Lämpötilojen hallinta ja tarkkailu on osa elintarvikehuoneiston omavalvontaa

Suunnittele

  • miten seuraat elintarvikkeiden ja niiden säilytystilojen lämpötiloja? 
  • mitä tehdään, jos lämpötilahallinnassa on ongelmia? 
  • mistä lämpötiloja mitataan? 
  • kuinka usein mitataan? 
  • kuinka usein mittaustulokset kirjataan? mitä tehdään, jos lainsäädännön lämpötilarajoissa ei pysytä? 

Varmista lämpötilat ainakin seuraavissa työvaiheissa:

  • kun vastaanotat elintarvikkeita 
  • lihan ja kalan käsittelyn aikana 
  • kylmäsäilytyksessä ja varastoinnissa 
  • ruuan kuumennuksessa 
  • jäähdytyksessä (sekä kuumien ruokien että esimerkiksi jauhelihan valmistuksen jälkeen) 
  • tarjolla pidossa 

Kun kuljetat elintarvikkeita itse, suunnittele,

  • miten varmistat elintarvikkeiden turvallisuuden kuljetuksen aikana? 
  • mitä kuljetusvälineitä käytetään? 
  • miten elintarvikkeet pakataan kuljetusta varten? 
  • kuinka pitkään kuljetukset kestävät? 
  • miten lämpötiloja hallitaan kuljetuksen aikana? 
  • mitä tehdään ongelmatilanteissa? 

Käytä sopivaa lämpömittaria ja huolehdi sen toiminnasta

  • ota huomioon, miten ja missä tilanteessa lämpötila mitataan 
  • varmista, että mittarin mittausalue soveltuu mitattavalle kohteelle 
  • huolehdi mahdollisista hälytysrajoista 
  • muista mittarin toiminnan tarkastaminen 
  • noudata oikeita mittauskäytäntöjä 
  • huolehdi mittarin säännöllisestä puhdistamisesta 

Lämpötilat hallintaan elintarvikehuoneistoissa! Katso videot linkkien takaa alta:


Tietoistu lämpötilahallinnasta tulostettavassa muodossa

Lähde: Ruokavirasto

Seinäjoen alueen ympäristöterveydenhuolto
Ympäristöterveydenhuollon yhteystiedot