Kulttuuritärpeistä hyvinvointia

Kulttuurilla on tutkitusti hyvinvointivaikutuksia. Seinäjoella aiheeseen on kiinnitetty erityistä huomiota ikääntyneiden osalta, sillä kevään aikana toteutettiin suuri K-65 Kulttuurihyvinvointikysely ja kaupunkiin valmistuu ensi vuonna kulttuurihyvinvointisuunnitelma. Koronakevään aikana erityisesti yli 70-vuotiaita koskevat rajoitukset ovat heikentäneet monen mahdollisuuksia harrastaa kulttuuria ja taiteita. Kulttuuri- ja hyvinvointitoimijat haluavat kulttuurihyvinvointitärpeillä tavoittaa kotona asuvia yli 70-vuotiaita, jotka eivät pääse nauttimaan kulttuuripalveluista. On tärkeää, että kulttuuri ja sen vaikutukset ovat tukemassa ihmisten henkistä ja fyysistä hyvinvointia. Tässä tekstissä esiteltävät kulttuuritärpit on mahdollista hyödyntää kotona tai turvallisesti ulkotiloissa, osa myös ilman digitaalisia välineitä.

Kulttuurihyvinvointi herättää kiinnostusta

Kulttuurin hyvinvointivaikutuksista kertoo mm. Maailman terveysjärjestö WHO:n syksyllä 2019 julkaisema raportti. Suomessa WHO:n tutkimusraportin suomentanut ja sen tuloksia tiivistänyt Taikusydän-yhteyspiste kertoo, että tutkimuksissa taiteen ja taiteellisen toiminnan on havaittu voivan parantaa hoitotuloksia ja vähentää fyysisiä ja psykologisia oireita, vähentää kipulääkkeiden käyttöä, auttaa vähentämään yksinäisyyttä, ehkäistä ja vähentää negatiivisia tunteita sekä tukea mielenterveyden haasteiden kanssa pärjäämistä. Seinäjoen kaupungin kulttuuripalveluissa on aloitettu kaupunkistrategiaan kirjatun kulttuurihyvinvointisuunnitelman tekeminen. Kulttuurihyvinvointisuunnitelman avulla mahdollistetaan kulttuurin hyvinvointivaikutukset mahdollisimman monelle yli 65-vuotiaalle seinäjokiselle. Suunnitelman taustaksi toteutettiin keväällä 2020 kulttuurihyvinvointikysely yli 65-vuotiaille kaupunkilaisille. Kysely oli avoinna sähköisenä ja lisäksi siihen saattoi vastata kirjastoissa sekä erilaisissa ikääntyneille suunnatuissa ryhmissä ja tapahtumissa. Kysely tavoitti suuren määrän ihmisiä ja keräsi peräti 318 vastausta.

Noin 80 prosenttia kyselyyn vastaajista oli naisia ja 20 prosenttia miehiä. Vastaajia oli eri puolilta Seinäjokea. Yli puolet vastaajista oli 65-74-vuotiaita. Suurin osa kyselyn vastaajista mielsi itsensä kulttuurin harrastajiksi. Vaikka kulttuurin harrastaminen oli suurella osalla aktiivista, miltei 70 vastaajista kuitenkin kertoi haluavansa osallistua kulttuuritoimintaan, mutta ei syystä tai toisesta kykene. Osallistumisen esteinä korostui, ettei tapahtumiin pääse liikkumaan. Muita esteitä olivat sopivan seuran puute, mieleisten sisältöjen puute ja taloudelliset syyt. Tieto kulttuuritoiminnasta tavoitti vastaajat parhaiten painetuista sanoma-, paikallis-, ja ilmaisjakelulehdistä. Nuorimmassa ikäryhmässä myös sosiaalista mediaa ja internetiä käytettiin aktiivisesti. 86 % prosenttia kyselyyn vastaajista koki kulttuurin parantavan hyvinvointiaan. He kertoivat kulttuurin parantavan mielialaansa ja kokivat kulttuurin lisäävän tyytyväisyyttä omaan elämään sekä lisäävän sosiaalisia suhteita sekä lievittävän yksinäisyyden tunteita.

