Eskarifestarit saa uuden kodin Kalevan Navetasta

kaksi henkilö kannattelee eskarifestarit lakanaa Kalevan Navetan edustalla

Lastenkulttuurikeskus Louhimo käynnistää neljättätoista kertaa suurta suosiota keränneet Eskarifestarit 15. – 24.3. Kahdeksan päivää kestävät Eskarifestarit järjestetään nyt ensimmäistä kertaa Taide- ja kulttuurikeskus Kalevan Navetassa tavoittaen yhteensä noin 750 Seinäjoen esikoululaista. Uuden tapahtumapaikan saaneessa festivaalissa lapset pääsevät esitystapahtuman aikana kokemaan ja tekemään taidetta osallistumalla kolmeen työpajaan sekä nauttimaan osallistavasta Turvallisuus Trion konserttista.

Eskarifestarit tutustuttaa lapset sirkuksen, rytmin sekä musiikin kiehtovaan maailmaan. Monitaiteellisen tapahtumakokonaisuuden lisäksi Eskarifestareihin on kuulunut perinteisesti varhaiskasvatusyksiköille lähetettävä ennakkotehtävä. Tämän vuoden tehtävänä on sanomalehtirumpukapulan valmistaminen, jota hyödynnetään tapahtuman rytmityöpajassa sekä itse Turvallisuus Trion konsertissa. Eskarifestarin työpajaohjaajina toimivat Louhimon Jenni Packalén, Jarkko Salo sekä Omar Zouiter.

Eskarifestareiden oli tarkoitus toteutua ensimmäistä kertaa juuri auenneessa Kalevan Navetassa keväällä 2020. Vallinneesta maailmantilanteesta johtuen tapahtuman toteutusta Kalevan Navettaan jouduttiin siirtämään tulevaisuuteen. Suositun tapahtuman toteutusmuoto muuttui ja kahden vuoden ajan Eskarifestareita järjestettiin kiertuemuotoisena ulkoilmafestivaalina Seinäjoella, Ilmajoella ja Kurikassa. Lastenkulttuurituottaja Omar Zouiter kertoo kulttuurikeskusvierailun olevan tärkeä osa Eskarifestarit tapahtumakokonaisuutta. ”On mahtavaa, että Eskarifestarit saa uuden kodin Kalevan Navetasta, sillä eskareiden mahdolliseen ensimmäiseen livetapahtumaelämykseen yhdistyy nyt kaupungin kulttuuritarjontaa valottava kulttuurikeskusvierailu”, kertoo Zouiter. Eskarifestarit on osa kulttuurikasvatussuunnitelmatyötä, jossa taataan tietyt kulttuurisisällöt koskemaan koko kunnan tiettyä ikäryhmää. Eskarifestarit on Seinäjoella alkunsa saanut lastenkulttuurikonsepti ja jokakeväinen juhlan aihe. Kurikassa Eskarifestareita on toteutettu vuodesta 2018 ja Ilmajoella vuodesta 2017.

Louhimon lastenkulttuurikoordinaattori Tuomo kallion mukaan Eskarifestarit on hyvä esimerkki taiteeseen ja kulttuurin kasvamisesta, joka voi parhaimmillaan tuottaa pysyvää hyvinvointia. ”Kulttuurin hyvinvointivaikutuksia edistää taiteen ja kulttuurin tekemisen ja kokemisen äärellä saadut onnistumisen ja mielihyvän kokemukset sekä itseilmaisun kohentuminen. Nämä ovat seikkoja, mitä laadukkaalla lastenkulttuurilla voidaan edistää”, toteaa Kallio.