Huoli nuorten päihteiden käytöstä on yhteinen

Ilta-Sanomat kirjoitti (13.12.2022) nuorten huumeiden käytöstä ja nosti Seinäjoen nuorisorikollisuuden tilastojen valossa Suomen huumepääkaupungiksi. Otsikko oli tehty herättämään huomiota, mutta asia sen takana on äärimmäisen tärkeä ja vakava. Kirjoituksessa oli kuvattu hyvin ilmiöitä, jotka liittyvät nuoriin ja päihteiden käyttöön.

Huoli seinäjokelaisnuorten parissa toimivilla on yhteinen. Seinäjoella on selkeät pelisäännöt ja toimintamallit, miten esimerkiksi kouluissa tai nuorisotiloilla toimitaan, kun herää epäilys nuoren päihteiden käytöstä. Me emme kuitenkaan näe kaikkea, ja siksi tässäkin toimiva yhteystyö kotien kanssa on tärkeää.

Vanhempien on hyvä olla hereillä oman nuorensa kohdalla. Olemme koonneet huoltajille Huomaa ajoissa -oppaan, jossa on vinkkejä, miten jutella nuoren kanssa päihteistä tai miten toimia päihteistä kiinnostuvan nuoren kanssa. www.seinajoki.fi/huomaaajoissa

Haluamme kuitenkin myös rauhoitella nuorten huoltajia. Jokainen nuori ei Seinäjoella käytä päihteitä, eikä ole huumekoukussa. Jokaisen nuoren vanhemman on kuitenkin hyvä olla tietoinen siitä, mitä kaupungissa ja erityisesti oman nuoren kaveripiirissä tapahtuu.

Meidän aikuisten tehtävä on puhua ja puuttua. Pidetään aihetta esillä ja jutellaan myös nuorten kanssa. Otsikot ja jutut hämmentävät myös nuoria, jotka tarvitsevat meitä aikuisia.

Ehkäisevän päihdetyön työryhmä,
Lapset ja nuoret
Seinäjoki

Lisätietoja:
Henna Rantasaari
hyvinvointipäällikkö
p. 050 3549311