Ammattitaitoista opastoimintaa Seinäjoella jo 50 vuotta

Tänä vuonna tulee kuluneeksi 50 vuotta siitä, kun opastoiminta sai Seinäjoella alkunsa. Tällä hetkellä Seinäjoella on 16 oppaan joukko aktiivisia ja kielitaitoisia sekä sopivasti eri asioista kiinnostuneita oppaita. Opasjoukko koostuu jo pitkään oppaina toimineista ja vuonna 2020 opaskurssin suorittaneista.

Oppaat esittelevät Seinäjokea ja sen nähtävyyksiä sekä kertovat mielenkiintoisia tarinoita kaupungin historiasta. Suomen Opasliiton auktorisoimat oppaat toimivat omalta osaltaan kaupungin käyntikortteina.

Ihmisjoukko ryhmittyneenä punaisen hirsirakennuksen seinustalle.
Seinäjoen Oppaat r.y.:n 50 vuotistaivalta juhlistettiin Visit Seinäjoen tarjoamilla kakkukahvilla Itämäen talossa. Kuvassa vasemmalta lähtien Tiina-Liisa Ruotsalainen, Marianne Holma, Virpi Jonsson, Tiina Ojanperä, Aila Taivalmäki, Ulla Laukkala, Elina Teitti, Minna Peltoniemi, Merja Lamminkangas, Tuula Hautakorpi ja Helena Koivisto. Kuvasta puuttuvat: Pii Anttila, Kazue Ikemoto-Mäyry, Satu Järvinen, Kaisa Lähdesmäki, Tanja Marttila ja Päivi Peltola.

– Yhdistyksen puheenjohtaja Ulla Laukkala kertoo, että Seinäjoen oppaiden toiminta on ollut viime vuosina erittäin vireää. Koronavuosien jälkeen väki liikkuu ja Visit Lakeuden välittämät tilausopastukset työllistävät oppaita. Tämä on jo neljäs peräkkäinen kesä, kun järjestämme viikoittain kaikille avoimia maksullisia kesäopastuksia, jotka pyörähtävät käyntiin kesäkuun alussa. Teemalliset opastukset sijoittuvat Aalto-keskuksen lisäksi jokirantaan ja Törnävän alueelle. Lapsiperheille on tarjolla oppaan ja käsinuken johdattama kierros, jonka aikana liikutaan Seinäjoen keskustan alueella.

Ihmisjoukko kuuntelee opasta ja osa ottaa myös kuvia kännykällä.
Aalto-keskus-opastukset ovat suosittuja.

Seurakunnan kanssa yhteistyössä järjestetään perinteiset maksuttomat hautausmaakierrokset Törnävällä, Nurmossa ja Peräseinäjolla. Tulevana kesänä Seinäjoen oppaiden tarinoimana voi tutustua myös Ylistaron uuteen ja vanhaan hautausmaahan. Herättäjäjuhlien ja Tangomarkkinoiden aikana opastetaan Seinäjoen kaupungin tarjoamilla Aalto-keskus -kierroksilla. Lokakuussa on vuorossa Aalto-keskuksen Aalto Aesthetics -tapahtuma, jossa oppaat ovat mukana tänäkin vuonna omalla ohjelmatarjonnallaan.

Laukkala mainitsee, että toiminnallisen juhlavuoden huipentuma on Seinäjoella 13.–15.10 järjestettävät valtakunnalliset opaskoulutuspäivät ja liittokokous. Odotamme päiville noin 150 opasta eri puolilta Suomea.

Lisätietoja kesäopastuksista löytyy Seinäjoen oppaiden Johku verkkokaupasta, mistä voi myös ostaa kierroksille lippuja.  

Lisätietoja: https://seinajoenoppaat.johku.com/

Seinäjoen Oppaat r.y.
Ulla Laukkala
puh. 050 541 2347