Kulttuurihyvinvointitärpit

Poikkeusaikana perinteisillä kulttuuripalveluilla on ollut haastavaa tavoittaa kotona olevia ikäihmisiä. Kuitenkin juuri kuluneen kevään kaltaisina erikoisina aikoina olisi tärkeää päästä nauttimaan hyvinvointia tuovista kulttuuriharrastuksista. Virallisen kulttuurihyvinvointisuosituksen mukaan jokaisen olisi hyvä harrastaa viikossa vähintään 100 minuuttia kulttuuria. Seinäjoen kaupungin kulttuuri- ja ikääntyneiden palvelut, kaupunginkirjasto, kansalaisopisto sekä Etelä-Pohjanmaan Muistiyhdistys ry ovat koonneet yhdessä vinkkejä ikäihmisille, miten pitää huolta hyvinvoinnista ja miten päästä mielekkään tekemisen pariin helposti. Kulttuuria harrastaakseen ei tarvitse välttämättä edes poistua kotoa, etenkään, jos käytössä on digitaaliset välineet. Seuraavat tärpit palvelevat ympäri vuoden, mutta erityisesti julkinen taide ja siitä nauttiminen pääsevät oikeuksiinsa kesällä säiden suosiessa.

Ulkona:

  • Tiedätkö, millaisia patsaita, veistoksia ja muistomerkkejä Seinäjoelta löytyy? Taidehalli on koonnut reittejä, joita pitkin taiteeseen voi tutustua pyöräillen tai kävellen. Reitit ja kartat: http://www.seinajoentaidehalli.fi/julkinen-taide/
  • Rentoudu runoreitillä. Jouppilanvuoren esteettömällä runoreitillä voit nauttia runoelämyksistä ja liikkua luonnossa. Reitin pituus on 1,8 kilometriä ja se lähtee Jouppilanvuoren parkkipaikalta (Jouppilanvuorentie 66).
  • Etsi ja ihaile muraaleja. Suuria seinämaalauksia löydät mm. Luomanrannasta, Puskantieltä, Kutojankadulta, Sammonkadulta sekä Tapiolantieltä ja Kasperinviidalta.
  • Uppoudu arkkitehtuuriin. Tee päiväkävely Aalto-keskuksessa tai katsele kylänraittia arkkitehtuurin näkökulmasta. Mitkä rakennukset puhuttelevat sinua ja miksi?
  • Käy kirjastossa. HUOM! Kirjastoilla on erikseen asiointiaika riskiryhmille. Kaikki paikalliset kirjastot keräävät asiakkaille kirjakasseja. Kassissa on aikuisten kirjoja ja muuta aineistoa 10 kappaletta/lainauskerta. Tilauksen yhteydessä asiakas kertoo toiveensa kirjakassin sisällöstä. Kassiin voidaan myös kerätä elokuvia, äänikirjoja tai lehtiä. Kirjastosta ilmoitetaan, kun aineisto on valmis noudettavaksi. Tilauksen yhteydessä tarvitaan asiakkaan kirjastokortin numero ja yhteystiedot. Lukuneuvoja auttaa löytämään toiveiden mukaista luettavaa. Jos et löydä kiinnostavaa luettavaa, haluaisit tutustua uudenlaiseen kirjallisuuteen tai et tiedä, mistä aloittaisit lukuharrastuksen, lukuneuvoja auttaa! Voit kertoa toiveesi Seinäjoen kirjaston toimipisteiden tiskiltä löytyvällä lomakkeella tai täyttää lomakkeen sähköisesti. Lukuneuvojat laativat sinulle 10–20 kirjan listan toiveidesi pohjalta.

Kotona:

  • Tanssi itseksesi radiosta kuuluvan musiikin tahtiin ja laula lujaa mukana.
  • Lue lempikirjasi uudelleen.
  • Kuuntele lempikappaleesi, vaikka monta kertaa peräkkäin.
  • Koska olet viimeksi piirtänyt? Ota kynä ja paperia ja ryhdy piirtämään! Unohda itsekritiikki ja katso mitä paperille syntyy.
  • Tutki kodistasi löytyvää taidetta: tauluja, esineitä, kirjoja, levyjä. Pohdi, mitä ne sinulle merkitsevät ja miksi juuri ne ovat sinulle tärkeitä.

Netissä:

Kokkoniemi Satu

ikääntyvien kulttuuritoiminnan koordinaattori , Kulttuuripalvelut