Espanjansiruetanasta pyydetään havaintoja Seinäjoella

Seinäjoen kaupungin alueella on muutaman vuoden ajan esiintynyt espanjansiruetanaa, joka on haitallinen vieraslaji. Espanjansiruetana on hyvin kaikkiruokainen, joten se voi aiheuttaa mittavia haittoja sekä koti- että ammattipuutarhoissa. Toistaiseksi etanaa on tavattu vain paikallisesti, minkä vuoksi on tärkeä torjua esiintymiä mahdollisimman tehokkaasti, jottei etanoista tulisi samanlaista laajaa ongelmaa Seinäjoelle kuin se on Etelä-Suomessa.

Ensisijaisia toimenpiteitä espanjansiruetanan torjumiseksi on nurmen pitäminen lyhyenä ja pensaiden oksat irti maasta. Tehokkainta espanjansiruetanan torjunta on keväällä ennen kuin talvehtineet yksilöt ehtivät munia. Kaikki havaitut espanjansiruetanat pitäisi kerätä ja tappaa ne esimerkiksi pudottamalla kiehuvaan veteen. Tarkemmat ohjeet espanjansiruetanan tunnistamiseksi ja erottamiseksi muun muassa kotimaisesta ukkoetanasta, löytyvät vieraslajit.fi -sivulta.

Mikäli olet havainnut Seinäjoella espanjansiruetanaa, pyydämme ilmoittamaan siitä Seinäjoen ympäristönsuojeluun osoitteeseen ymparisto@seinajoki.fi tai tekstiviestillä numeroon 050 5811 694. Jotta tehokkaasti lisääntyvän etanan kanta voidaan saada kuriin, vaatii se yhteistä panosta koko naapurustolta.

Uusia istutuksia hankittaessa on syytä varmistaa taimistolta tai puutarhamyymälästä, että kasvin lähtöpaikalla ei ole esiintynyt espanjansiruetanaa. Etanat siirtyvät tehokkaasti paikasta toiseen kasvien juurien seassa olevista munista.

Espanjansiruetanalle on tyypillistä jättää paksu limavana peräänsä. Lähde: vieraslajit.fi