
Suunnittele
- miten seuraat elintarvikkeiden ja niiden säilytystilojen lämpötiloja?
- mitä tehdään, jos lämpötilahallinnassa on ongelmia?
- mistä lämpötiloja mitataan?
- kuinka usein mitataan?
- kuinka usein mittaustulokset kirjataan? mitä tehdään, jos lainsäädännön lämpötilarajoissa ei pysytä?
Varmista lämpötilat ainakin seuraavissa työvaiheissa:
- kun vastaanotat elintarvikkeita
- lihan ja kalan käsittelyn aikana
- kylmäsäilytyksessä ja varastoinnissa
- ruuan kuumennuksessa
- jäähdytyksessä (sekä kuumien ruokien että esimerkiksi jauhelihan valmistuksen jälkeen)
- tarjolla pidossa
Kun kuljetat elintarvikkeita itse, suunnittele,
- miten varmistat elintarvikkeiden turvallisuuden kuljetuksen aikana?
- mitä kuljetusvälineitä käytetään?
- miten elintarvikkeet pakataan kuljetusta varten?
- kuinka pitkään kuljetukset kestävät?
- miten lämpötiloja hallitaan kuljetuksen aikana?
- mitä tehdään ongelmatilanteissa?
Käytä sopivaa lämpömittaria ja huolehdi sen toiminnasta
- ota huomioon, miten ja missä tilanteessa lämpötila mitataan
- varmista, että mittarin mittausalue soveltuu mitattavalle kohteelle
- huolehdi mahdollisista hälytysrajoista
- muista mittarin toiminnan tarkastaminen
- noudata oikeita mittauskäytäntöjä
- huolehdi mittarin säännöllisestä puhdistamisesta
Lämpötilat hallintaan elintarvikehuoneistoissa! Katso videot linkkien takaa alta:
- Lämpömittarin valinta ja yleistä lämpötilan mittaamisesta
- Lämpötilan mittaaminen elintarvikkeiden vastanottotarkastuksessa
- Lämpötilan mittaaminen elintarvikkeista kylmäsäilytyksen aikana
- Lämpötilamittaukset elintarvikkeiden tarjoilussa
- Elintarvikkeiden lämpötilojen kirjanpito
Tietoistu lämpötilahallinnasta tulostettavassa muodossa
Lähde: Ruokavirasto

Seinäjoen alueen ympäristöterveydenhuolto
Ympäristöterveydenhuollon yhteystiedot