Banderollit kertovat Seinäjoen festarikesästä

Sinäjoen torinäkymää: horsmankukka-veistos, kesäbanderolli valopylvääss ja rakennuksia.

Keskustorin valopylväisiin on asennettu banderoilleina värikkäitä taideteoksia. Ja me laulaisimme kuorossa Irwiniä on kolmen teoksen sarja, jonka tekijä on taiteilija Noora Ojanperä.

– Tilasimme teoksen, jonka aiheena oli väljästi kesä Seinäjoella ja horsma, kertoo kaupungin markkinoinnista viestintäsuunnittelija Tytti Kettula.

Teoksessa pinkki väri edustaa horsmaa ja myös teossarjan nimi johdattelee horsmien äärelle Irwin Goodmanin Rentun ruusu -kappaleeseen viitaten. Seinäjokelaislähtöinen Ojanperä työskentelee omaelämänkerrallista materiaalia ja fiktiota yhdistellen valokuvan, videon, tekstin ja äänen parissa. Hänelle oli luonnollista lähteä etsimään materiaalia teoksiin omista vanhoista valokuvista.

– Kävin läpi suuren määrän kuvia, joiden joukosta itseäni eniten puhuttelevaksi materiaaliksi nousivat heilahtaneet Provinssissa vuonna 2014 otetut valokuvat, kertoo Ojanperä.

Ojanperä saapuu edelleen kotikaupunkiinsa musiikkitapahtumien merkeissä. Hänen tärkeimmät muistonsa ensisuudelmasta, läheisten ystävien tapaamisista ja käsittämättömistä keikkahurmoksista ovat syntyneet juuri festivaaleilla.

– Teoksissa palaan kesään ja siihen taianomaiseen tunteeseen, johon festareilla uppoutuu. Yhdistän festaritunnelmaan suurta yhteenkuuluvuutta muiden kanssa, heittäytymistä, liikutusta, ihmismassaan katoamista ja villiintymistä. Käsitys ajasta muuttuu, kun samaan aikaan kaikki tapahtuu siinä hetkessä ja toisaalta aika kiitää aivan liian nopeasti. Näissä samoissa tunteissa on myös jotain mitä yhdistän kesään – vapaus ja tunne siitä, että mitä vain voin tapahtua. 

Välittääkseen näitä kokemuksia Ojanperä on skanneria hyödyntäen vienyt jo valmiiksi heilahtaneita kuvia vielä abstraktimpaan suuntaan.