Oletko miettinyt, millaisissa tilanteissa et voi tehdä elintarviketyötä?
Miten työt hoituvat, jos sairastut?
Mitä voi seurata, jos menet sairaana töihin?

Mitä omavalvonta kertoo?
Omavalvonnassa on usein maininta ”sairaana ei tulla töihin”, mutta mitä se käytännössä tarkoittaa?
- On hyvä määritellä tarkasti ja realistisesti toimintatavat sairaustapausten varalle.
- Onko sairastuneen mahdollista tehdä oireiden salliessa muita työtehtäviä, joissa ei käsitellä elintarvikkeita?
- Onko olemassa varahenkilö / tuuraaja, jonka voi pyytää hoitamaan elintarviketyöt, jos itse sairastuu? Tämä on erityisen tärkeää yksinyrittäjillä ja muissa pienissä yrityksissä.
Milloin ei voi tehdä elintarviketyötä?
Herkästi tarttuvat mikrobit, kuten norovirus ja salmonella, eivät aina aiheuta rajuja vatsaoireita, vaan myös yllättävän lievät oireet voivat olla tartuttavia.
Tartuttavuus voi jatkua vielä vatsaoireiden päättymisen jälkeen, vaikka olo tuntuisikin jo terveeltä. Odota siis kaksi oireetonta päivää ennen kuin palaat elintarviketyöhön.
Erityisesti kuumeisen ripulitaudin yhteydessä on hyvä tutkia ulostenäyte. Jos siitä löytyy salmonella, elintarviketyöhön voi palata vasta kolmen negatiivisen näytetuloksen jälkeen.
Jos olet epävarma oireistasi ja työkyvystäsi, ota yhteyttä työterveyteen tai muuhun terveydenhuoltoon.
Miten tartuttamista voi ehkäistä?
Ensisijainen keino on pidättäytyä elintarviketyöstä vatsaoireiden ajan ja kaksi päivää oireiden päättymisen jälkeen.
Huolellista käsihygieniaa tulee noudattaa aina! Esimerkiksi norovirusta voi erittyä ulosteisiin jo ennen oireiden ilmaantumista, eli myös oireeton saattaa olla tartuttava.
Jos perheenjäsenissä tai muussa lähipiirissä on vatsaoireita, noudata elintarviketyössä erityistä varovaisuutta ja huolehdi tehostetusti käsihygieniasta.
Jos työnkuvaa on mahdollista muokata, tee epävarmoissa tilanteissa mieluimmin sellaista, missä tartuntavaaraa ei ole.
Mitä seuraamuksia voi olla, jos elintarviketyötä tehdään sairaana?
Elintarvikevalvonnan tiedossa on useita tapauksia, joissa elintarviketyöntekijä on tartuttanut suuren määrän asiakkaita tullessaan töihin joko sairaana tai liian pian vatsaoireiden jälkeen.
- Tartuttaminen voi tapahtua joko pintojen tai käsiteltyjen elintarvikkeiden kautta.
- Työpaikan sairastamiskulttuurilla ja tietoisuudella mahdollisista seuraamuksista on suuri merkitys siihen, osataanko / uskalletaanko / pystytäänkö olla pois töistä heti vatsaoireiden ilmaannuttua ja riittävän pitkään oireiden päätyttyä.
Otatko riskin muiden tartuttamisesta ja työpaikan mainehaitasta (arvostelut esim. netissä) vai sairastatko rauhassa kotona mahdollisista koituvista hankaluuksista huolimatta (rahallinen menetys, sovittujen töiden peruminen)?


Linkkejä
Suojakäsineiden käyttö – Ruokavirasto
Henkilökunnan osaaminen – Ruokavirasto
Tulostettava versio tästä artikkelista

Seinäjoen alueen ympäristöterveydenhuolto
Ympäristöterveydenhuollon yhteystiedot