
Keneltä vaaditaan hygieniapassi?
Hygieeninen osaaminen on osoitettava hygieniapassilla, jos työskentelee elintarvikehuoneistossa ja käsittelee pakkaamattomia helposti pilaantuvia elintarvikkeita. Helposti pilaantuvilla elintarvikkeilla tarkoitetaan mm. lihaa, kalaa, maitotuotteita ja pilkottuja kasviksia.
Hygieniapassi tulee olla, kun kolme kuukautta elintarviketyötä täyttyy. Kaikki elintarviketyöt, jossa vaaditaan hygieniapassia, lasketaan takautuvasti kolmeen kuukauteen.
Hygieniapassin vaatimuksenmukaisuus
Hygieniapassi on oltava Ruokaviraston hyväksymän mallin mukainen. Ulkomailla suoritetut hygieniapassit eivät kelpaa Suomessa. Hygieniapassia ei saa soveltuvan elintarvikealan tutkinnon tai koulutuksen perusteella 1.1.2020 lähtien. Ennen tätä tutkintojen tai koulutusten perusteella myönnetyt hygieniapassit ovat voimassa, jos hygieniapassi on tallessa eikä henkilötiedot ole muuttuneet. Hygieniapassin uusintatilaus tutkinnon tai koulutuksen perusteella ei ole mahdollista. Hygieniapassitesti täytyy suorittaa hyväksytysti, jotta saa uuden hygieniapassin. Jos nimesi muuttuu, on tilattava uusi hygieniapassi.
Hygieniapassin voi suorittaa suomeksi, ruotsiksi tai englanniksi. Ennen testiä ei ole pakollista suorittaa koulutusta vaan hygieenisen osaamisen voi osoittaa osallistumalla hygieniapassitestiin.
Hygieniapassitestaajat
Ruokaviraston hyväksymiä hygieniapassitestaajia on ympäri Suomen ja heiltä voi kysellä passin suorittamisesta. Hygieniapassitestaajilta voi tilata myös passin uusintatilauksen. Jos Hygieniapassi tai osaamistodistus on kadonnut, voi uutta tiedustella keneltä tahansa hygieniapassitestaajalta. Jos passisi ja osaamistodistuksesi ovat molemmat kadonneet ja aikaa on kulunut enintään viisi vuotta, voit kysellä sinulle passin myöntäneeltä testaajalta uutta passia. Muussa tapauksessa on suoritettava uusi hygieniapassitesti.
Testaajat löytyvät täältä Hygieniapassi.
Kirjanpito esitetyistä hygieniapasseista
Elintarvikealan työnantajan velvollisuus on tarkastaa työntekijältä hygieniapassi ja pitää kirjanpitoa esitetyistä hygieniapasseista. Työnantajalle on esitettävä alkuperäinen hygieniapassi tai hygieniaosaamistodistus. Työnantaja ei saa hyväksyä kopiota, numerosarjaa tai muulla tavalla passin todistamista.
Kirjanpito voi olla kopio hygieniapassista tai luettelo henkilöistä, jotka ovat esittäneet alkuperäisen hygieniapassin työnantajalle. Kirjanpito voi olla paperinen, sähköinen tai molempia. Toimijan täytyy pystyä esittämään kirjanpito valvojalle. Pienessä, muutaman hengen yrityksessä riittää, että alkuperäinen hygieniapassi esitetään tarkastajalle.
Arviointi Oiva-tarkastuksessa

Lainsäädäntöä ja lisätietoja
Elintarvikelaki | 297/2021 | Lainsäädäntö | Finlex 19 §
LOMAKEMALLI HYGIENIAPASSIEN KIRJANPITOON

Seinäjoen alueen ympäristöterveydenhuolto
Ympäristöterveydenhuollon yhteystiedot