollut ihanaa sukeltaa elokuvan tekemisen myötä suomalaiseen tanssilavakulttuuriin ja todistaa sen olevan yhä voimissaan, vaikka viimeiset vuodet ovat olleet tapahtuma-alalle hyvin raskaita. Sitä enemmän liikuttikin seurata Tangomarkkinoille palanneita tanssijoita, livemusiikin ja tanssin voimaa suviyössä.” 

Jenni Toivoniemi
Perhoset-elokuvan ohjaaja

Nainen elokuvakameran takana kuulokkeet korvilla. Taustalla henkilö äänityspuomin kanssa.
Ohjaaja Jenni Toivoniemi.

”Elokuvan tarinan ytimessä on isän ja aikuisen tyttären välinen suhde. Olen vuosia vähän ujosti sivunnut tätä aihetta kirjoitustöissäni, mutta nyt halusin nostaa sen kunnolla keskiöön. Halusin käsikirjoituksessa kuvata tätä suhteellisen harvoin kuvattua, mutta usein sitäkin kompleksisempaa suhdetta.

Kirjoitin viisi vuotta Aikuiset-sarjaa, joka sijoittuu vahvasti Helsingin Kallioon. Kirjoittajana haluan kuitenkin katsoa myös muualle, liikkua ja etsiä tarinoita eri puolilta Suomea. Olen itsekin pikkukaupungin kasvatti, ja tiedän, ettei kotiinpaluu ole aina mutkatonta. Tästä havainnosta oli hyvä lähteä kirjoittamaan.”

Anna Brotkin
Perhoset-elokuvan käsikirjoittaja

Elokuvan tuottaja on Miia Haavisto (Transport-sarja sekä mm. elokuvat Huonot naiset, Lost Boys, Eden, Tuntematon sotilas ja Miami).

”Käsikirjoittaja Anna Brotkinin tarkkuus ja kyky välittää ihmisyyteen liittyvä hauskuus on ollut minulle iso ilonaihe viime vuosina tuottajana ja katsojana. Jenni Toivoniemellä on kyky jalkauttaa käsikirjoituksen komedia ja sävyt ohjaustyöhön hyvässä yhteistyössä ryhmänsä kanssa.

Elokuvantekemiseen liittyy parhaimmillaan ammattitaidon lisäksi joku vaikeasti määriteltävä hyväntahtoisuus ja leikkimielisyys, joita todella tarvitaan. Meidät on otettu hienosti vastaan Seinäjoella kuvausjakson aikana. Kaikki tuntuu jotenkin aina järjestyvän!”

Miia Haavisto
Perhoset-elokuvan tuottaja
Tekele Productions  

Ensi-iltansa Perhoset saa vuonna 2024. Elokuvan levittää ja markkinoi SF Studios. Elokuvan yhteistyökumppaneita ovat Seinäjoen kaupunki, Atria sekä Hotelli Alma.

Perhoset-elokuva

Kuvaukset kesällä 2023. Ensi-ilta 2024.

 • Näyttelijät: Aksa Korttila, Jani Volanen, Leea Klemola, Alex Anton, Katja Küttner, Jarkko Pajunen, Eeva Soivio, Aleksi Holkko, Miro Lopperi ja Hannu-Pekka Björkman
 • Ohjaaja: Jenni Toivoniemi
 • Käsikirjoittaja: Anna Brotkin
 • Tuottaja: Miia Haavisto
 • Kuvaaja: Arsen Sarkisiants
 • Lavastussuunnittelija: Heini Erving
 • Pukusuunnittelija: Roosa Marttiini
 • Maskeeraussuunnittelija: Marjut Samulin
 • Leikkaaja: Antti Reikko
 • Äänisuunnittelija: Tuomas Klaavo
 • Säveltäjä: Matti Ahopelto
 • Tuotanto: Tekele Productions
 • Levitys ja markkinointi: SF Studios
Pääosanäyttelijä Jani Volanen.

Kuvat: Sami Kuokkanen Tekele Productions Oy