Ikääntyvien ääni esiin taiteen keinoin

Kolmen kuvan kollaasi aluetaiteilijoista.

Seinäjoen kaupungissa on työskennellyt viime vuonna kolme aluetaiteilijaa. Aluetaiteilijat ovat toimineet arjen kulttuurin asiantuntijoina kohdaten ikääntyviä kotihoidossa sekä tehostetun ympärivuorokautisen palveluasumisen yksiköissä kuukausittain. Kohtaamisten myötä aluetaiteilijat ovat päässeet syvälle taiteelliseen prosessiin, ja maaliskuussa taiteellinen työskentely huipentuu kolmen teoksen julkaisuun.

Aluetaiteilijat Sonja Jokiranta ja Tero Heinämäki ovat tahoillaan työstäneet kotihoidon asiakkaiden tarinoiden pohjalta kaksi uutta laulua. ”Ystävyyden puupallo” sekä ”Vapauden hinta” –kappaleet kertovat Antin ja Sylvin koskettavista muistoista ja elämäntarinoista. Laulut ja niihin tuotetut musiikkivideot julkaistaan Seinäjoen kaupungin kulttuuripalveluiden YouTube-kanavalla perjantaina 10.3.2023. Laulut löytyvät samana päivänä myös muista suoratoistopalveluista.

Tero Heinämäen säveltämä ja Antti Kannon tarinan pohjalta kirjoittama laulu ”Ystävyyden puupallo” –kertoo Antin isän Laurin ja hänen naapurinsa Urhon elämänmittaisesta ystävyydestä, jota lapsuudessa yhdessä veistetty puupallo seuraa alusta loppuun. Elämäntilanteet vaihtuvat ja niin vaihtaa myös puupallo vuoroin omistajaansa. Tätä ei estä edes Urhon lähtö Amerikkaan. Koskettava tarina yhdistää sukupolvia, ja musiikkivideolla nähdään myös Antin pojan Hannun tekemää kuvitusta.

Sonja Jokirannan säveltämä ja Sylvi Kuivisen elämäntarinan pohjalta kirjoitettu ”Vapauden hinta” -kappale kertoo maaseudulla yksin asuvan ja työtä tekevän naisen tarinan. Musiikkivideolla esiintyy kolme sukupolvea maaseutunaisia ja pyrkimyksenä on myös herättää yhteiskunnallista keskustelua elävän maaseudun säilyttämisen ja kehittämisen puolesta. Kappale on kunnianosoitus kaikille maaseudulla työtään tekeville ihmisille, ja lisäksi se on rakkaudenosoitus eläin-ystävillemme, jotka ovat meille arvokkaita työkavereita ja perheenjäseniä.

Vajaan vuoden mittainen työskentely aluetaiteilijana on tuntunut suurelta etuoikeudelta. ”Koen olevani etuoikeutettu, kun sain työskennellä juuri Sylvin kanssa ja kuulla hänen hienon elämäntarinansa, jota arvostan suuresti. Tuntui tärkeältä kirjoittaa hänen elämästään lyriikka ja vielä pukea se säveliksi. Kirsikkana kakun päällä on Preppaamon kanssa tuotettu musiikkivideo.” kuvailee Sonja Jokiranta. Yhteistyö Preppaamon kanssa on ollut antoisaa monella tapaa. ”Jaakko Karppinen hoiti ammattimiehen elkein laulujen äänitykset sekä jälkituotannon. Videon osalta ohjaaja Ossi Haapasella oli niin selkeä kuvakäsikirjoitus, että lopputulosta voi vain ihailla.” Tero Heinämäki komppaa.

Kappaleet ja musiikkivideot Seinäjoen kulttuuripalveluiden YouTube-kanavalla:

Tero Heinämäki – Ystävyyden Puupallo

Sonja Jokiranta – Vapauden Hinta

Uuden musiikin lisäksi yleisö pääsee tutustumaan Västinkartanon ”Sirkuksen iloa ja sanojen taikaa” -valokuvanäyttelyyn. Näyttelyssä on esillä asukkaista otettuja valokuvia sekä aluetaiteilija Jenni Timosen ohjaamissa taidehetkissä työstettyjä runoja. Näyttely tuo esiin vuoden aikana koettuja lämpimiä hetkiä sirkuksen ja sanataiteen parissa. Valokuvaajana on toiminut Miisa Joensuu. Valokuvanäyttelyn avajaisia vietetään perjantaina 31.3. klo 13 Ylistarossa Västinkartanon palvelukeskuksen pääaulassa osoitteessa Västilänkuja 10. Näyttely on esillä 31.3.-10.4.2023.

Aluetaiteilijoina työskentelivät kulttuuri- ja sote-alan moniammattilaiset; vuorovaikutuksen asiantuntija (FM), tanssi-liiketerapeutti- laulaja-lauluntekijänä Sonja Jokiranta, teatteriohjaaja-muusikko-lähihoitaja Tero Heinämäki sekä sirkus- ja kulttuuriohjaaja-geronomi Jenni Timonen. Musiikkikappaleet on äänitetty, ja niihin on tehty musiikkivideot yhteistyössä kulttuurityöpaja Preppaamon kanssa. Aluetaiteilijoiden työskentelyn vuonna 2022 rahoitti Seinäjoen kaupunki.