♫♫ Vielä on haastetta jäljellä, vielä runsaasti lukupäiviä…♫♫

Lukuhaasteen ehtii vielä toteuttaa

Seinäjoen kaupunginkirjaston lukuhaastevihkosia ja netistä printattuja lomakkeita on palautettu jo aikamoinen nivaska. Nopeimmat lukijat ovat jo saaneet valmiiksi sadan kirjan luku-urakan.

Meitä muita, joilla on vielä reilusti matkaa tuohon etappiin, lohduttakoon tieto, että aikaa on vielä mukavasti jäljellä marraskuun 30. päivään. Silloin viimeistään odotamme vihkosia ja nettilomakkeita takaisin.

Kirjaston lukuhaaste on yksi tapa juhlia 100-vuotiasta Suomea. Sata kirjaa lukeneille on luvassa kirjaston tiloissa pidettävä juhla itsenäisyyspäivän aattona. Haasteesta on tullut, niin kuin toivoimmekin, yhteinen juttu: lukukokemuksia ja -vinkkejä on jaettu sekä somessa että kasvokkain.Lukuhaastevihkoja ruohikossa, koivun juurella.

Mikä sitten neuvoksi, jos tinki on vielä pahasti kesken? Joillekin ehkä sopii matemaattinen malli: jäljellä olevien lukemattomien kirjojen summa jaetaan käytettävissä olevien viikkojen määrällä. Näin päästään selville, kuinka monta kirjaa olisi viikossa selätettävä.

Itse taidan jatkaa spontaanimmalla tyylillä: ahmin monta kirjaa peräjolkkaa, silloin kun siltä tuntuu ja lukeminen maittaa. Vastaavasti pidän sitten taukoa, kun muu kesätekeminen kutsuu. Niin tai näin, yritetään kuitenkin välttää luku-urakkastressiä, joka pahimmillaan voi laimentaa lukuilon ja etäännyttää rakkaasta harrastuksesta.

Tempaus haastaa myös uudistamaan lukutottumuksia. Pitkän proosan lukija voi yllättää itsensä tarttumalla novellikokoelmaan tai runoja vierastava lainata uutta tai vanhaa lyriikkaa. Lukemalla lasten- tai nuortenkirjoja aikuinen voi palata vuosikymmenten takaisiin lempikirjoihinsa ja kuulostella, millä tavalla ne nyt koskettavat. Toisella tavalla avartavaa on tuoreisiin lasten- ja nuortenkirjoihin tutustuminen.

Luetaan, kun luetuttaa!

Sirpa Pukkinen